TURKCELL İMSAKİYE
TURKCELL İLE RAMAZAN

Cemil Ertem: Ne zammı; ekmeğin ucuzlaması lazım!

26 Ocak 2010, Salı | Güncelleme: 00:56
Son günlerde ekmeğe yeni zam tartışmaları başladı. Ekmeğe zam isteyenler haklı mı?
Ekmek ülkemizde halkın temel besin kaynağı. Şimdi ekmek üreticileri yeni bir zam yapma hazırlığında. Ancak fırıncıların ve ekmek üreticilerinin zam talepleri birçok açıdan şu sıra yerinde değildir ve haksızdır. Bakın açıklayalım: 2008 Aralık ayında ortalama un fiyatı 42.05 TL/50 kg iken, 2009 yılı Aralık ayında ortalama un fiyatı 39.89 TL/50 kg olmuştur. Yani ekmeğin hammaddesi olan unun fiyatı artmamış, düşmüştür. Ayrıca 2008 yılı Aralık ayı ortalama ekmek fiyatı 2.03 TL/kg iken, 2009 yılı Aralık ayı ortalama ekmek fiyatı 2.12 TL/kg olmuştur. Bunun dışında 2009 yılında buğday rekoltesi artmış, dolayısıyla un fiyatlarının 2010 yılında da, enflasyonun altında kalması beklenmektedir. Ekmeklik buğday makarnalık buğdaydan da ucuzdur. Buna rağmen ekmek üreticileri sanki lütufmuş gibi 'Zam yüzde 15'i geçmeyecek' demektedirler. Ücretlere yüzde 2-3 zam ancak yapılırken, ekmeğe yüzde 15'e varan zam haksızlıktır. Tam aksine ekmekte gramaj ve fiyat standardı sağlanmalı, ekmek fiyatları düşürülmelidir.

Kar yağışı ve olumsuz hava koşulları temel gıda maddelerinde fiyat artışı sağlayacak mı?
Olumsuz hava koşulları nakliye ve mal ulaşımını engellediği için fiyatlar bu dönemde geçici olarak yükselebilir. Burada önemli olan, kar yağışını fırsat bilip fiyatları olağanüstü artıran fırsatçılara yetkililerin gerekli denetimleri yapıp fırsat vermemeleri. Örneğin; dün itibariyle hamsinin hal fiyatı kasa olarak 30 TL'ydi. Ocak başında hamsi, kasası 70 liraya gidiyordu.
Hamsi fiyatları düşüyor. Şu an halde balık fiyatları düşüş eğiliminde. Şimdi siz mahalledeki balıkçıya ya da markete gittiğinizde balığı geçen haftadan daha pahalıya alıyorsanız ve balıkçınız "Kar yağdı böyle oldu, kusura bakma" diyorsa, itiraz edin. Kar yağdı ama özellikle hamsi gibi küçük balıklar bol çıktığı için fiyatlar düştü. Bunun dışında nakliye ve don nedeniyle sebze fiyatları bir parça yükselebilir ama bu da yalnız bu haftaya mahsus.

Son günlerde artan et fiyatları neye bağlanabilir? Ucuz ve güvenli et tüketimi mümkün olacak mı?
Son günlerde et fiyatlarının artması, hayvan üretiminin azalması ve üretim maliyetlerinin artmasına bağlı olarak gelişiyor. Perakende etin kilosu 22-30 TL arasında. Et fiyatlarının artması, ette başta hayvan hırsızlığı, kaçak kesim, koşu hayvanlarının ve hastalıklı hayvanların kesimi gibi yasa dışı ticareti körüklüyor. Şimdi üreticinin kilosunu 15-20 TL'ye mal ettiği eti eğer siz sosis, salam olarak mesela 10 TL'ye yiyorsanız, o yediğiniz et kesinlikle kaçak ettir. Güvenli ve ucuz et tüketimi, ülkemizde şu an 11 milyon civarında olan büyükbaş hayvan üretiminin entegre ve uygun ölçekte işletmelerde artmasına bağlıdır. Bunun için devlet özellikle Doğu'da yeni bir teşvik sistemine geçmelidir.

BEYAZIT ÖZTÜRK İŞ MERKEZİ KURUYOR


FENER-G.SARAY DERBİSİ EKONOMİYİ DURDURUYOR

BARDAKTA SATILAN MISIRIN TADI KAÇTI

TÜRKİYE 'BBG EVİ OLUYOR'
BİZE ULAŞIN