KOSGEB'ten yenilikçi fikirlere 1.6 milyon TL!

Fikirlerini ticarileştirmeyi hedefleyen işletmeler, KOSGEB’in 1.6 milyon liralık paketiyle destekleniyor. 750 bin liraya varan Ar-Ge ve İnovasyon, 818 bin liraya varan Endüstriyel Uygulama desteği girişimcileri bekliyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Nisan 2019 Güncelleme 25 Nisan 2019, 07:58
KOSGEB’ten yenilikçi fikirlere 1.6 milyon TL!

İÇİNDEKİLER



Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 'Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi'
vizyonuyla ve KOSGEB aracılığıyla fikirlerini ticarileştirmeyi hedefleyen işletmelere tam destek sağlıyor. KOSGEB tarafından 'Ar-Ge, Teknolojik Üretim ve Yerlileştirme Destekleri' başlığı altında, fikrini ürüne dönüştürmek isteyenlere 750 bin lirası 'Ar-Ge ve İnovasyon', 818 bin lirası 'Endüstriyel Uygulama' alanlarında olmak üzere, 1 milyon 568 bin lira destek veriliyor.


KİRA, MAKİNE DESTEĞİ
Ar-Ge ve İnovasyon Programı ile bilim ve teknolojiye dayalı yeni fikir ve buluşlara sahip KOBİ'lerle girişimcilerin geliştirilmesi, yeni ürün, yeni süreç, bilgi veya hizmet üretilmesi konularında projelerin desteklenmesi amaçlanıyor. KOSGEB tarafından desteklenecek projelerin giderleri için teknopark içinde çalışan KOBİ'lere 30 bin, dışındakilere 24 bin lira kira desteği veriliyor. İşletmelere makine-teçhizat, donanım, hammadde, yazılım ve hizmet alımı giderleri desteği kapsamında sunulan 450 bin lira desteğin 300 bin lirası geri ödemeli tahsis ediliyor. Bu alandaki desteklerde, yerli malı belgesi varsa destek oranlarına yüzde 15 ilave yapılıyor. KOBİ'lere personel gideri için 150 bin, başlangıç sermayesi desteği için 20 bin, proje danışmanlık desteği için 25 bin, eğitim desteği için 10 bin, sınai ve fikri mülkiyet hakları desteği için 20 bin lira destek sağlanıyor. Ayrıca, proje geliştirme desteği kapsamında, proje tanıtımına 5 bin, yurt içi-dışı kongre, konferans, fuar-teknolojik işbirliği ziyaretlerine 15 bin, test, analiz, belgelendirmeye 25 bin liraya kadar destek veriliyor.



BİR BÖLÜMÜ GERİ ÖDEMESİZ
KOSGEB, 'Endüstriyel Uygulama Programı' kapsamında da yeni bir ürünün üretilmesi, kalitesinin artırılması, maliyet düşürücü nitelikte yeni tekniklerin uygulamaya alınması, ürün veya süreçlerinin pazara uygun biçimde ticarileştirilmesi amacıyla hazırlanan projeleri destekliyor. Projelere 818 bin liraya kadar destek veriliyor. Kira desteği olarak 18 bin, makine-teçhizat, donanım, sarf malzemesi, yazılım ve tasarım giderleri desteği olarak geri ödemesiz 150 bin, geri ödemeli 500 bin, personel gideri desteği olarak 150 bin lira sağlanıyor.



İHRACATÇIYA DESTEK ARTACAK
Türk Eximbank'ın Türk Lirası ile ihracat yapan firmalara yönelik düşük faizli kredi imkanının kapsamı genişledi. KOBİ dışı firmalara da Türk Lirası kredi kullandırılmasına yönelik paket hayata geçti. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Türk Lirası ile ihracat yapan KOBİ'lere yönelik mevcut Türk Lirası kredi programı devam edecek. KOBİ dışı firmalar için de yeni bir kredi programı devreye alındı. Bu imkanın yerel paralarla ticaretin geliştirilmesine katkı sağlayacağını düşünüyoruz" dedi. Bankanın Ağustos 2017'de Türk Lirası kaynaklarını KOBİ'lere kanalize ettiğini belirten Pekcan, bu çerçevede KOBİ'lere 2017'de 2.1 milyar, 2018'de ise 7.7 milyar lira ilave kredi desteği sağlandığını aktardı. Bakan Pekcan, söz konusu desteğin bu yıl da artarak devam edeceğini vurguladı.