Bal operasyonu

Bal operasyonu
Pazar 16.04.2012

Balda hileyi önlemek için harekete geçildi. Yeni düzenleme ile balın arılar tarafından yapıldığının ölçütü olan 'prolin' miktarı artırıldı

Son dönemde balda taklit ve tağşiş (bir şeyin içine başka bir madde karıştırma, katıştırma) olaylarının artarak gündeme gelmesinin ardından; Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği'nde düzenlemeye gidilme kararı alındı. Değişiklikle balda tağşişi önlemek amacıyla, balın arılar tarafından yapıldığının ölçütü olan 'prolin' miktarı artırıldı.

EN AZ 300 MİLİGRAM
Buna göre; daha önce balda kilogramda en az 180 miligram belirlenen prolin miktarı 'en az 300 miligram'a çıkarıldı. Değişiklikle; tebliğe balın kontrollü koşullarda homojen kristalleşmesiyle elde edilen sıvı bala göre akışkanlığı azalmış, sürülebilir kıvamdaki bal olarak ifade edilen 'krem bal' tanımı da eklendi. Ayrıca bala gıda katkı maddeleri de dahil olmak üzere dışarıdan hiçbir madde katılamayacak. Bal doğal bileşiminde bulunmayan organik ve/veya inorganik maddelerden ari olacak. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, yaptığı açıklamada, bal tebliğinde, balın arılar tarafından yapıldığının ölçüsü olan 'prolin' miktarını artırarak balda tağşişi bir noktada önlemiş olacaklarını söyledi. Halen faaliyet gösteren ve tebliğ kapsamındaki ürünleri üreten ve satan işyerlerine tebliğin yayımı tarihinden itibaren 3 aylık uyum süreci tanındı. Buna göre, üretici ve işyerleri tebliğin yayımından 3 ay sonra söz konusu hükümlere uymak zorunda olacak.



BİZE ULAŞIN