KOBİ’lere 274 milyon TL

100 günde yerli ve milli üretim için KOBİ’lere 274 milyon liralık destek verilecek. Ar-Ge ve tasarım merkezleri artacak. 5 OSB projesi yatırımcıların hizmetine sunulacak. SAYEM destekleri sürecek.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Aralık 2018 Güncelleme 20 Aralık 2018, 07:58
KOBİ’lere 274 milyon TL

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan İkinci 100 Günlük Eylem Planı'ndan KOBİ'lerle, girişimcilerle ilgili düzenlemeler de çıktı. KOBİ'lere 100 günlük sürede 274 milyon liralık destek sağlanacak. Teknolojik girişimler ve yerli-milli üretim desteklenecek. İşte plandan bazı satır başları:
● Yerli ve milli üretim için teknoloji ve imalat sektörleri başta olmak üzere KOBİ'lere yaklaşık 274 milyon lira destek sağlanacak. Geçici koruma sağlanan Suriyeliler ve Türk vatandaşları için 'İşletmelerin ve Girişimciliğin Geliştirilmesi Projesi' başlatılacak.
● Yerlileştirme Ürün Programı hayata geçirilecek, Ar-Ge, Ür-Ge ve yatırım teşvik uygulamaları program çerçevesinde bütüncül şekilde tanımlanacak.

● AR-GE merkezlerinin sayısı yüzde 10 artırılarak bin 100'e, tasarım merkezlerinin sayısı yüzde 10 artırılarak 300'e ulaştırılacak.
● Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kredisiyle desteklenen Giresun, Ankara, Bayburt, Çankırı ve Çorum'daki 5 OSB projesinin altyapısı tamamlanarak yatırımcının hizmetine sunulacak. Bakanlık kredisiyle desteklenen Karaman, Rize ve Hakkari'deki 4 sanayi sitesi projesi tamamlanacak.
● 5 yıllık dönemi kapsayan Türkiye'nin Fikri Mülkiyet Stratejisi hazırlanacak. Sınai mülkiyet haklarıyla ilgili değerleme ve danışmanlık faaliyetleri yürütmek üzere kurulan Türk Sınai Mülkiyet Değerleme Şirketi faaliyete geçirilecek.
● Yüksek katma değer potansiyeli olan öncül araştırma projelerinin desteklenmesine yönelik Öncül Araştırmalar Destek Programı oluşturulacak.

● TECH-INVESTR Türkiye Yüksek Teknoloji-Erken Aşama Yatırım Fonu kapsamında kurulacak fonlara katılan kuruluşlarla proje destek sözleşmeleri imzalanacak.
● İthalat bağımlılığının giderilmesi ve cari açığın düşürülmesine katkı sağlayacak yüksek teknolojili ürünlerin yerli olarak geliştirilmesi amacıyla Sanayi Yenilik Ağları Mekanizması (SAYEM) desteği verilecek.
● Esnaf ve sanatkar meslek kollarının güncellenmesi yapılacak.

● Gümrük Tarife Arama Programı (TARA) uygulamaya alınacak, gümrüklerde 'e-Bilgilendirme Platformu'nun oluşturulması temin edilecek.