Yeni askerlik sisteminin detayları ortaya çıktı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Mart 2019 Güncelleme 10 Mart 2019, 08:00
Yeni askerlik sisteminin detayları ortaya çıktı

İÇİNDEKİLER



Yeni
askerlik sisteminin detaylarını Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar açıkladı. Askerliğin 6 ay olacağını belirten Akar, lise, ön lisans ve lisans mezunları için 3 farklı askerlik sistemi olduğunu anlattı. Akar, bedelli askerliğin de sürekli hale getirileceğini vurgulayarak, yeni askerlik sisteminde hem erbaş ve erlerin hem de bedelli olanların 1 ay temel eğitim alacağını, bunun sonunda bedelliye ayrılanların askerlikle ilişkisinin kesileceğini bildirdi. Akar, sistemi şöyle anlattı:

ASKERLİĞİN DAĞILIMI NASIL OLACAK?
Her sene takriben 700 bin gencimiz askerlik yaşına geliyor. Bunların dağılımı şöyle olacak; bedelli askerliğe ayrılacaklar, yükümlü erbaş ve erler, yedek astsubaylık, yedek subaylık ve dövizli askerlik.


ASKERLİK KAÇ AY OLACAK?
Bir gencimiz diyelim ki lise mezunu, bu gencimiz 1 ay temel askerlik yapacak. Bedelliye ayrılanlarla beraber. 1 ayı müteakip diğer lise mezunu ve altı gençlerimiz 5 ay daha kıtalarda askerlik yapacak, toplam 6 ay. 6 ayda sadece harçlık alacaklar.

FAZLA BEDELLİ BAŞVURUSU OLURSA?
1 aylık eğitimin sonunda kurada belirlenenlerin askerlikle ilişiği kesilecek.

BEDELLİ ÜCRETİ NE KADAR OLACAK?
Bedelli askerlik ücreti "40 bin gösterge x memur maaşı katsayısı x 6" olarak hesaplanacak.


YEDEK SUBAY, ASTSUBAYLIK NASIL OLACAK?
Meslek yüksekokulu mezunları yedek astsubay olarak istihdam edildiyoruz. Bu gencimiz geldiğinde 2 ay temel askerlik sınıf eğitimi alacak. Bu sürede harçlık alacak. Daha sonra kıtalara gittiğinde 10 ay maaş alacak. Bu 12 ayı tamamlayınca terhis olabilecek ya da sınav sonucu astsubaylığa geçebilecek. Meslek yüksekokulu mezunları isterlerse 6 ay erlik yapabilecek.

LİSANS İÇİN ASKERLİK NASIL OLACAK?
Lisans ve lisansüstü eğitim görenler yedek subay olacak. Bunlar da 2 ay temel ve sınıf eğitimi alacak, 10 ay kıtalarda maaşlı görev yapacak. Sonra istek ve ihtiyaca göre subaylığa geçebilecekler.


NE KADAR MAAŞ VERİLECEK?
Erlerimize vereceğimiz 6 ay maaş, astsubay, yedek astsubay, yedek subaylarımıza vereceğimiz maaşlar, subay maaşlarıyla tamamen orantılı. Yani yeni başlayan bir maaş keşfedilmeyecek.

YENİ SİSTEM NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?
Çalışma için Cumhurbaşkanımız'dan ilk ön talimatı aldık ama bir kez daha orada irdelenecek, sonra kanunlaşacak. Nisan'da bunlar gerçekleşecek.