İmar Barışı uzatılacak mı? 2019 İmar affı başvuru ne zaman bitiyor? Son gün ne zaman?

İmar Barışı için başvurular devam ediyor. Türkiye'de bulunan yaklaşık 13 milyon kaçak ve iskansız yapı için çıkarılan İmar Barışı'na başvuru süresinde yavaş yavaş sona gelindi. Vatandaşlar, başvuru süresinin uzatılıp uzatılmayacağını araştırmaya başladı. Peki, İmar Barışı uzatılacak mı? 2019 İmar affı başvuru ne zaman bitiyor? İmar Barışı başvuru son gün ne zaman?

Giriş Tarihi 12 Haziran 2019, 13:31 Güncelleme 12 Haziran 2019, 18:00
İmar Barışı uzatılacak mı? 2019 İmar affı başvuru ne zaman bitiyor? Son gün ne zaman?

İÇİNDEKİLER

İmar Barışı başvuru ne zaman bitiyor? İmar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılara verilecek Yapı Kayıt Belgesi ile imar sorunu çözülecek. Ülke genelinde yüzde 50'nin üzerinde olduğu bilinen imara aykırı yapıların, yapılan yasal düzenleme ile imar barışını sağlamak için alınan başvurularda sona gelindi. Henüz başvuru yapamayanların kısa sürede başvurularını tamamlamaları gerekiyor. Peki, İmar Barışı uzatılacak mı? 2019 İmar affı başvuru ne zaman bitiyor? Son gün ne zaman? İşte konu ile ilgili detaylar...

İMAR BARIŞI UZATILACAK MI?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre İmar Barışı için başvuru süresi yeniden uzatılmayacak.​

İmar Barışı için başvurular 15 Haziran'da sona erecek. Bu uygulamadan yararlanmak isteyenlerin 15 Haziran'a kadar başvurularını yapmaları gerekiyor.

Yapı kayıt bedelleri ise 30 Haziran'a kadar yatırılabilecek. İmar Barışı, 31 Aralık 2017'den önce inşa edilen imara uygun olamayan kaçak yapıları kapsıyor.

E-DEVLET İMAR BARIŞI BAŞVURU NASIL YAPILIR?

E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra, kurumlar kısmından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı seçin ve "İmar barışı kayıt başvurusu ve sorgulama" başlığına tıklayın. Karşınıza çıkan ekrandan yeni başvuru butonuna basın. Açılan sayfadaki bilgilendirme yazısını oynayladıktan sonra devam et butonuyla diğer sayfaya geçin.

Yeni sayfada kişisel bilgilerinizi girin. Yapıya ait bilgiler bölümünde ise önce yapının kapsamını ve yapının tamamının kullanım amacını belirleyin. Devam et butonuna bastıktan sonra açılan sayfada yapıya ait adres bilgilerini ada ve parsel bilgisi toplam yapı alanı yapıdaki konut ve iş yeri sayısı arsa ya da arazinin belediyelerden edinilebilecek emlak vergi birim değeri yapının bulunduğu arsanın metre kare üzerinden yüz ölçümünü girecek yapının hangi sınıfa dahil olduğunu sunulacak seçeneklerden işaretleyin.

Yapının imar mevzuatına aykrı olan kısmını tarif edip, bu aykırılığın fotoğrafını da sisteme girerek başvurunuzu tamamlayın.

ÖDEME NASIL YAPILIR?

Yapı kayıt bedeli, arsa emlak vergi değeri ile yapı yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3 ticari kullanımda yüzde 5 olarak uygulanacak.

Yapınız için ödemeniz gereken yapı kayıt bedeli otomatil olarak belirlenecek ve 24 saat içinde cep telefonunuza otomatik olarak banka hesap numarası ve başvuru numarası gelecek. Yapı kayıt ücretini yatırdıktan sonra imar ve ruhsata aykırı yapınızı kayıt altına almış ve Yapı Kayıt Belgesi'ni edinmiş olacaksınız.

YAPI KAYIT BELGESİ ALAN YAPI YENİLENEBİLECEK Mİ?

Alınacak yapı kayıt belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olacak.

Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır ve düzenlenen yapı kayıt belgesi imar açısından herhangi bir kazanılmış hak sağlamaz, müktesep oluşturmaz.

HANGİ YAPILAR İMAR BARIŞINDAN FAYDALANABİLECEK?

Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapılar.

Hazineye ait sosyal donatı için tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar.

3194 sayılı İmar Kanunu'nun Geçici 16. Maddesinde belirtilen istisnai alanlarda bulunan yapılar.