SSK SGK ve Bağ-Kur emeklilerine 1261 gün formülü! Yüksek emekli maaşı alma şartları ve yolları nedir?

Çalışanların en çok merak ettiği konuşların başında yüksek emekli maaşı nasıl alırım sorusuna yanıt bulmak oluyor. Bu bağlamda yüksek emekli maaşı almanın şartları ve yollarını derledik. Çok çalışmak ya da çok fazla günü olmak tek başına maaşı etkilemiyor. Hatta günü daha az olan birisi günü fazla olandan daha çok maaş alabiliyor. Burada sizin brüt maaşınız yani prime esas kazancınız önemli. Aylık kazancınız maaşı belirleyen en büyük etken. Dolayısıyla öncelikle gerçek maaşınızın bordroda olmasına özen gösterin. Peki yüksek emekli maaşı alma şartları ve yolları nedir? Detaylar takvim.com.tr'de...

Giriş Tarihi 12 Aralık 2019, 09:22 Güncelleme 12 Aralık 2019, 09:22
SSK SGK ve Bağ-Kur emeklilerine 1261 gün formülü! Yüksek emekli maaşı alma şartları ve yolları nedir?

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca çalışan emeklilik hayali kuruyor. Bu bağlamda emekli maaşı hesaplamalarını emekli olmadan önce yapıyor. Emekli olayı planlarken son sene plan yapmayın mümkünse 8-10 öncesinden emeklilik planlarınızı devreye sokun. Bu sayede alacağınız emekli maaşını oldukça arttırabilirsiniz. Nedeni ise maaş hesabında kazançlarınızın tamamına bakılıyor olmasıdır. Özellikle düzenli nakit ödemeleriniz varsa (ikramiye, prim, kira yardımı vs) bunların da brüt kazanca eklenip eklenmediğine dikkat edin. Peki yüksek emekli maaşı alma şartları ve yolları nedir? Detaylar takvim.com.tr'de...

3.500 lira sınırı var

Çok çalışmak ya da çok fazla günü olmak maaşı artırmak için tek başına yetmez. Hatta günü daha az olan birisi günü fazla olandan daha çok maaş alabilir. Burada sizin brüt maaşınız yani prime esas kazancınız önemli. Brüt maaşınız 3.500 lira ve üzerindeyse yıllık 60-70 lira kazancınız olur.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

İkinci sigorta

İmkanınız varsa veya ek iş yapıyorsanız birden fazla yerde sigortalı çalışmak prime esas kazancınızı yükseltecektir. Kaç yerde sigortalı olursanız olun bir ayda 30 gün sayılır. Ancak kazancınız toplanacağından emekli maaşını yukarı çeker.

1261 gün kuralı

Hangi kurumda olursanız olun son 3.5 yılda (1261 gün) SSK'lı olursanız emekliliğiniz SSK şartlarından hesaplanacak. Yüksek kazanç bildirerek hem daha erken emekli olur hem de yüksek maaş alırsınız.

Ek ücretler önemli

Düzenli nakit ödemeleriniz varsa (ikramiye, prim, kira yardımı vs) bunların da brüt kazanca eklenip eklenmediğine dikkat edin.

SSK avantajı

Asgari ücretten prim yatıyorsa Bağkur yerine SSK'dan emekli olmak daha avantajlı. SSK'dan emekli olma imkanınız varsa; isteğe bağlı sigorta, tarım SSK, tarım Bağkur, zorunlu Bağkur seçeneklerini ikinci planda tutun.

Form doldururken

Emekli olurken doldurulan 'Tahsis Formu'ndaki bakmakla yükümlü kişi hanesine 'eş' ve 'çocuk'larınızı ekleyin. Bu, maaşınız hesaplanırken aylık bağlama oranını artırır. Bu da maaşınıza olumlu yansır.

5 gün tavandan

Emeklilik için primi tamamlayanların çalışmaya devam etmesi gerekiyorsa, tavandan (bugün için 19.188 lira) kazanç bildirmesi de maaşı artırıyor. Elbette herkese bu tutar üzerinden maaş ödenmiyor. Ancak bunun da bir formülü var. O da sigortalı adına örneğin 5 gün tavan ücretin günlük tutarı (639 TL) üzerinden yani 3.198 TL ödemek.

Gerçek ücretten

Aylık kazanç maaşı belirleyen en büyük etken. Öncelikle gerçek maaşınızın bordroda olmasına özen gösterin. Asgari ücretten gösterilmesine razı olmayın. Yaş dışında şartları tamamlayıp asgari ücretle çalışmaya devam edenlerin emekli maaşında düşüş oluyor.

Acele edin

Halen sigortası olmayanlar acele etmeli. Çünkü yaş şartı kadelemeli 65'e çıkacak. Mayıs 2008'den sonra işe girenler de 7200 gün primi biran önce tamamlamalı. Yoksa emeklilik 65 yaşına kadar hayal olur.

2008 sonrası farklı

Yani 2000 ile 2004 yılları arasında çalışan biri daha sonra 2014 ile 2017 arasında 3 yıl daha çalışmışsa 7 yıl 2000'den başlıyor. Dolayısıyla bu 7 yıllık sigortalılık süresinde hangi kurumdan daha fazla çalışılmışsa yani 1261 gün hangi kurumda geçmişse o statüden emekli olunuyor. Eşitlik halinde ise son kuruma bakılıyor. 1 Ekim 2008 sonrasında sigortalı olanların ise durumu bağlı. Bu kişilerde tüm çalışma hayatına bakılıyor ve hangi kurumdan daha fazla prim ödenmişse orası emekliliği belirliyor..

Erken bağlanır

Bir örnekle açıklayalım: Bay A 10.05.1992'de Bağ-Kur'lu olarak çalışmaya başladı. Bay A için emeklilik şartları 9 bin gün (25 yıl) prim ödemek ve 53 yaşını tamamlamak. Bay A, eğer son 1261 günde Bağ-Kur yerine SSK'lı olursa bu kez ödeyeceği prim günü 5600'e düşecek ve daha erken emekli olacak. Eğer yaşı da müsaitse emekli olup 9.5 yıl daha fazla maaş alacak, üstelik maaşı yüksek olacak..