Ev almanın tam zamanı

KDV ve tapu harcı indiriminin ardından gelen kredi faizlerini yüzde 1.23’ten yüzde 0.99’a düşürecek kampanya müjdesi, artan maliyetlerin henüz konut fiyatlarına yansımadığı bugünlerde ev almayı planlayanlar için kaçırılmaz bir fırsat yaratıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Mayıs 2018 Güncelleme 09 Mayıs 2018, 01:25
Ev almanın tam zamanı

İÇİNDEKİLER

Hükümetten, konut almak isteyenlere birbiri ardına müjdeli haberler geldi. Yeni konutlara uygulanan KDV oranını yüzde 18'den yüzde 8'e indiren hükümet, tapu harçlarını ise yüzde 4'ten yüzde 3'e çekti. Başbakan Binali Yıldırım, bu düzenlemenin hemen ardından Ziraat Bankası'nın öncülüğünde yeni bir kredi faizi kampanyasına başlayacaklarını açıkladı. Buna göre, şu anda yüzde 1.23'ler seviyesinde olan konut kredisi faiz oranları 120 ay vadede yüzde 0.99'a düşürülecek. Müjdeyi Bankalar Birliği'nin 61. Genel Kurulu'nda veren Yıldırım, özel bankalardan da faiz indirimi sözü aldı.

OTURUMCU İÇİN FIRSAT
Hükümetin konuta verdiği bu üçlü desteğin, son 2 yıldır artan maliyetlerin gayrimenkul fiyatlarına henüz yansımadığı bir döneme denk gelmesi, özellikle oturmak için ev almayı planlayan sabit gelirli vatandaşlar için kaçırılmayacak bir fırsat yarattı. Buna göre, 300 bin liralık bir konutu 120 ay vadeli konut kredisiyle alacak vatandaşlar; faiz, KDV ve tapu harcı indirimiyle 94 bin lira daha az ödeyecek. Konut sektörünün temsilcileri, özellikle yüksek konut kredi faizleri nedeniyle alım kararını erteleyen alıcıların, bu üçlü destekle harekete geçeceğini düşünüyor. Konut sektörü yaz aylarına bu ivmeyle girecek. Durgunluğun da böylece aşılması ortak beklentiler arasında yer alıyor.

FAİZ % 1'İN ALTINA DÜŞTÜ
Konut kredi faizleri konusunda başlayacak olan büyük kampanya, faiz oranını psikolojik sınır olarak kabul edilen yüzde 1'in altına indirecek. Ziraat Bankası'nın öncülüğünde başlatılacak olan ve Halk Bankası, VakıfBank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım'ın da dahil edilmesi planlanan kampanyaya göre, konut kredi faizi 120 aylık vadede aylık yüzde 0.99 olarak uygulanacak. Buna göre 300 bin liralık bir kredide, toplam geri ödeme tutarı 575 bin liradan 514 bin liraya, aylık taksitler ise 4 bin 796 liradan 4 bin 283 bin liraya düşecek. Böylece, 300 bin liralık bir evde konut alıcısının sadece faizden 61 bin liralık bir kazancı olacak.

İNDER BAŞKANI NAZMİ DURBAKAYIM: YÜKSEK ORAN ALIM KARARINI ERTELETİYOR
"Konut kredilerindeki aylık 1.23 seviyelerindeki yüksek faiz oranı, alım kararlarının ertelenmesine neden oluyor. Ayrıca konut üretimindeki maliyetleri de artırıyor, konut üreticilerinin yatırım maliyetlerini olumsuz etkiliyor. Kamu bankalarının faiz indirimi ve konut alımı için kampanya başlatmaları çok çok önemli bir hamle. Ancak Merkez Bankası ve özel bankaların bu kampanyaya dahil olması gerekir."

KONUTDER BAŞKANI ALTAN ELMAS: ÖZEL BANKALAR DA DAHİL OLSUN
"Konut kredi faiz oranları, ev satışlarında çok önemli bir etken. Kamu bankalarının faiz oranını indirmesi bizim için çok büyük bir destek. Ancak tüm yükü kamu bankaları çekmemeli. Özel bankalar da kampanyaya destek vermeli. Faiz, 6 ay yüzde 1'in altında olmalı."

GYODER BAŞKANI FEYZULLAH YETGİN: SEKTÖR İÇİN ÖNEMLİ BİR HAMLE
"Konut kredi faizlerinin yüzde 1'in altına indirilmesi konusunda, kamu bankalarının elini taşın altına koyması önemli bir hamle. Hükümetin açıkladığı indirimler, gayrimenkul sektörünü şaha kaldıracak. Ancak bu kampanyaya özel bankalar da destek vermeli."

DAP HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI ZİYA YILMAZ: HERKES KAZANACAK
"Ziraat Bankası'yla başlayan bu sürece tüm bankacılık sektörünü dahil etmek hem mevcut konut stoğunu azaltır hem de iç piyasada likidite döngüsünü hızlandırır. KDV ve tapu harçları düzenlemesi sonrası atılan böylesi bir adımın ülke ekonomisine, sektöre ve özellikle ev sahibi olmak isteyen tüketicilere kazandıracağına inanıyorum."

