Milyonlarca emekliye müjde! İşte madde madde emekliye sağlanan destekler...

Emeklilik başvurusunu yapanlar maaşını beklerken 6 bin 62 liraya varan avans alabilirken, aylığına kavuştuktan sonra da pek çok imkandan yararlanabiliyor. Emeklilere; yılda 2 bin lira ikramiye, 600 liraya varan promosyon, kira öder gibi ev, ucuz kredi gibi pek çok destek var.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Şubat 2019 Güncelleme 12 Şubat 2019, 08:00
Milyonlarca emekliye müjde! İşte madde madde emekliye sağlanan destekler...

İÇİNDEKİLER

6 BİN 62 TL AVANS: Emeklilik başvurusunu yapan ve aylığı 90 gün içinde bağlanamayanlar, yazılı başvuru yaparak avans alabiliyor. SGK, bu kişilere, net asgari ücretin 3 katına kadar ödeme yapıyor. Yani bu yıl başvuru yapan 6 bin 62 liraya varan avans alabiliyor. Avansın bağlanacak gelir ve aylıkların birikmiş tutarından fazla olan bölümü, daha sonra gelir ve aylıklardan 1/4 (yüzde 25) oranında kesilerek mahsup ediliyor.
EK ÖDEME: Emekli aylığı bağlananlara, her ay maaşlarının yüzde 4-5'i oranında ek ödeme veriliyor. Bu ödeme her ay maaşlarla birlikte hesaplara yatırılıyor. Maaşlar arttıkça ek ödeme tutarı da yükseliyor.
YILDA 2 KEZ ZAM: SSK ve Bağ-Kur emeklileri her yıl Ocak ve Temmuz'da bir önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen enflasyon oranında zam alıyor. Memur emeklilerinin maaşına da toplu sözleşmede belirlenen oranda artış yansıtılıyor. Ayrıca ekstra artış düzenlemeleri de yapılıyor.
600 TL PROMOSYON: Tüm emekliler bankaya '3 yıl maaşımı sizden alacağım' taahhüdü vererek promosyon alıyor. Promosyonda taban tutar maaşa göre 300-375-450 lira. Bazı bankalar kampanyalarla emeklilere 600 liraya varan ödeme alma yolunu açıyor. Banka tercihi emeklilik başvurusu sırasında yapılabiliyor.
DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ: Bankalar emekli müşterilere özel düşük faizli kredi kampanyaları gerçekleştiriyor. Emeklinin mevduatına da yüksek faiz uygulamaları yapılıyor.
2 KEZ İKRAMİYE: Emekliler, geçen yıldan itibaren ikramiye hakkına kavuştu. Emekliler, maaşı bağlandıktan sonra yapılan tüm bayram ikramiyesi ödemelerinden yararlanıyor. Her Ramazan ve Kurban Bayramı öncesi biner lira ödeniyor. Örneğin; Mayıs sonunda yapılacak ödemeden önce emekli aylığı bağlanmış olacak bu yılki 2 bin lira ikramiyeyi alabilecek.
PARASIZ ULAŞIM: 65 yaş ve üzeri olanlar şehir içi toplu taşımalardan ücretsiz yararlanıyor.
KAPIDA MAAŞ ÖDEMESİ: Emekliler, sağlık durumları nedeniyle PTT veya bankalardan maaş çekemiyorsa evde ödeme yapılıyor. Bunun için SGK'ya 'Konutta maaş almak istiyorum' şeklinde bir dilekçe vermek yeterli.
KİRA ÖDER GİBİ EV: TOKİ'nin yaptığı konutların yüzde 25'i emeklilere ayrılıyor. Türkiye Emekliler Derneği de ucuz ev projeleri geliştiriyor.
İŞ DESTEĞİ: Emekli olduktan sonra kendi işini kuranlardan yapılan kesinti bitti. Maaştan her ay yapılan önce yüzde 15 olan, ardından yüzde 10'a indirilen Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi artık yok.