Asgari ücret zammına AGİ dahil mi? 2020 yılı asgari ücret maaşı net ve brüt ne kadar?

2020 yılı asgari ücret maaş zammı net ve brüt ne kadar? Sorusu Türkiye'nin gündeminde. Bu anlamda 7 milyon çalışanı yakından ilgilendiren 2020 yılı için asgari ücret zammı belli oluyor. Sendika, işçi, işveren ve devletin masaya oturduğu 2020 yılı asgari zammı için son rakamlar belirleniyor. Eğer 2020 yılında enflasyon 8.5 oranında artarsa, brüt asgari ücret 2 bin 775 TL'ye, net asgari ücret de AGİ hariç 2 bin 191 TL'ye çıkabilir. Komisyon yüzde 10 oranında artış yapmayı kararlaştırırsa bu durumda brüt asgari ücret 2 bin 814 TL'ye, net asgari ücret de AGİ hariç 2 bin 222 TL'ye çıkar.

Giriş Tarihi 03 Aralık 2019, 10:35 Güncelleme 03 Aralık 2019, 10:35
Asgari ücret zammına AGİ dahil mi? 2020 yılı asgari ücret maaşı net ve brüt ne kadar?

İÇİNDEKİLER

2020 asgari ücret zammı için milyonların bekleyişi sürüyor. En önemli konulardan biri ise 2020 yılında yapılacak olan asgari ücret zammına AGİ'nin dahil olup olmadığıdır. Bu anlamda asgari ücret zammına AGİ dahil değildir. Asgari ücret tespit komisyonu toplantısına dahil olan DİSK ve Hak-İş asgari ücretin en az 2 bin 578 lira olması gerektiğini söyledi. Eğer 2020 yılında enflasyon artışı yüzde 8 olursa brüt asgari ücret 2 bin 775 TL'ye, net asgari ücret de AGİ hariç 2 bin 191 TL'ye çıkabilir. Asgari Geçim İndirimi olarak aldığınız rakam maaşa dahil değildir. İşveren maaşınızın dışında bu ücreti ödemekle yükümlüdür. AGİ ödemesini yapmayan işverenler cezaya tabi olurlar.

SON DAKİKA ASGARİ ÜCRET HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ASGARİ ÜCRET MAAŞ ZAMMI HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ASGARİ ÜCRET TOPLANTISI'NDA NE OLACAK?

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk'un başkanlığında toplanacak komisyonda, işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek. Toplantıda, işçi ile işveren temsilcileri talep ve görüşlerini sunacak.

Komisyon yüzde 10 oranında artış yapmayı kararlaştırırsa bu durumda brüt asgari ücret 2 bin 814 TL'ye, net asgari ücret de AGİ hariç 2 bin 222 TL'ye çıkar. Bakan Zehra Zümrüt Selçuk'un başkanlığında toplanacak komisyonda, işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek. Toplantıda, işçi ile işveren temsilcileri talep ve görüşlerini sunacak.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

2020 YILI İÇİN RAKAMLAR

Asgari ücrette, Yeni Ekonomi Programı'na göre 2020 yılı enflasyon hedefi olan yüzde 8.5 oranında artış yapılırsa, brüt asgari ücret 2 bin 775 TL'ye, net asgari ücret de AGİ hariç 2 bin 191 TL'ye çıkabilir. Merkez Bankası enflasyon raporunda ve YEP'te 2019 yılı enflasyon tahmini yüzde 12 seviyesinde bulunuyor. Komisyon bu oranı esas alırsa brüt asgari ücret 2 bin 865 TL'ye, net asgari ücret de AGİ hariç 2 bin 262 TL'ye yükselir. Komisyon yüzde 10 oranında artış yapmayı kararlaştırırsa bu durumda brüt asgari ücret 2 bin 814 TL'ye, net asgari ücret de AGİ hariç 2 bin 222 TL'ye çıkar.

BÖLGELERE GÖRE ASGARİ ÜCRET ÖDEMESİ YAPILABİLİR Mİ?

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi yaşamın son derece pahalı olduğu bölgelerde asgari ücret ile geçinmek zorlaşırken işçi tarafı bölgelere göre maaş belirlenmesi gibi talepleri de masada bulunuyor. TÜRK-İŞ 2020 Asgari Ücret Zammı için İlk Teklifini 2 Bin 526 TL Olarak Duyurmuştu! Türk İş Sendikası tarafından gelen teklifte açlık ve yoksulluk sınırlarının göz önünde bulundurularak yeni bir araştırma yapıldığı açıklandı. Bu araştırma sonucunda 2020 yılı için asgari ücretin aylık 2 bin 526 TL olarak ödenmesi istendiği ifade edildi. Türk İş Sendikası tarafından dile getirilen rakam kabul edilmiş olursa asgari ücrete 2020 yılında 406 TL'lik bir zam yapılmış olacak.