EGE YAPI YÖNETİM KURULU BAŞKANI H. İNANÇ KABADAYI: SATIŞLARA OLUMLU YANSIR
"Konut kredi faizlerinde geleceği müjdelenen ciddi indirim, satışlara direkt olarak olumlu yansıyacaktır. Kamu bankaları ile birlikte özel sektördeki bankaların da katılım sağlaması, banka kredili satışlarda ciddi bir iyileşmeyi beraberinde getirecek, tüketici isteği eve daha kolay ve düşük maliyetle ulaşabilecektir."

KONUTTA KDV % 8 OLDU
Hem konut alıcısının hem de üreticisinin bir süredir beklediği KDV kararı Bakanlar Kurulu'ndan çıktı. Buna göre; 6 ay süreyle, 31 Ekim 2018'e kadar, yeni konut teslimlerinde, 150 metrekarenin üzerindeki konutlar için yüzde 18 olarak uygulanan KDV oranı yüzde 8'e düşürüldü. Bu düzenlemeyle 300 bin liralık bir konutun 54 bin lira olan KDV'si, 24 bin liraya düştü. Yani konut alıcısı için 300 bin liralık bir evde yüzde 10 oranında, 30 bin liralık bir avantaj sağlanmış oldu.

DKY YÖNETİM KURULU BAŞKANI ALİ DUMANKAYA: TİCARİDE DE DÜŞÜRÜLSÜN
"Konut teslimlerinde uygulanan yüzde 18'lik KDV'nin yüzde 8'e inmesi vatandaşın konut alımında elini kolaylaştıracak. Bu destekle farklı gelir gruplarındaki vatandaşlar konut sahibi olabilecek. Ticari gayrimenkullerde de KDV'nin yüzde 8 olması sektörün hareketliliği bakımından önemli bir beklenti."

KİLER GYO GENEL MÜDÜRÜ TARIK GÜRDİL: YATIRIMIN CAZİBESİ ARTACAK
"Yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülen KDV, ev satın almayı planlayanlar açısından konut yatırımının cazibesini artıracaktır. Özellikle büyük ve lüks konutlarda bu indirimin etkisi daha fazla hissedilecektir. Hem konut satışları hareketlenecek, hem de gerçekleşen satışlarla vergi gelirleri artacaktır."

ÖZAK GYO YÖNETİM KURULU BAŞKANI AHMET AKBALIK: DÜZENLEME KALICI OLSUN
"Son iki yılda inşaat demirinin yüzde 150, çimentonun yüzde 100 artmasına rağmen, maliyetler konut fiyatlarına yansıtılmadı. Emlak sektörünün tedarik zincirinin içerisinde her türlü vergilendirme zaten mevcut iken yüzde 18'lik KDV oranı sektör için sürdürülebilir değildi, bu yüzden düzenlemeyi olumlu buluyoruz. Beklentimiz bu oranların kalıcı olması ve maketten satışları da kapsaması. "

TAPU HARCI % 3'E İNDİ
Bakanlar Kurulu kararıyla indirime gidilen bir kalem de tapu harcı oldu. 31 Ekim 2018'e kadar yüzde 4'ten yüzde 3'e düşürülen tapu harcı da bu tarihe kadar konut alacak olan vatandaşlara hatırı sayılır bir maliyet avantajı sağlayacak. 300 bin liralık bir evden 12 bin lira olarak tahsil edilen tapu harcı, yeni uygulamayla 9 bin lira olarak ödenecek. Buna göre, vatandaşın 300 bin liralık bir evde tapu harcından yüzde 1 oranında, 3 bin liralık bir kazancı olacak.

ÖZYURTLAR YÖNETİM KURULU BAŞKANI TAMER ÖZYURT: YIL SONUNA UZATILSIN
"Devletin sektöre verdiği destekler, konut sektörüyle birlikte daralan ekonomimize de katkı sağlayacaktır. Alınan kararın, bekleyen talebin alıma dönüşmesinde büyük itici güç olacağını düşünüyorum. Ancak bu düzenlemenin 31 Ekim'e kadar değil de yıl sonuna kadar geçerli olması daha fazla verim sağlardı diye düşünüyorum."

HASANOĞLU BAŞKAN YARDIMCISI HALUK HASANOĞLU: YAZ DURGUNLUĞU YAŞANMAYACAK
"Yapılan bu düzenlemenin sektöre büyük bir canlılık getireceğini düşünüyoruz. Uzun zamandır elinde döviz olan ve gayrimenkul almayı bekleyen kesim, bu indirim sonrasında harekete geçecektir. 31 Ekim'e kadar geçerli indirimlerle her yıl yaz döneminde yaşanan sektörel durgunluğun da yaşanmayacağına inanıyoruz."

CİHAN İNŞAAT YÖNETİM KURULU BAŞKANI ERTUĞRUL YAVUZ PALA: KONUTÇUNUN YÜZÜ GÜLECEK
"Bu düzenlemeyle tapu harcında binde 20 olan oran, 31 Ekim 2018'e kadar binde 15'e düşecek. Oranların konut ve işyeri alımlarında geçerli olması gayrimenkul sektörünün yüzünü güldürecek bir gelişme. Ayrıca tapu harçlarında yapılan indirimin konutun yanı sıra işyerleri için de geçerli olması, bu yönde de talep oluşturacaktır."

YAVUZ KARAMAN