Sebze-meyvenin kimliği olacak

Hal Yasası kabul edildiğinde her ürünün bir 'kimlik kartı' olacak. Pazarcı eskisi gibi tezgahta öne sağlam, arkaya çürük ürün koyup satamayacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Ocak 2010 Güncelleme 26 Ocak 2010, 01:00
Sebze-meyvenin kimliği olacak

İÇİNDEKİLER

İç piyasada satılan sebze-meyveye de 'Avrupa standardı'nda kalite şartı getiren Hal Yasa Tasarısı, TBMM Sanayi Komisyonu'nda bu hafta görüşülecek. Tasarı bu haliyle yasalaşırsa hem üretici, hem de pazarcı, tezgahında çürük-çarık, aşırı hormonlu, standardı belli olmayan sebze-meyveyi satamayacak. Pazarcıların öne sağlamları, arkaya çürükleri koyma devri de, yasanın uygulanmasıyla birlikte son bulacak. Son yıllarda AB ülkeleri ve Rusya'ya yapılan sebzemeyve ihracatında 'hormon' ve 'ilaç kalıntısı' sorunu yaşanmasıyla, ihraç edilen ürünlerde 'kimlik kartı' uygulaması devreye sokuldu. İhraç edilen sebzemeyvelerde, hem üretim aşamasında kullanılan maddeler, hem de ürünün fiziki görünümünde standartları belirlenmiş renk, boy ve ebatlara uyması koşulu aranıyor. TBMM Sanayi Komisyonu'nda oluşturulan alt komisyon da, ihracatta uygulanan standartların iç piyasada da uygulanması konusunda önemli bir değişikliğe imza attı. Tasarı bu haliyle yasalaştığında üretici, pazarcı, komisyoncu ihracat standartlarına uymak zorunda kalacak.

Vatandaş ne yediğini daha önceden bilecek

Tasarı yasalaştığında, bir ürünün, pazarda ya da markette satılabilmesi için, üretim aşamasında kullanılan ilaçlar ve gübreler başta olmak üzere ne gibi kimyasallar kullanıldığını gösterir 'künye'si bulunacak. Örneğin; domatesin pazara gelmeden önce künyesi hazırlanacak. Tüketici, 'barkot'la ürünün kasası ya da ambalajı üzerinde yer alacak olan bu künyeden, o ürünün üretiminde ne gibi aşamaların geçtiğini öğrenebilecek. Aynı şekilde tezgahtaki sebzelerin hepsinin boy, ebat ve renk olarak aynı standardı taşıyor olması gerekecek. Hallerde soğuk hava deposu bulunacak ve ürünler bu depolarda bekletilecek. Son tüketiciye ulaşıncaya kadar geçen sürede ürünün çürümesi ve bozulmaların önüne geçilecek. Kurallara uymayanlara ceza verilecek.


BEYAZIT ÖZTÜRK İŞ MERKEZİ KURUYOR


FENER-G.SARAY DERBİSİ EKONOMİYİ DURDURUYOR

BARDAKTA SATILAN MISIRIN TADI KAÇTI

TÜRKİYE 'BBG EVİ OLUYOR'

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞINA YÜZDE 24 ZAM