KOBİ’lere 13 destek

İş kurmak, işini büyütmek isteyenlere geri ödemesiz ya da faizsiz destekler sağlanıyor. KOSGEB, 13 farklı program ile girişimcileri, üretenleri destekliyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Ekim 2018 Güncelleme 11 Ekim 2018, 05:32
KOBİ’lere 13 destek

İÇİNDEKİLER

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), KOBİ'lere karşılıksız ya da faizsiz destekler sağlıyor. KOBİ'lerin yenilikçi fikirleri, teknolojiye yatırımı, stratejik ürünlere yönelmesi, yurt dışına açılması destekleniyor. İdare, KOBİ'lere 13 farklı programla destek veriyor. İşte bu programlar:

GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI: Uygulamalı girişimcilik eğitimini tamamlayanlara 50 bin lirası hibe, 100 bin lirası geri ödemeli olmak üzere toplam 150 bin liraya varan desteği içeriyor.

ENDÜSTRİYEL UYGULAMA DESTEK PROGRAMI: Bu programla endüstriyel uygulama projelerine 818 bin liraya kadar destek veriliyor.

AR-GE VE İNOVASYON DESTEK PROGRAMI: KOBİ'lerin fikirlerini teknolojiye dönüştürmek için Ar-Ge ve inovasyon projelerine 1.5 milyon liraya varan destek sağlanıyor. Desteklenecek proje giderleri arasında işlik, kira, makine-teçhizat, donanım, hammadde, yazılım ve hizmet alımı ile personel giderleri bulunuyor. Bazı destekler geri ödemeli, bazıları ise geri ödemesiz olarak veriliyor.

KOBİ TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIM DESTEK PROGRAMI: Orta yüksek ve yüksek teknoloji alanlarında üretime dayalı projelere 5 milyon liraya kadar destek sağlanıyor.

STRATEJİK ÜRÜN DESTEK PROGRAMI: Cari açığı azaltmayı sağlayan ürünler için 5 milyon liraya kadar destek var. Başvuran projelere yüzde 70'i geri ödemesiz, yüzde 30'u geri ödemeli olmak üzere yüzde 100 destek veriliyor.

İŞLETME GELİŞTİRME DESTEK PROGRAMI: Yeni başlayan bu program kapsamında 9 farklı konuda toplam 290 bin liraya varan destek sağlanıyor.

KOBİGEL-KOBİ GELİŞİM DESTEK PROGRAMI: En fazla 300 bin lira hibe ve 700 bin lira sıfır faizli kredi verilen programda, KOBİ'lerin Türk ekonomisi ve uluslararası ekonomide paylarının güçlendirilmesi amaçlanıyor.

İŞBİRLİĞİ GÜÇ BİRLİĞİ DESTEK PROGRAMI: KOBİ'lerin ortaklığına yönelik hazırlanan desteğin üst limiti 1.5 milyon lira.

KREDİ FAİZ DESTEĞİ: Finansman ihtiyacı duyan KOBİ'lere faiz desteği sağlanıyor. Faiz desteğinin üst limiti işletme başına 300 bin lirayı geçemiyor.

TEKNOPAZAR: 150 bin lira destek sağlıyor. Bunun 100 bin lirası yurt dışındaki, 50 bin lirası ise Türkiye'deki pazarlama faaliyetleri için ayrılıyor.

ULUSLARARASI KULUÇKA MERKEZİ HIZLANDIRICI DESTEK PROGRAMI: 2 programdan oluşuyor. Uluslararası Kuluçka Merkezi Programı'nda destek üst limitleri kuruluş döneminde 100 bin + 3 milyon 750 bin dolar. Uluslararası Hızlandırıcı Programı'nda ise üst limit 60 bin dolar olarak belirlendi.

GELİŞEN İŞLETMELER PİYASASI KOBİ DESTEK PROGRAMI: KOBİ'lerin Borsa İstanbul Gelişen İşletmeler Piyasası'nda işlem görmesinin sağlanması amacıyla destek sağlanıyor. Programda destek üst limiti 500 bin lira.

LABORATUVAR HİZMETLERİ: KOSGEB, metal ve plastik/kauçuk laboratuvarlarında yapılan test maliyetlerini yüzde 50 oranında destekliyor.