Son dakika: EYT teklifi Meclis'te ne zaman görüşülecek? EYT sorunu çözülüyor mu?

Meclis'in 1 Ekim'de başlayan yeni yasama yılının ardından EYT hakkında gelecek son dakika haberlerini bekleyen milyonlarca kişi gözünü Meclis'e çevirdi. EYT için sunulan yasa tekliflerinin ne zaman gündeme alınacağını merak eden EYT'liler, EYT teklifi Meclis'te ne zaman görüşülecek? EYT sorunu çözülecek mi? Kimler EYT düzenlemesinden yararlanabilecek? İşte EYT ile ilgili son gelişmeler...

Giriş Tarihi 03 Ekim 2018, 00:00 Güncelleme 03 Ekim 2018, 10:12
Son dakika: EYT teklifi Meclis’te ne zaman görüşülecek? EYT sorunu çözülüyor mu?

İÇİNDEKİLER

Yaklaşık 2 milyon 300 bin EYT'li Meclis'in açılması ile birlikte görüşülecek yasa tekliflerine gözünü çevirdi. Bazı partiler emeklilikte yaşa takılanların probleminin çözülmesi için Meclis'e ayrı ayrı yasa teklifi sundu. 1 Ekim'de TBMM'nin yeni yasama yılının başlaması ile birlikte sunulan bu yasa teklifleri önümüzdeki günlerde görüşülecek. Peki ama EYT'lilerin sorunu çözülecek mi? EYT ile ilgili düzenleme ne zaman Meclis gündemine gelecek? EYT ile ilgili düzenleme kimleri kapsayacak? İşte EYT konusuyla ilgili son dakika gelişmeleri...

HÜKÜMETTEN EYT AÇIKLAMASI
AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, konuyla ilgili olarak şu an itibarıyla kendilerine gelen bir şey olmadığını, bu meseleyle ilgili çalışmalarının bulunmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da son bakanlar kurulu toplantısının gündeminde bu konunun bulunmadığını belirtirken, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili bir düzenlemenin maliyeye getireceği yükün de dikkate alınması gerektiğini kaydetti.

EYT KONUSU NE ZAMAN GÖRÜŞÜLECEK?
TBMM İçtüzüğü'nün 37. maddesine göre, tasarı veya tekliflerle kanun hükmünde kararnamelerin esas komisyonlara havale gününden itibaren görüşmelerin en geç 45 gün içinde sonuçlandırılması gerekiyor. CHP, İYİ Parti ve MHP milletvekillerinin teklifleri henüz TBMM Başkanlığı tarafından esas ve tali komisyonlara sevk edilmedi. Bu nedenle, 45 günlük süre başlamadı. Önümüzdeki günlerde sevk işleminin gerçekleşmesi bekleniyor.

Bir teklifin komisyon gündemine alınmasına komisyon başkanı veya üyelerin çoğunluğu karar veriyor. Komisyonların başkanlığını AK Parti milletvekilleri yapıyor. Teklifler komisyona sevk edildikten sonra 45 gün içinde görüşülmemesi halinde, muhalefet partilerinin, tekliflerin doğrudan genel kurul gündemine alınmasını isteme hakkı bulunuyor. Doğrudan gündeme alınma talebinin muhalefet partilerinin oylarıyla kabul edilmesi halinde, komisyonda görüşülmesine gerek kalmadan teklifler birleştirilerek genel kurulda görüşülebilecek.

EYT TEKLİFİNİN KABUL EDİLMESİ İÇİN NE GEREKİYOR?
Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili yapılan düzenlemenin Meclis'ten geçebilmesi için TBMM'deki vekillerin yazısından fazlasının 'kabul' yönünde oy vermesi gerekiyor. TBMM'de bu dönem 4 vekil bakan olarak atandığı için 596 milletvekili bulunuyor.

Teklifler kabul edilirse 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olarak çalışmaya başlayan kadınlar 20, erkekler 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 gün prim ödeme koşulunu yerine getirdikleri takdirde emekli olabilecek.

