Emeklilik dilekçesi ne zaman verilmeli? Emeklilik tarihi emekli maaşını etkiler mi?

Emeklilik hayali kuran çalışanların en çok merak ettikleri konuların başında "emeklilik dilekçesi ne zaman verilmeli?" sorusu geliyor. Emeklilik dilekçesinin verilme tarihi, emekli olunduğunda alınacak maaşı etkiliyor. Sabah Gazetesi yazarı Faruk Erdem, emeklilerin merak ettiği bu soruyu yanıtladı. İşte emeklilik dilekçesi ne zaman verilmeli? sorusunun cevabı...

Giriş Tarihi 19 Kasım 2018, 00:00 Güncelleme 19 Kasım 2018, 14:05
Emeklilik dilekçesi ne zaman verilmeli? Emeklilik tarihi emekli maaşını etkiler mi?

İÇİNDEKİLER

Her yıl binlerce çalışan emeklilik hakkı kazanarak maaş almaya başlıyor. Şu anda 12 milyondan fazla dosyadan emeklilik ödemesi yapılıyor. Bu sayı 130 ülke nüfusundan daha fazla bir sayıya da tekabül ediyor. Emeklilik işlemleri eskiden çok daha uzun süren ve zahmetli iken şimdi elektronik ortamlarda kolayca yapılıyor ve en geç bir ay sonra maaş bağlanmaya başlıyor.

Yıl sonları yaklaştığında emekliliği gelenlerin de kafası karışıyor. "Acaba dilekçemi bu yıl sonunda mı yoksa gelecek yılın başında mı vereyim" sorusunun cevabını arıyorlar. Bize de bu konuda çok fazla soru ulaşıyor. Biz alternatifleri anlatıp kararı size bırakalım.

GÜNCELLEMEYE DİKKAT
Emeklilik maaşı hesaplanırken sizin verdiğiniz dilekçenin ve son ödediğiniz prim tarihinin önemi vardı. Çünkü çalışma hayatınız boyunca ödediğiniz primler güncellenerek bu güne uyarlanır ve bir rakam belirlenerek Aylık Bağlanma Oranı ile çarpılır. Bu güncelleme yapılırken de sizin dilekçeyi verdiğiniz yıldan bir önceki yılın makro rakamlarına bakılır. Yine dilekçeyi verdikten önceki maaş zamları da size ödenecek paraya ilave edilir. Yani bu yıl 2018 içinde dilekçe veren birisinin hesaplamaları 2017 yılının güncelleme katsayısı (enflasyon ve büyüme oranları da dikkate alınarak) ile belirleniyor. Ayrıca Temmuz zammı da ilave ediliyor. Ocak zammı da zaten işliyor. 2019 yılında dilekçe verenlerin hesaplamaları ise 2019 yılı rakamlarıyla yapılıyor. Ayrıca sadece Ocak zammı ekleniyor. Bu açıdan baktığınızda 2018 yılında enflasyonun 2017'ye göre yüksek olması maaşları artırıcı etki yapacaktır. Bu durumda 2019'da dilekçe vermek avantajlı görünüyor

MAAŞ KAYBI OLACAK
Emeklilik maaşları dilekçe verdiğiniz aydan sonraki ay başlatılıyor. Yani ayın 1'i ile 30'u arasında fark olmuyor sonraki aydan itibaren para ödeniyor. Bu durumda Kasım ayında dilekçe veren bir çalışan Aralık'tan itibaren maaş alacak. Ocak'ta dilekçe verirse Şubat ayından itibaren maaş alacak. Böylece 2018'de dilekçe verene göre 2019'da dilekçe veren iki maaş eksik almış olacak. Bu durumda da 2018'de dilekçe vermek avantajlı olacak.

TAZMİNAT AÇISINDAN DURUM
Kıdem tazminatı açısından baktığınızda ise eğer Ocak ayında maaşınız artıyorsa yine Ocak ayında tazminat almak yani 2019'da ayrılmak daha avantajlı görünüyor. Yine maaşınız yüksek ve kıdem tazminatı tavanı üzerinden hesap yapılacaksa 2018 yılında dilekçe veren için 5434 liralık tavan söz konusu. 2019'da bu rakam da yükselecek.

SONUÇ:
Bu değerlendirmeler ışığında kararı siz vereceksiniz. Ancak şunu ifade edelim, bu yıl enflasyonun geçen yıla göre yüksek olması 2019'da dilekçe verenleri biraz daha avantajlı yapacak. Ancak tabi eksik maaşı göz önüne almanız da gerekecek. Yine 2018 yılında dilekçe verenler Temmuz ve Ocak zamlarından da yararlanırken 2019'da dilekçe verenler sadece Ocak zammından yararlanacak.