Kanser hastasına 18 ay maaş

SGK, kanser hastalarına 18 ay malullük maaşı ödüyor. Süre, hastalığa göre 24 aya kadar çıkıyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Şubat 2019 Güncelleme 13 Şubat 2019, 11:08
Kanser hastasına 18 ay maaş

İÇİNDEKİLER

Malulen emekli olabilmek için çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğunu gösterir rapora ihtiyaç duyuluyor. Ayrıca en az bin 800 gün (5 yıl) prim ve sigorta olunan tarihten bu yana 10 yıl geçmesi de isteniyor. Eğer kişi sürekli birisinin bakımına muhtaçsa 10 yıllık sigortalılık süresi de aranmıyor. 3 Ağustos 2013'te yayımlanan Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliği ile kanser türüne göre değişmekle birlikte gerekli prim ve sigorta şartını taşıyan sigortalılar belli bir süre malul sayılıp maaş alabiliyor. Bu süre 18 ay olarak uygulanırken; bazı hastalıklarda 12, bazılarında ise 24 ay olabiliyor. Kanser hastalarının teşhisten itibaren 1 yıl içinde başvurmaları şartıyla sağlık kurulu raporu aranmaksızın yani yüzde 60 şartına bakılmaksızın malullük aylığı bağlanabiliyor.



HANGİ HASTALIKLARI KAPSIYOR?
İyi diferansiye tiroid kanserleri ve derinin bazal hücreli kanseri dışındaki tüm malign hastalıklar: 18 ay malul kabul edilir.
Kemik iliği veya kök hücre nakli ile beraber olan lenfomalar: Nakil tarihinden itibaren en az 12 ay süreyle malul olarak kabul edilir.
Akut lösemi: Tanı veya relaps tarihinden itibaren en az 24; kemik iliği veya kök hücre naklinden itibaren en az 12 ay süreyle malul olarak kabul edilir.
Allojenik transplantasyon: Nakil tarihinden itibaren en az 12 ay süreyle malul olarak kabul edilir.