Esnafın para derdi bitiyor

Sermayesi yetmeyen veya işini büyütmek isteyen esnaf ve KOBİ'ler için her alanda karşılıksız ya da düşük faizli para desteği var. İşte o imkanlar...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Nisan 2012 Güncelleme 24 Nisan 2012, 09:26
Esnafın para derdi bitiyor

İÇİNDEKİLER

Türkiye'deki şirketlerin yüzde 99'unu oluşturan küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ) ile esnaf ve sanatkara yönelik desteklere her geçen gün yenisi ekleniyor. Para sıkıntısı çeken veya sermayesini artırıp işini büyütmek isteyen esnaf ve KOBİ'ler için özel kurumlar ve kamu kurumları büyük fırsatlar sunuyor. Kimilerinde verilen destekler karşılıksız hibe şeklinde olurken; kimisi de çok düşük ya da sıfır faizli ve uzun vadelere yayılan krediler biçiminde ortaya çıkıyor.

20'DEN FAZLA KURUM
Ülke genelinde 20'den fazla kamu kuruluşu ile özel sektör, KOBİ'lerin ve esnafın yanında yer alıyor. Girişimciye finansmanın yanı sıra ihracat, Ar-Ge, vergi, faiz desteği, fuar, tanıtım, nitelikli istihdam, eğitim ve danışmanlık alanlarında yardım sağlanıyor. Destek sunan bazı kurum ve kuruluşlar şöyle:

* Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK):
Yatırım, Ar-Ge ve işletme alanındaki projeleri destekleyen kurum, geçen yıl Türk şirketlerine 278 milyon liralık hibe destek verdi. Bu miktarın 162 milyon lirası KOBİ'lere, 115 milyon lirası büyük ölçekli firmalara aktarıldı. (tubitak.gov.tr)

* Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB):
KOBİ, esnaf ve sanatkara yönelik işletme ve Ar-Ge alanlarında 20'den fazla destek programı bulunuyor. 30 bin TL'lik hibe desteğinin yanı sıra, düşük faizli 2 yıl ödemesiz kredileri mevcut. (kosgeb.gov.tr)

* Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği (TESKOMB):
Yatırım ve işletme teşviklerinin yanı sıra, esnafa uygun faizli kredi desteği sunuyor. İşletme kredisi üst limiti 100 bin lira. (teskomb.org.tr)

* Eximbank
:
Pazarlama ve yurt dışında mağaza açılması gibi alanlarda işletmelere ihracat kredi desteği sağlıyor. (eximbank.gov.tr)

Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV):
Ar-Ge, işletme ve yatırım alanlarında destek veriyor. Sanayi kuruluşları ile yazılım şirketleri destekten yararlanabiliyor. (ttgv.org.tr)

BİR TIKLA BAŞVURMAK KOLAY
ESNAF ve KOBİ'lerin paraya ulaşmaları o kadar da zor değil. Kurumlar bunun için her türlü kolaylığı sağlarken; bürokrasi de azaltıldı. Doğru belgelerle kurumlara başvurmak gerekiyor. Bunun için firmanızın durumunu ve kendi isteğinizi çok iyi anlatmanız yeterli. Ne istediğini bilen ve planını buna göre yapan girişimciler desteğe de kavuşuyor. Bu arada Avrupa Birliği fonları da destek veriyor. Fonlardan faydalanmak isteyen girişimciler projelerini fona sunuyor. Fon uygun gördüğü projenin ortağı ve finansörü oluyor. Çok sayıda farklı program ile girişimci destekleniyor. (abfonlari.gov.tr)

BİLİŞİME 8 MİLYAR DESTEK
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bilişim sektörüne yönelik Ar-Ge projelerine 3 milyon liraya kadar destek verileceğini açıkladı. Yıldırım, "Ar-Ge desteği 100 bin ile 3 milyon lira arasında değişecek. Böylece genç girişimcilerin önü açılmış olacak" dedi. Bilişim sektöründeki Ar-Ge faaliyetlerine orta vadede toplam 7-8 milyar lira kaynak aktarmayı planladıklarını kaydeden Yıldırım, "100 projeden 10 tanesinden iş çıksa memleketimiz çok kazanır" diye konuştu. Bilişim sektörünün son 10 yıl içinde lokomotif sektör haline geldiğini anımsatan Yıldırım, sektörün cirosunun 34 milyar doları aştığını belirtti.


ÖZLEM KAMER TERCANLI