Yeni BES sistemi nasıl olacak? BES nedir, zorunlu mu?

15 milyon emekli ve 2 milyon işveren tarafından emeklilikte ek gelir sistemi merak ediliyor. Çalışanların gözü kıdem tazminatı ile ilgili düzenlemede. Mevcut hakların korunup korunmayacağı en çok merak edilen konu. Bu konuda gelen ilk mesaj taraflar arasında mutabakat aranacağı ve kazanılmış hakların korunacağı yönünde.

Giriş Tarihi 20 Nisan 2019, 10:25 Güncelleme 13 Mayıs 2019, 11:15
Yeni BES sistemi nasıl olacak? BES nedir, zorunlu mu?

İÇİNDEKİLER

15 milyon emekli ve 2 milyon işvereni ilgilendiren düzenleme ile emeklilikte ek gelir ve yeni BES sistemi oldukça merak ediliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, kıdem tazminatı reformunu gerçekleştireceklerini, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile entegre kıdem tazminatı fonu kurulacağını söylemişti. Düzenlemeyle ilgili henüz ortada taslak olmasa da işçi ve işverenin görüşlerinin alınacağı belirtiliyor.

1 YILA 30 GÜNLÜK HAK VERİLECEK

Mevcut kıdem tazminatı uygulamasında, son işyerinde en az 1 yıl çalışmak koşuluyla emeklilikte, vefat halinde veya işten çıkartılma durumunda erkek işçi askere giderse, kadın evliliği nedeniyle (1 yıl içinde) işten ayrılırsa kıdemini alabiliyor. Ancak fiili durumda, sınırlı sayıda çalışanın bu haktan faydalanabildiği, çoğu işçinin kıdem alamadığı ifade ediliyor.



GÜVENCE SAĞLANACAK

Yapılacak düzenlemeyle mevcut sistemdeki sorunların giderilmesini teminen, kıdem tazminatının işverenlerin takdirinde belirsiz bir alacak olmaktan çıkarılarak nakden ödenebilir hale getirilmesi amaçlanıyor. Mevcut durumda işten çıkarılana, her 1 yıllık çalışma karşılığında 30 günlük brüt ücret kadar kıdem ödeniyor. Yeni sistemde brüt ücretin 14-15 gün üzerinden ödenebileceğiyle ilgili kaygılar var.

İŞTE YENİ BES SİSTEMİ VE MERAK EDİLEN SORULAR

Fon sisteminde kesinti ne kadar olacak?

Kıdem Tazminatı Fonu ve BES birleşecek. Çalışanların kazançlarına göre kesinti oranları belirlenecek.

Devlet katkısı olacak mı?

İşçi, işveren, devlet katkısının olacağı fon kurulacak. Kesintiler burada toplanacak. Katkı ve kesinti oranları taraflarla yapılacak görüşmelerde netleşecek.

Birikmiş tazminat ne olacak?

Birikmiş kıdem tazminatları eski sistemde devam edecek. Çalışanın kazanımı korunacak. Daha önce gündeme gelen taslakta isteyenlerin haklarını fona aktarabileceği yönünde değerlendirmeler yer almıştı.