Taşeron-Nafaka-Ek Gösterge EYT son durum nedir? 20 Ocak mahkumlara af son dakika belli oldu!

Mahkumlara af olarak bilinen infaz düzenlemesinin detayları belli oldu. Peki hangi suçlara af gelecek? Hangi suçlar infaz düzenlemesi kapsamı dışında bırakıldı? Af düzenlemesi sonrası sırada ek gösterge, nafaka, taşeron düzenlemeleri var. Ancak emeklilikte yaşa takılanlar hala gündemde yok. İşte detaylar. 10 yıl hapis cezası alan bir kişi, mevcut sistemde 5 yıl 8 ay hapiste kalıyor. Düzenleme ile bu süre 4 yıla düşürülecek ve denetimli serbestlikle serbest kalacak. Mevcut sistemde 1 yıl 8 ay hapis ezası alan kişiler cezaevine girmiyordu. Ancak yeni sistemde 1 ay ceza alan bile cezaevine girecek ve 12 gün hapis yatacak. İşte 20 Ocak mahkumlara af son dakika detayları ve Taşeron-Nafaka-Ek Gösterge EYT son durum takvim.com.tr'de

Giriş Tarihi 20 Ocak 2020, 09:20 Güncelleme 20 Ocak 2020, 09:20
Taşeron-Nafaka-Ek Gösterge EYT son durum nedir? 20 Ocak mahkumlara af son dakika belli oldu!

İÇİNDEKİLER

Mahkumlara af için düzenleme detayları belli oldu. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, katıldığı bir televizyon programında infaz yasasından, vatandaşın hayatını kolaylaştıracak yargı refromlarına kadar birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül: ''İkinci yargı reformu için çalışıldı. İnfaz kanunu son hali verilecek. Bir infazla ilgili paket var. Bir de yargı strateji belgesi var. Türkiye'de herkesle görüştük. Yakın zamanda Meclis'e gelecek'' şeklinde konuştu. Sırada ise nafaka, ek gösterge ve taşeron yasaları var. İşte 20 Ocak mahkumlara af son dakika detayları ve Taşeron-Nafaka-Ek Gösterge EYT son durum takvim.com.tr'de

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

ADALET BAKANI ABDÜLHAMİT GÜL ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BUUNDU

İNFAZ YASASI YAKINDA MECLİS'TE

İkinci yargı reformu için çalışıldı. İnfaz kanunu son hali verilecek. Bir infazla ilgili paket var. Bir de yargı strateji belgesi var. Türkiye'de herkesle görüştük. Yakın zamanda Meclis'e gelecek.

SON DAKİKA AF YASASI AÇIKMASI İÇİN TIKLAYINIZ

BİR DÖNEM DEĞİŞİYOR! MAĞDURİYET BİTECEK

Gelecek olan düzenleme bir af değil. Belli suçlarda hiç cezaevine girilmediği görülüyor. 18 ay ceza alan bazı suçlarda tahliye ediliyor ya da hiç cezaevine girmiyor. Küçük suçları önlemeyince büyük suçlara evriliyor. Misal komşusunu tehdit ediyor. Yolda birilerine sataşıyor. Ama ertesi gün hiç ceza almadan aynı kişinin karşısına çıkıyor. Bu toplumu yaralıyor. Mahkeme 16 ay hapis cezası verdiyse cezaevine girmiyor. Karşı taraf mağdur oluyor. Bu yüzden bunu ele aldık. Adaleti güveni arttıracak bir durum olarak ele aldık. Otomatik iyi hal durumunu da ele alan bir düzenlememiz olacak.

Hasta, yaşlı ve hamilelere yönelik bir düzenleme ya da infazın ertelenmesi söz konusu olacak.

HANGİ SUÇLAR YARARLANACAK?

Hangi suçların kapasanacağını Meclis belirleyecek.

İNFAZDA ADALET İFADESİ

Bu konuda bütüncül bakış ifadesiyle konuya yaklaşacağız.

