İhracatla büyüdük

Dış güçlerin kur saldırılarına rağmen Türkiye bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5.2 büyüdü. Türkiye, büyüme oranıyla OECD ülkelerini geride bıraktı, AB’de de ikinci oldu...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Eylül 2018 Güncelleme 11 Eylül 2018, 02:23
İhracatla büyüdük

İÇİNDEKİLER

Türkiye, büyümesini sürdürürken, beklenen dengeleme sürecine de ilk adımını attı. Ekonomide yumuşak inişin sağlanması, tasarrufların artırılarak cari açığın düşürülmesi ve enflasyonla kararlı mücadele için büyüme kompozisyonunda da değişimin sinyalleri alınmaya başlandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün açıklanan rakamlara göre; yılın ilk çeyreğinde yüzde 7.4 olan büyüme, ikinci çeyrekte yüzde 5.2 olarak gerçekleşti. Türkiye bu büyüme oranıyla Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkelerini geride bırakırken; Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında Malta'dan (yüzde 5.7) sonra ikinci sırada yer aldı.



İHRACATIN ETKİSİ BÜYÜK
Yılın ilk çeyreğinde yüzde 9.3 artarak büyümeye 5.97 puan katkı yapan vatandaşın tüketimi, ikinci çeyrekte ise yüzde 6.3 artarken, büyümeye katkısı 3.81 puana geriledi. Devletin tüketim harcamalarının ilk çeyrekte 0.7 puan olan katkısı, ikinci çeyrekte 1 puana çıktı. Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırması beklenen ihracat ise ilk çeyreğe göre büyümeye büyük katkı sağladı. İlk çeyrekte büyümeye 3.5 puan negatif etki yapan net ihracat, ikinci çeyrekte 1 puan katkı yaptı.



EKONOMİYE DENGE GELİYOR
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak
, büyüme rakamlarını değerlendirdi: "Büyüme tüketim ve yatırımdaki ılımlı yavaşlamaya rağmen iç talep kaynaklı olmaya devam etti. Bununla birlikte, güçlü ihracat ve turizm gelirlerindeki yüksek performans net dış talebin büyümeye pozitif katkı vermesini sağlamıştır. Bu durum, temel hedeflerimizin başında gelen, ekonominin dengelenme sürecinin başladığını göstermektedir. Yine aynı şekilde büyümede temel hedef olan ihracata dayalı büyüme istikametinde ilerlendiğini de ortaya koymuştur. Enflasyonla topyekun mücadele ve cari açığın sürdürülebilir düzeylere düşürülmesi bu dönemdeki öncelikli hedeflerimizdir. Yapısal reformlarla desteklenen maliye politikasındaki sıkı duruş ve makroekonomik dengelenme politikası büyümeyi daha sağlıklı bir patikaya getirecektir."