2020 ASGARİ ÜCRET ZAM ORAN TAHMİNLERİ

2020 yılı asgari ücret zammı Merkez Bankası ve yeni ekonomi programındaki enflasyon tahminleri incelendiğinde asgari ücretin yüzde 12 ile 17 arasında zam alacağı görülüyor. Bu seviyede yapılacak zam ile oluşacak yeni rakamlar şu şekilde;

Yüzde 12 zam durumunda yeni asgari ücret: 2262 TL olur.

Yüzde 13 zam durumunda yeni asgari ücret: 2281 TL olur.

Yüzde 14 zam durumunda yeni asgari ücret: 2302 TL olur.

Yüzde 15 zam durumunda yeni asgari ücret: 2323 TL olur.

Yüzde 16 zam durumunda yeni asgari ücret: 2343 TL olur.

Yüzde 17 zam durumunda yeni asgari ücret: 2363 TL olur.

AGİ MAAŞA DAHİL Mİ?

Asgari geçim indirimi, çalışanın asgari geçim düzeyini sağlayacak bölümünün gelirden düşülerek vergi dışı bırakılması ve vergi dışı bırakılan bölümün çalışana verilmesidir. İşin özü işveren tarafından devlete ödenmesi gereken verginin devlete ödenmeyip asgari geçim indirimi adı altında işveren tarafından devlet adına işçiye ödenmesidir. Asgari geçim indirimi uygulamasında işveren aracılık yapmakta olup, işçisine ödediği asgari geçim indirimini ödeyeceği vergiden düşmektedir. Asgari Geçim indirimini bilindiği gibi işveren ödüyor.

AGİ'Yİ KİMLER ALABİLİR

-Gerçek usülde vergiye tabi olan tam mükellef gerçek kişiler, -Ücret gelirlerini yıllık beyanname ile bildiren mükellefler yani tevkifata tabi tutulmayanlar,

-Gelir vergisi kanununun 61. maddesi kapsamında ücret geliri elde edenler (Sosyal Güvenlik Destekleme Primine tabi çalışan emekliler, Kurumların yönetim kadrolarında görevli olanlar)

AGİ ÇOCUK YARDIMI İÇİN ŞARTLAR

AGİ çocuk sayısına göre farkediyor. Ancak çocuk ücreti dahil edilmesi için şu şartlar gerekiyor: *Mükellefle aynı adreste ikamet eden ya da mükellefin bakmakla yükümlü olduğu (Mükellef tarafından nafaka ödenenler, evlat edinilen çocuklar, ana ve babasını kaybetmiş dede ve nenesi tarafından bakılan çocuklar da dahil)

-18 yaşını doldurmamış çocuklar,

-Okuyan çocuklardan 25 yaşını tamamlamamış olanlar asgari geçim indiriminden faydalanılır.

ÇALIŞAN ANNE BABADA AGİ KİME YATAR?

Hem anne hem de baba çalışansa çocuklar kimin üzerinden sağlık güvencesi alıyorsa o kişi çocukları için asgari geçim indiriminden faydalanabilmektedir.

ASGARİ ÜCRET NEDİR?

Asgari ücret veya minimum ücret, işçilere bir çalışma günü karşılığı olarak ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım, kültür vb. gereksinimlerini günün fiyatları üzerinden en az düzeyde karşılamaya yetecek ücret. Asgari ücret günlük hesaplanır, aylık ödenir.

AGİ NEDİR?

Asgari Geçim İndirimi (AGİ), evli-bekar, çocuklu-çocuksuz olmak üzere birçok başlık altında değerlendiriliyor. AGİ hesaplama işleminin ardından ödemeler, alınan net ücretin üzerine medeni durumu ve çocuk sayısına göre ekleniyor. Peki, Asgari Geçim İndirimi (AGİ) nasıl hesaplanır? İşte, çalışanların merakla araştırdığı o konuyla ilgili detaylı bilgiler

Yaklaşık 10 yıldır 'AGİ' yazıyor çalışanların ücret bordrolarında. 2007'den önce vergi iade zarfları vardı. Tüm çalışanlar yıl boyu alışverişlerinde topladıkları fiş ve faturaları zarfa yazıp işyerlerine verip vergi iadesi alıyorlardı. 2007'den itibaren vergi iadesi kaldırılarak yerine AGİ uygulaması geldi. İşverenler, çalışanların ücretleri üzerinden hesapladıkları vergiyi, AGİ kadar daha az ödüyorlar vergi dairesine. Hesaplanan AGİ'yi de çalışana net ücretlerine ilaveten ödüyorlar. AGİ'nin hesabı ise asgari ücret üzerinden yapılıyor. AGİ'den kaynaklı çalışana ödenecek yıllık tutar; yıllık asgari ücretin yarısına yüzde 15 oranı uygulanarak bulunuyor