EYT SORUNU NEDİR?
​8 Eylül 1999 tarihinden önce kadın 20; erkek 25 yıl sigortalılık ve 5000 gün prim koşulunu yerine getirerek emekli olabiliyordu. 8 Eylül 1999 tarihinde 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu ile emeklilik yaşı kademeli olarak kadınlarda 58, erkeklerde 60'a çıkartıldı. 2008 yılında yapılan ikinci değişiklikle de emeklilik yaşı 2036'dan itibaren yeniden kademeli olarak artırılarak kadın ve erkeklerde 2048 yılında 65'te eşitlenecek.

EYT'NİN ÇÖZÜMÜ NASIL OLABİLİR?
TBMM'den geçecek bir düzenleme ile EYT sorununun çözülmesi mümkün. Üstelik EYT problemi ile ilgili ayrıntılı bir düzenleme yapılmasına da gerek görülmüyor. EYT için "yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa işe girenlerin etkilenmesi, önceden işe girenlerin ise mevcut yasalara göre emekli olabilmesi" düzenlemesinin yeterli olabileceği düşünülüyor. Dolayısıyla 1999 yılında mağduriyete neden olan 4447 Sayılı Kanunun yürürlüğe girmeden önce herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı…) bağlı olarak sigortalı bir işe girenlerin bu kanuna değil, işe girdikleri tarihlerdeki emeklilik şartlarına tabi tutularak sorunun çözülmesi şeklinde olabilir.

Bu düzenleme kabul edilirse 08.09.1999 tarihinden önce geçerli olan;
SSK'lılar için eski 506 Sayılı Kanun
Bağ-Kur'lular için 1479 Sayılı Kanun ve
Emekli Sandığına tabi olanlar için 5434 Sayılı Kanun hükümlerinde
Yer alan emeklilik şartlarına dönüş yapılması söz konusu olabilecektir...

EYT'LİLERDE KİM NASIL EMEKLİ OLABİLİR?

*SSK'lı EYT'liler
Emeklilikte yaşa takılan SSK'lılara 4447 Sayılı Kanun öncesi hakları verilirse 3 seçenekle emekli olmaları mümkün olabilecektir. Buna göre;
a) Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmuş olması ve en az 5000 gün veya,
b) Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmuş olması, 15 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 3600 gün yahut,
c) Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmamış olmakla beraber, kadın ise 20 erkek ise 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 5000 gün,
Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olması gerekecektir.

*Memur EYT'liler
Emeklilikte yaşa takılan Emekli Sandığı iştirakçilerine 4447 Sayılı Kanun öncesi hakları verilirse;Kadın iştirakçilerden 20, erkek iştirakçilerden 25 fiilî hizmet yılını dolduranların istekleri üzerine emekli aylığı bağlanabilir.

*Bağ-Kurlu EYT'liler
Emeklilikte yaşa takılan Bağ-Kur sigortalılarına belirtilen Kanun öncesi hakları verilirse; Bağ-Kur'lu kadınlar 20, erkekler ise 25 fiilî hizmet yılını (9000 gün) dolduranlar emekli aylığı bağlanabilir.

EYT DÜZENLEMESİ STAJYER VE ÇIKARLIK SİGORTASI OLANLARI ETKİLER Mİ?
Çıraklık ve stajyerlik geçen sigortalılık sürelerinde malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi kesilmediğinden emeklilik başlangıcından sayılmamaktadır.
Dolayısıyla EYT yasası çıksa bile 08.09.1999 tarihinden önce sadece çıraklık-staj sigortası bulunanlar bu yasadan faydalanamaz.
Faydalanmak için bir gün bile olsa belirtilen tarihten önce uzun vadeli sigorta kollarına tabi primin bulunması gerekmektedir.
Çalışması olan ve tüm sigorta kollarına tabi (İşçi-memur-sözleşmeli-esnaf-sanatkâr-şirket ortağı…) çalışanları kapsayacaktır. Bu bağlamda normal SSK'lı işe başlaman belirtilen tarihten sonra olduğundan EYT kapsamına girmeniz mümkün değildir. 58 yaş ve 7000 gün primle emeklilik hakkını kazanmak mümkündür.