EYT yasası Meclis açıldığında görüşülecek mi? EYT yasası kimleri kapayacak?

Meclis kapanmadan önce son olarak TBMM Genel Kurulu'nda 11. Kalkınma Planı görüşüldü. Görüşmelerin tamamlanmasıyla birlikte TBMM 1 Ekim tarihine kadar tatile girdi. Bazı komisyonlar ara vermeden çalışmaya devam edecek. EYT yasası hakkındaki son detayları araştıran vatandaşlar ise yasanın Meclis açıldığında gündeme gelip gelmeyeceğini merak ediyor. Peki, EYT yasası Meclis açıldığında görüşülecek mi? EYT yasası kimleri kapsıyor? İşte son durum...

Giriş Tarihi 17 Ağustos 2019, 15:58 Güncelleme 19 Ağustos 2019, 16:22
EYT yasası Meclis açıldığında görüşülecek mi? EYT yasası kimleri kapayacak?

İÇİNDEKİLER

EYT yasası Meclis açıldığında görüşülecek mi? Emeklilik olmak için gün sayan vatandaşlar EYT hakkındaki son gelişmeleri yakından takip ediyor. Meclis 1 Ekim tarihine kadar kapalı olacak. Ancak Meclis açıldıktan sonra EYT konusunun Meclis'e gelip gelmeyeceği merak konusu. Peki, EYT yasası kimleri kapsıyor? İşte merak edilen detaylar...

MECLİS AÇILDIĞINDA GÖRÜŞÜLECEK Mİ?

Erken emeklilik yasasının 1 Ekim'den sonra Meclis'te görüşülüp görüşülmeyeceğine dair bir açıklama bulunmuyor. Ancak yasa ile ilgili detayların Meclis açıldıktan sonra görüşülmesi bekleniyor.

SON AÇIKLAMALAR NELER?

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş yaptığı açıklamada, "EYT meselesi ben de her gün, mübalağa etmiyorum. Bir tweet attığınız zaman arkasından çok sayıda kardeşimiz EYT ile ilgili yazılar yazıyor. Hakikaten dinlediğimiz zaman biz de onların meselelerine daha yakından vakıf oluyoruz ama biz de şunu söylüyoruz." ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'nin şartları var. Bu Türkiye'de artık erken emeklilik diyebileceğimiz erken yaşlardaki emekliliği kaldırabilecek bir sosyal güvenlik yapımız yok."

ÖNERİLEN FİNLANDİYA MODELİ NEDİR?

Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda konu üzerinde çalışıldığını belirten uzmanlar, "Finlandiya Modeli" olarak bilinen yöntemle, Emeklilikle Yaşa Takılanlar meselesinin önemli ölçüde çözüme kavuşturulabileceğini ifade ettiler.

Uzmanlar konu hakkında şunları söylediler:

"Almanya veya daha çok Finlandiya modeli olarak bilinen model ele alınıyor. Finlandiya ve Almanya'da da emeklilik yaşı 65, 67, buralarda. Bizde ise 2008 sonrası için erkekte 61 kadında 58 yaş şartı bulunuyor.

Finlandiya'da emekliliğine belli bir süre kalanlara, alınacak maaş için her yıl yüzde 2 eksik maaş ödenmesi, yani bu maaştan emekli olunması uygulaması var. Kabul eden hemen emekli oluyor. Emekliliğine iki sene kalan yüzde dört, üç yıl kalan yüzde 6 daha az maaş ile emeklilik söz konusu oluyor. Finlandiya'da Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödemek şartı ile maaşı eski durumuna getirme imkanı da var.