Son dakika: Ticaret Bakanlığı: ABD'nin yaptırımlarına 533 milyon dolarlık karşılık verdik

Ticaret Bakanı Pekcan, "ABD'nin yaptırımlarına 533 milyon dolarlık ek vergiyle karşılık verdik" dedi.

Giriş Tarihi 15 Ağustos 2018, 00:00 Güncelleme 15 Ağustos 2018, 15:40
Son dakika: Ticaret Bakanlığı: ABD’nin yaptırımlarına 533 milyon dolarlık karşılık verdik

İÇİNDEKİLER

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'dan ABD'ye uygulanan ek gümrük vergilerine ilişkin açıklama geldi. Pekcan, "ABD'den ithalatta 22 kalemde vergi oranını iki katına çıkardık. Yaptırımlara 533 milyon dolarlık ek vergiyle karşılık verdik" açıklamasında bulundu.

"ABD TEK PARTNERİMİZ DEĞİL"

Afrika kıtasında yer alan ülkelerin büyükelçileri ile Ankara'da bir araya gelen Bakan Pekcan ABD'nin haksız işlemleri karşısında Türk firmalarının hakkını korumaktan asla imtina edilmeyeceğinin altını çizdi. Pekcan, "ABD önemli bir ticaret ortağımız ama tek partnerimiz değil. Başka ortaklıklarımız, alternatif pazarlarımız bulunmaktadır" diye konuştu.

"YAPTIRIMLAR ABD ŞİRKETLERİNİ DE ETKİLEYECEK"

ABD'nin aldığı tek taraflı yaptırımlar neticesinde dünya ticaretinin risk altına girdiğine işaret eden Pekcan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Her ülkenin, ABD dâhil, ulusal hassasiyetleri, ulusal ihtiyaçları olabilir ama ulusal ihtiyaçlarla uluslararası ekonomik gerçeklikler arasında bir denge gözetilmek zorundadır. ABD, demir-çelik ve alüminyum sektörlerinde başlattığı süreçle neredeyse tüm dünyayı karşısına almış, kimse açısından kazançlı olmayacak bir çekişme sürecine girmiştir. ABD, Kanada ve Meksika gibi en yakın ticari ortakları dâhil olmak üzere pek çok ülkeyle Dünya Ticaret Örgütünde (DTÖ) davalık olmuş durumdadır. Bugün ABD'yi DTÖ'ye şikayet eden diğer ülkeler arasında AB, Çin, Norveç, İsviçre, Hindistan bulunmaktadır. ABD şimdi de tek taraflı olarak İran ile varılan mutabakattan vazgeçtiğini ve iki aşamalı yaptırım uygulayacağını dile getirmiştir. Bu yaptırımların zararı sadece İran'a olmayacaktır. Bölge ülkelerini de bu yaptırımlar etkileyecektir. Aslında bu yaptırımlar ABD şirketlerini de etkileyecektir"

"TİCARET SİYASETTEN ETKİLENMEMELİ"

Pekcan, "ABD bizim için önemli bir ticari ortaktır. Ama bizim için tek partnerimiz değildir. Başka ticaret ortaklıklarımız, alternatif pazarlarımız da bulunmaktadır.Demir çelik sektörümüz bizim ihracat kalemlerimiz arasında çok önem verdiğimiz bir sektörümüz.ABD ile 2017 yılı rakamları itibariyle yılda 1.1 milyar dolar ihracat, 1.3 milyar dolar ithalat yapmış bulunmaktayız.Biz ticari ekonomik ilişkilerin siyasi kararlardan etkilenmemesi gerektiğine inanıyoruz" şeklinde konuştu.

"YÜKSEK BÜYÜMEYLE DEVAM"

Türk lirasının süreçten olumsuz etkilendiğini ancak bu durumun geçici olduğunu kaydeden Pekcan, "Türkiye ekonomisinin makro dinamikleri bellidir. Yüksek büyüme potansiyeline sahip bir ülkeyiz. Geçmiş yıllarda olduğu gibi, önümüzdeki senelerde de yüksek büyümeyle devam edeceğiz" dedi.