TEKEL'de SEKA formülü

Türk-İş heyeti, hükümete TEKEL işçilerinin SEKA'daki gibi belediyelere geçmesini önerdi Bu öneri değerlendirilirken, hükümet çalışmasının sonucunu pazartesi günü açıklayacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Ocak 2010 Güncelleme 30 Ocak 2010, 01:55
TEKEL’de SEKA formülü

İÇİNDEKİLER

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türk-İş heyetiyle yaptığı görüşme, 46 gündür eylem yapan TEKEL işçilerine umut oldu. Başbakan Erdoğan'ın TEKEL işçilerinin sorununun çözümü için Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e verdiği talimatın ardından çalışmalar hemen başlatılırken, nihai sonuç pazartesi günü belli olacak. TEKEL işçilerinin eylemlerini bitirmek için yapılan görüşmede, Türk-İş ekibinin 'SEKA' formülünü önerdiği öğrenildi. Türk-İş ekibi, SEKA'da olduğu gibi TEKEL işçilerinin kamuya ya da belediyelere geçmesini istedi. Hükümet tarafı da bu öneriyi değerlendirmeye aldı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik başkanlığında AK Parti Genel Merkezi'nde yapılan toplantıya da TEKEL işçileri damgasını vurdu. Maliye Bakanı Şimşek, Başbakan Erdoğan'ın direktifleriyle yeni bir çalışma başlatıldığını belirterek, "Hızlı bir şekilde yapılıyor. Pazartesi günü Sayın Başbakanımıza sunarız" dedi. Bakan Hayati Yazıcı da, kendi iktidarları döneminde hiçbir işçinin sokağa terk edilmediğini ifade etti. Başbakan'ın kendilerine TEKEL işçileriyle ilgili çalışmayı 'en kısa sürede' bitirme talimatı verdiğini kaydeden Yazıcı, konunun bütün boyutları üzerinde çalıştıklarını söyledi.

İşçiler ne istiyor?
Mevcut statüleriyle kamu kurumlarına aktarılmak.
Bu olmazsa; 4-C kapsamında, çalışma süresi 12 aya çıkartılarak, sosyal hakları ve ücretlerinde iyileştirmeye gidilmesi.

SEKA'da ne olmuştu?
TÜRK-İŞ'in gündeme getirdiği SEKA formülü şöyle: 2005'te özelleştirilen İzmit'teki Selüloz ve Kağıt Fabrikaları'nda (SEKA) çalışan işçiler, İzmit Belediyesi'ne devredildi. 713 işçiden 650'si belediyede çalışmak için müracaatta bulunurken, 63 işçi emekliliği tercih etti. İzmit Belediyesi, işçileri çeşitli birimlerde çalıştırdı.

Sendikalar: Görüşme olumlu bir başlangıç
İşçi-memur konfederasyonları, Başbakan Tayyip Erdoğan ile Türkİş Başkanı'nın görüşmesini 'olumlu bir başlangıç' olarak değerlendirdi.
İşte bazı görüşler:

Salim Uslu (Hak-İş Başkanı): Görüşme sürecinin başlamış olması, başlı başına bir öneme sahip. Hükümetin Türk-İş'le masaya oturmuş olması, birkaç gün içinde çözme iradesinin kamuoyuna yansımış olması, bir çalışma başlatılmış olması açıkça bir iyi niyet ortaya koyuyor.

Süleyman Çelebi (DİSK Başkanı): Bu bir başlangıç. Umuyorum, TEKEL çalışanlarının lehine sonuçlar üretilir.

Sami Evren (KESK Başkanı): Görüşmelerin olumlu sonuçlanması arzumuz. Sonuçlar pazartesi günü biraz daha netleşecek.

Bircan Akyıldız (Kamu-Sen Başkanı): Türk-İş in konuya nasıl baktığı bizim için önemli.

İPAD'İN BAŞI İÇ ÇAMAŞIRI FİRMASIYLA DERTTE


16 YAŞINDAN KÜÇÜKLER FIRINDA ÇALIŞABİLİR Mİ?

TÜRKİYE İLE DEVAM EDEMEYİZ

DOĞALGAZA ZAM MI GELİYOR?