Ette zam kavgası

İthal ette gümrük vergisi yüzde 100'e çıktı, tartışma başladı. Kararın et fiyatını artıracağını söyleyenler kadar, 'Bir etkisi olmaz' diyenler de var

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Ekim 2012 Güncelleme 31 Ekim 2012, 00:03
Ette zam kavgası

İÇİNDEKİLER

Bakanlar Kurulu'nun ağırlığı 400 kilogramı geçen erkek danalar ile 1 yaşında veya daha küçük kuzuların ithalatında gümrük vergisi oranını yüzde 30'dan yüzde 40'a, kasaplık et ithalatında da gümrük vergisi oranını yüzde 70'ten yüzde 100'e yükseltmesine ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. İthalatın zorlaşması, bazı kesimlerde 'iç piyasada et fiyatları artacak, spekülatörler hortlayacak' endişesine yol açtı.

YETERLİ HAYVAN VAR
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, kararın tüketiciye olumsuz yansımayacağını vurgulayarak, "Musluk elimizde" dedi. Türkiye'deki et miktarının talebi karşılayacağını anlatan Eker, ülkede hayvan sayısında ciddi bir artış olduğunu kaydetti. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ise vergi artışının hem üreticiyi, hem tüketiciyi çok olumsuz etkileyeceğini savunarak, "Et fiyatları artarsa, beslenecek dananın da fiyatı artar. Bu kararı destekleyenin ne iş yaptığına bakmak lazım. Bu durum, zatürre insanın uyuşturulmasına benziyor" dedi. Kararın sorunu çözmediğini söyleyen Yalçındağ, "Kırmızı et fiyatlarında dalgalanma yaşanması halinde yine ithalat yapılır. Üreticilerin sorunu yem fiyatlarının yüksekliği" diye konuştu.

KİM, NE DEDİ?
* KAYSERİ Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü: Alınan karar yerli üreticiyi korumaya yöneliktir. Et fiyatı artmaz.
* TÜRKİYE Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı Nazif Karabulut: İthalat tamamen yasaklanmalı.
* ETBİR Başkanı Ahmet Yücesan: Bu karar vatandaşı mağdur edecek. Et fiyatı yükselecek.
* EDİRNE Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Taşkın: İç piyasada önemli bir hareketlenme bekliyoruz. Bu hareketlenmenin market fiyatlarına yansıyacağını düşünmüyorum.