E bordro 2018 maaş sorgulama nasıl yapılır? İşçi memur maaş bordrosu nasıl çıkarılır?

Maaş bilgilerinizi takip edebilmeniz için E-devlet üzerinden sorgulayabileceğiniz e-bordro büyük önem taşıyor. E-bordro üzerinden aldığınız net ve brüt maaş, sigorta primleriniz gibi, iş hayatınız hakkında önemli bilgileri takip edebilirsiniz. Bu yüzden e-bordronun düzenli takip edilmesi oldukça önemli. Peki e-bordro maaş sorgulama nasıl yapılır? Memur ve işçi maaş bordrosu nasıl çıkarılır? İşte e-Devlet üzerinden e-Bordro işlemleri.

Giriş Tarihi 14 Eylül 2018, 00:00 Güncelleme 14 Eylül 2018, 17:52
E bordro 2018 maaş sorgulama nasıl yapılır? İşçi memur maaş bordrosu nasıl çıkarılır?

İÇİNDEKİLER

Özellikle maaş dönemlerinde çalışanlar, e-bordro işlemlerini sorguluyor. E-bordro çalışma hayatınız ile ilgili tüm dökümün yer aldığı belgedir. Çalışanların aldıkları tüm ücretlerin yazdığı işyeri tarafından her ay düzenli olarak tutulan resmi evrağa maaş bordrosu denir. Maaş bordrosu aylık kazancınızı resmen belgeler.

MAAŞ BORDROSUNDA HANGİ BİLGİLER YER ALIR?

  • Kişisel bilgiler( Ad,soyad, TC kimlik numarası, sicil numarası)
  • İşe giriş ve çıkış tarihi
  • Brüt ücret
  • Çalışan gün sayısı
  • Aylık kazanç
  • Diğer gelirler
  • Toplam kazanç
  • Prime esas kazanç
  • SGK primi
  • İşsizlik sigortası primi
  • Gelir vergisi matrahından düşülecek tutarlar​

E-BORDRO SORGULAMA İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?

E-bordronuzu, e-devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz. Peki sorgulama işlemleri nasıl yapılır?

1. www.turkiye.gov.tr adresinden ana sayfanın üst kısmında yer alan "Sisteme Giriş" butonuna tıklayın.

2. Açılan ekranda e-Devlet Şifresi, e-İmza, Mobil İmza, T.C. Kimlik Kartı veya İnternet Bankacılığı seçeneklerinden herhangi birini kullanarak sisteme geçiş yapabilirsiniz.

3. Eğer e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapmak isterseniz ise; belirtilen alanlara T.C. Kimlik Numaranızı ve e-Devlet şifrenizi yazın. Ardından altı taraftakiler alan "Sisteme Giriş Yap" butonunu kullanın.

4. Sisteme giriş yapıp e-Hizmetler kısmından veya yukarıda bulunan arama bölümünden yararlanmak istediğiniz hizmetin adını girin.

5. e-Bordro yazmanızın ardından bu hizmetin adı karşınıza çıkacaktır. Sonrasında Maliye Bakanlığı e-Bordro Sorgulama hizmetine tıklayın. Açılan ekrandan görüntülemek istediğiniz bordroyu seçin.

6. İsterseniz maaş bordronuzu yine aynı sayfada yer alan "Yazdır" butonu yardımıyla yazdırabilirsiniz.

SADECE DEVLET MEMURLARI İÇİN GEÇERLİ

E-Devlet üzerinden bordro sorgulaması yapılabilir. Ancak bu sorgulama devlet memurları için geçerlidir. Yani 657 sayılı kanuna tabi memurlar ile kadro karşılığı sözleşmeli olarak çalışan personel E-Devlet üzerinde hem bordro sorgulama hem de bordro doğrulama işleminden faydalanabilir.

2006/4 sayılı Başbakanlık genelgesi kapsamında 4C veya farklı şekilde sözleşmeli olarak çalışan memurlar bu sistemden yararlanamıyor. Kamu kurum ve kuruluşları dışında yani özel sektörde istihdam edilen çalışanlar da maaş bordrolarını, çalıştıkları şirketlerin finans ve muhasebe birimlerinden ya da insan kaynakları departmanından talep ederek görebilirler.