Yıllık iznini kullanmayan parasını alır! İşte yıllık izin ile ilgili bilinmesi gerekenler...

Okulların açılması yaklaştı, yıllık izin hareketliliğinde son günlere girildi. İzni kalan işçiler sonra kullanabileceği gibi, ayrılırken parasını da alabiliyor. Peki kullanılmayan yıllık iznin ücreti nasıl hesaplanır? Yol izni maaştan düşülür mü? Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem yıllık izin ile ilgili merak edilen soruları cevapladı. İşte yıllık izin ile ilgili bilinmesi gerekenler...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Ağustos 2019 Güncelleme 28 Ağustos 2019, 08:18
Yıllık iznini kullanmayan parasını alır! İşte yıllık izin ile ilgili bilinmesi gerekenler...

İÇİNDEKİLER



Yaz
boyu süren yıllık izin hareketliliği, okulların açılmasıyla yavaşlayacak. İşçilerin bazıları tüm iznini kullanmadı. Kalan izinler, yanmıyor. Daha sonra kullanılabileceği gibi, kalırsa ayrılırken parası ödeniyor. İşte izin ile ilgili bilinmesi gerekenler:

İZİN SÜRELERİ NE KADAR?
1-5 yıl çalışanlar 14, 5-15 yıl arası 20, 15 yıl ve daha fazlası 26 gün izne hak kazanıyor. 50 yaş üstü ve 18 yaş altı çalışanların izinleri 20 günden az olamıyor. Yeraltı işlerindeki işçilerin izin süreleri 4'er gün artırılarak uygulanıyor.


İSTENEN ZAMANDA KULLANILIR MI?
Çalışanın bu hakkı olmasına rağmen, çalışma düzeni bakımından burada takdir hakkı işverendedir.

NASIL BÖLÜNÜR?
İlk bölümü 10 günden az olmamak üzere istenilen güne kadar bölünebilir. Yıllık izin süresine denk gelen pazar ya da bayram tatilleri süreye eklenir. 14 gün izni olan bir çalışan, 2 günlük pazar tatiliyle 16 gün izin yapar.


MAAŞTAN DÜŞÜLÜR MÜ?
Yıllık izinler ücretli izinlerdir. Çalışana maaşı tam olarak ödenir. Primleri tam olarak yatırılır. Dolayısıyla maaştan bir eksilme yapılamaz.


YOL İZNİ NASIL KULLANILIR?
4 güne kadar yol izni verilir. Ancak bu 4 günün ücreti maaştan düşülür.


KULLANILMAYAN İZİN YANAR MI?
İzin hakkı yanmaz. Çeşitli sebeplerle kullanılmayan izinler ya sonraki dönemde kullandırılır ya da iş akdinin feshedilmesi sırasında son maaştan parası ödenir. Bu ödeme tazminat alınıp alınmamasına bağlı olmadan yapılır.


İZİN ÜCRETİ NASIL HESAPLANIR?
Yıllık izin ücretinin hesaplaması yapılırken 1 tam yıl hesaba katılır. 1 yıldan eksik süreler dikkate alınmaz. Örneğin, 1 yıl 8 ay çalışan bir işçi için izin ücreti 1 yıl üzerinden belirlenir. İşçiye ödenecek miktar son çıplak ücreti ile hesaplanır. Brütten hesaplamalarda yasal prim ve vergi kesintileri düşülür. Yani net ücret olarak ödenir.

FARUK ERDEM SORULARINIZI CEVAPLIYOR - TAKVİM'E SORUN

ekonomi@takvim.com.tr