Gökhan Karabulut: AB asıl bize muhtaç

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Ocak 2010 Güncelleme 30 Ocak 2010, 00:00

İÇİNDEKİLER

Avrupa Birliği, Türkiye'nin üyeliğinden nasıl bir fayda sağlar?
Dünyaca ünlü ekonomi gazetesi Wall Street Journal'da Türkiye'nin Avrupa Birliği için bir 'sihirli değnek' olduğu yönünde bir yorum yayınlandı. Peki, bu sihirli değnek ne işe yarayacak? Avrupa, bugün hâlâ sanat ve kültürel düzey olarak dünyada en üst noktayı temsil ediyor. Fakat ekonomisi için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Hızla gelişen dinamik ekonomilerin yanında Avrupa ekonomisi hantal kalıyor. Nüfusu giderek yaşlanıyor. Türkiye dinamik ekonomisi ve genç nüfusu ile Avrupa Birliği'ne güç kazandıracaktır.

Euro ve Avrupa Para Birliği'ni bekleyen tehditler nelerdir?
'Kriz Kahini' olarak adlandırılan iktisatçı Nouriel Roubini, Davos zirvesinde, euro bölgesinin devamı ile ilgili karamsar olduğunu açıkladı. Gerçekten de euroyu önemli tehditler beklemektedir. Avrupa Birliği'ne üye bütün ülkelerin ekonomik gücü aynı değildir. Örneğin Almanya, ihracatta dünya ikincisidir. Oysa Yunanistan ve İspanya gibi üyeler, ihracat yapmakta zorlanmaktadır. Bu ülkelerin farklı para birimleri olsaydı, Almanya'nın parası değer kazanacaktı. İspanya ve Yunanistan'ın paraları ise değer yitirecek ve böylece daha rahat ihracat yapacaklardı. Fakat şu anda hepsi euroyu kullanıyor. Bu durum, ekonomisi güçlü olmayan Avrupa Birliği ülkelerini zor durumda bırakıyor. Zorluk çeken ülkelerden biri veya birkaçı, bir gün euroyu bırakıp kendi para birimlerine geri dönmeyi isterlerse, Avrupa Para Birliği'nin sonu gelir.

ABD'nin Kopenhag İklim Anlaşması'nı benimsemesi neden önemli?
Dünya nüfusu 7 milyara yaklaşıyor. Enerji ve besin kaynaklarının, hızla artan bu nüfusu beslemesi giderek zorlaşıyor. Bu durum ise çevre kirliliğini tehlikeli boyutlara getirdi. Daha da ilginci, dünya atmosferini kirleten gazların dörtte biri ABD tarafından yayılıyor. Ne var ki, ABD bugüne kadar herhangi bir önlem almaya yanaşmıyordu. Fakat artık tehlike, burnumuzun dibine kadar geldi. Hiçbir ülke görmemezlik edemiyor. Umarım çok geç olmamıştır.

İPAD'İN BAŞI İÇ ÇAMAŞIRI FİRMASIYLA DERTTE


16 YAŞINDAN KÜÇÜKLER FIRINDA ÇALIŞABİLİR Mİ?

TÜRKİYE İLE DEVAM EDEMEYİZ

DOĞALGAZA ZAM MI GELİYOR?