Hayırlı işler

Türkiye'deki dev holdingler hayır işlerini vakıfları aracılığıyla gerçekleştiriyor... Kimisi yoksul ve düşkünleri gözetiyor, kimisi ise çocukların eğitimiyle ilgileniyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Ekim 2012 Güncelleme 25 Ekim 2012, 00:45
Hayırlı işler

İÇİNDEKİLER

Türkiye' nin önde gelen holding ve şirketleri, yaptıkları hayır işleri ile de adlarından söz ettiriyor. Holdingler, hayır işlerini kurdukları vakıflar aracılığıyla gerçekleştiriyor. Milyon dolarlık varlıkları ile bu vakıflar, yüzbinlerce öğrenciye burs veriyor, okullar inşa ediyor, spor ve kültür sanat etkinliklerine de destek oluyor. Kimi vakıflar ise yoksul ve düşkünleri gözeterek, sosyal sorunları çözüyor. Bu varlıklı vakıfların bazıları şunlar:

* Vehbi Koç Vakfı: Başkanı: Semahat Arsel Varlığı: 816 milyon dolar Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk vakıflarından olan Vehbi Koç Vakfı, 17 Ocak 1969'da Vehbi Koç tarafından hayata geçirildi. Eğitim, sağlık ve kültür alanlarında faaliyetler gösteren vakıf, çok sayıda okul, yurt, kütüphane ve klinik gibi tesis kurdu ve bunları ilgili kamu kuruluşlarına devretti. Vakıf, maddi ihtiyacı olan binlerce yetenekli gence burs veriyor.

* Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı: Başkanı: Bülent Eczacıbaşı Varlığı: 32 milyon dolar 1978 yılında kurulan Eczacıbaşı Vakfı'nın kuruluş belgesinde amaçları, Türkiye'nin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak, bilimsel araştırmaları desteklemek, Türk kültür ve sanatını korumak ve geliştirmek, Türk eğitimine ve köy kalkınmasına yardımda bulunmak olarak belirlendi.

* Enka Vakfı: Başkanı: Şarık Tara Varlığı: 433 milyon dolar 1983'te, İstanbul'da 30 dönümlük arazi üzerinde, ENKA'nın Onursal Başkanı Şarık Tara'nın ortağı Sadi Gülçelik anısına kurulan Sadi Gülçelik Spor Merkezi, vakfın ilk eseri. Akabinde kurulan okulları ve kültür kurumları ile Enka Vakfı, 1983 yılından bu yana eğitim, kültür ve spora destek veriyor.

* Sabancı Vakfı: Mütevelli Heyeti Başkanı: Güler Sabancı Varlığı: 491 milyon dolar 1974 yılında Adana'da kuruldu. Vakıf, 78 yerleşim merkezinde okullar, öğrenci yurtları, öğretmen evleri, sağlık kurumları, spor tesisleri yaptırdı. Sabancı Vakfı, kadınlara, gençlere ve engellilere yönelik hibe çalışmaları ve projeleriyle öne çıkıyor.

* Hüsnü M. Özyeğin Vakfı: Başkanı: Hüsnü Özyeğin. En büyük kolunu Özyeğin Üniversitesi oluşturmakta. Ancak bunun yanında eğitim, sağlık ve kültür alanlarında faaliyetlerde bulunuyor. Okullar ve yurtlar (özellikle kız yurtları) yapıyor, başarılı öğrencilere burs olanaklarıyla geniş bir yelpazede hizmet veriyor.


ÖZLEM KAMER TERCANLI