Son dakika: Altın fiyatlarında son durum ne? Altın bugün ne kadar? 10 Eylül 2018 Pazartesi

ABD tarafından Türkiye'ye başlatılan ekonomik saldırı sonrası bir dönem dalgalı bir şekilde seyreden altın fiyatları son günlerde yatay şekilde seyrediyor. Vatandaşlar altın fiyatlarındaki son durumu merak ederken, piyasalarda da gözler 13 Eylül'de yapılacak olan Para Piyasaları Kurulu (PPK) Toplantısına çevrildi. Peki ama altın fiyatlarında son durum ne? Altın bugün ne kadar? İşte detaylar...

Giriş Tarihi 10 Eylül 2018, 00:00 Güncelleme 10 Eylül 2018, 09:41
Son dakika: Altın fiyatlarında son durum ne? Altın bugün ne kadar? 10 Eylül 2018 Pazartesi

İÇİNDEKİLER

Vatandaşlar yatırım yapmak için seçenekleri değerlendirirken güvenli liman olarak bilinen altın fiyatlarını da yakından takip ediyor. 13 Eylül'de Merkez Bankası'nın yapacağı Para Piyasaları Kurulu (PPK) Toplantısına gözler çevrildi. Piyasalar PPK'dan çıkacak sonucu merakla beklerken altın fiyatları, dolar ve euro gibi dövizlerin seyrini de toplantıdan çıkacak sonuç etkileyecek. Vatandaşlar bu yüzden altın fiyatlarında son durum ne? altın yükselmeye devam edecek mi? gibi soruları sık sık soruyor. İşte altın fiyatları ile ilgili son gelişmeler.

10 EYLÜL GÜNCEL ALTIN FİYATLARI
ÇEYREK ALTIN: Çeyrek altın 395,91 lira oldu. Çeyrek altının satış fiyatı ise 405,41 lira
GRAM ALTIN: Serbest piyasada 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 247,52 lira oldu
CUMHURİYET ALTINI: Cumhuriyet altını 1.635,00 liradan alınırken 1.655,00 liradan satılıyor.

ALTIN NEDEN DEĞERLİ?
Altının geleneksel değerinin oluşmasında, az bulunmasından veya zor elde edilmesinden ziyade tabiatta katıksız, saf halde bulunması, dövülerek biçimlendirilebilmesi, havadan ve sudan etkilenmemesi, yani paslanmaması, kararmaması ve donuklaşmaması etkilidir. Bu sayede altın tarih boyunca çok güvenilir bir değer ölçüsü olarak kabul edilmiştir. Tüm bunların dışında altını altın yapan diğer önemli özellikler olarak, sadece klorik ve nitrik asit karışımında (halk arasında altın suyu olarak bilinen) erimesi ve bunun dışında hiçbir asitten etkilenmemesi, kendi hacmindeki sudan 19 kere daha ağır olmasına rağmen çok yumuşak olduğundan kolayca işlenebilir ve inceltilebilir olması gösterilebilir.

EN ÇOK ALTINA SAHİP ÜLKELER
Altın kaynaklarının dağılımı ile sahip olunan altın miktarı büyük paralellik göstermemektedir. Dünya'daki altın rezervinin en fazla olduğu ülkeler sırasıyla: Güney Afrika Cumhuriyeti, Rusya, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Avustralya'dır[.2018'de dünyada en çok altına sahip olan ülkeler ise sırasıyla şu şekildedir.