İmar Barışı'na başvuracaklar dikkat! Son 6 gün! İmar Barışı başvuru şartları neler?

Türkiye'de bulunan yaklaşık 13 milyon kaçak ve iskansız yapı için çıkarılan İmar Barışı'na başvurular için son 6 güne girildi. 31 Aralık 2017'den önce inşa edilen ve imara uygun olmayan kaçak yapıları kapsayan düzenlemeye başvurular 15 Haziran'da biterken, yapı kayıt bedelleri ise 30 Haziran'a kadar yatırılabilecek.

Giriş Tarihi 10 Haziran 2019, 09:41 Güncelleme 10 Haziran 2019, 09:41
İmar Barışı’na başvuracaklar dikkat! Son 6 gün! İmar Barışı başvuru şartları neler?

İÇİNDEKİLER

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre İmar Barışı için başvuru süresi yeniden uzatılmayacak.​ Türkiye'de 13 milyon kaçak ve iskansız yapıyı kapsayan İmar Barışı başvuruları için geri sayım başladı. İmar Barışı uygulamasından yararlanmak isteyenlerin 15 Haziran'a kadar başvuru yapmaları gerekiyor. Yapı kayıt bedelleri ise 30 Haziran'a kadar yatırılabilecek. İmar Barışı, 31 Aralık 2017'den önce inşa edilen imara uygun olamayan kaçak yapıları kapsıyor.

KONUTTA YÜZDE 3
Posta Gazetesi'nin haberine göre, İmar Barışı kapsamında verilecek Yapı Kayıt Belgesi için ödenmesi gereken bedel, yapının olduğu arsanın emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 olarak hesaplanıyor. İmar barışı için yapı veya arsanın ada ve parsel bilgileri, daire sayısı, metrekaresi, yüzölçümü ile maliklerin kimlik bilgileri gerekiyor.

TOPLAM GELİR 18.4 MİLYAR LİRA
Haziran 2018 tarihinde başlatılan İmar Barışı uygulamasına şu ana kadar toplam 9.8 milyon başvuru geldi. Af kapsamında devlet kasasına giren toplam gelir ise 18 milyar 418 milyon 733 bin lira oldu. En çok başvuru yapılan il 1.7 milyon ile İstanbul olarak açıklandı. İstanbul'u 795 bin 934 ile İzmir, 452 bin 295 başvuru ile Ankara izledi.

SON BAŞVURU TARİHİ NEDİR? BAŞVURU TARİHİ YENİDEN UZAR MI?
Vatandaşlarımızın yoğun talebi üzerine, İmar Barışı'na başvurular 15 Haziran 2019'a kadar alınacak. Yapı Kayıt Belgesi bedeli ödemeleri için de son tarih 30 Haziran 2019 olarak belirlendi. İmar Barışı'na 9 milyon 698 bin 238 vatandaş başvuru yaparken, son verilere göre, kayıt belgesi bedeli olarak da 16 milyar 500 milyon lira ödeme yapıldı. İmar Barışı başvurularının devam ettiği 6 ay süresince kamu bankalarının vatandaşlara kredi desteği de sürdürecek. 15 Haziran tarihinin başvuru için son tarih olması, düzenleme için yeni uzatma olmaması bekleniyor.

BAŞVURU BEDELLERİ NASIL BELİRLENİYOR?
İmar Barışı'na başvuru için emlak vergi değeri ile yapının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca belirlenen yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 oranında bedel alınıyor.

NEREYE BAŞVURULACAK?
E-Devlet sistemi üzerinden kayıt başvurusu yapılabilen uygulama kapsamında, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların kayıt altına alınması için 31 Aralık 2017'den önce yapılan konut ya da işyerleri için Çevre ve Şehircilik İl müdürlüklerine de başvurulabiliyor. Müracaatlar belediye, belediye birimleri, valilikler veya belirlenen kurumlara doğrudan, posta yoluyla yapılabiliyor.