CEZAEVLERİNİN DURUMU

294 bin kişi var. 15 Temmuz ve terörle mücadele sonrası da bunda etkili oldu.

YARGILAMADA HEDEF SÜRE

Vatandaş mahkemeye yolu düşütüğünde makul bir sürede bitmesini ve adaletli olmasını istiyor. Geç gelen adalet adalet değildir. Hedef süre anlamında mahkemeye ya da savcılığa gittiğinde bunun taahhüdü veriliyor. 1 yıllık uygulamaya baktığımızda çok iyi sonuçlar var. Savcılar yüzde 74'ü yakaladı. Adalet arayan vatandaş artık mağdur olmuyor. Bu hedef süreleri önümüzdeki yıllarda aşağı çekeceğiz.

SÜRESİZ NAFAKA MESELESİ

Süresiz nafaka birçok mağduriyete sebebiyet veriyor. Bu düzenleme başka bir mağduriyete yol açmasın diye uğraşıyoruz. Bu tür davalarda boşanmak isteyenlerin boşanamaması meselesini de ele aldık. Onun için de süresini kısaltıyoruz.

Mahkumlara af olarak bilinen infaz düzenlemenin detayları kamuoyu ile paylaşıldı. İşte düzenlemede öne çıkan başlıklar.

10 YIL CEZA ALAN KAÇ YIL YATACAK?

10 yıl hapis cezası alan bir kişi, mevcut sistemde 5 yıl 8 ay hapiste kalıyor. Düzenleme ile bu süre 4 yıla düşürülecek ve denetimli serbestlikle serbest kalacak.

KAPSAM DIŞI KALAN SUÇLAR

Yukarıdaki düzenlemenin kapsamına, aşağıdaki suçlardan mahkum olanlar giremeyecek.

Cinsel suçlar,

Uyuşturucu madde ticareti,

Örgütlü suçlar,

Terör suçlar

Mükerrer suçlar.

Peki sizce hangi suçlar kapsama alınmalı? Aşağıdaki yorum kısmından taleplerinizi yazabilirsiniz.

1 AY CEZA ALAN DA CEZAEVİNE GİRECEK

Mevcut sistemde 1 yıl 8 ay hapis ezası alan kişiler cezaevine girmiyordu. Ancak yeni sistemde 1 ay ceza alan bile cezaevine girecek ve 12 gün hapis yatacak.

1 YILIN ALTINDA CEZA ALANLAR...

1 yılın altında hapis cezası alanlar , talep etmeleri durumunda geceleri cezaevine girebilecek ya da hafta sonlarında cezaevine girebilecek ve cezasını bu şekilde çekebilecek.

Şimdiki sistemde bu sistem , 6 aydan az hapis cezalarında var.

YAŞLILAR

70 yaşın üzerinde olan kişiler, 2 yıla kadar olan hapis cezalarını evlerinde çekebilecek. 75 yaş üstü kişiler için bu süre 4 yıl.

DOĞUM YAPAN KADINLARA ERTELEME

Doğum yapan kadınlar, çocuğu 1.5 yaşına basana kadar cezaevine alınmayacak. Eğer ceza 3 yıldan az ise , bu cezalar evde çekilecek.

EK GÖSTERGE

3600 ek gösterge hakkında geçtiğimiz gün konuşan Çalışma Bakanı, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın sözü, elbette yerine getirilecek" dedi. Ancak Ocak ayında ek gösterge düzenlemesinin meclis genel kuruluna gelmesi beklenmiyor.

TAŞERON

Kadro alamayan taşeron işçiler ile kadroya geçen ve maaş sorunu yaşayan işçilerin sorunları Meclis gündeminde henüz yok.

TAŞERON İŞÇİ SON DAKİKA HABERLERİ

EYT YOK

Emeklilikte yaşa takılanlar ise Meclis gündeminde yok.

SON DAKİKA EYT HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

EYT ÇIKARSA KİMLER YARARLANACAK?

EYT kanunun Meclis'te görüşülmesi ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanması durumunda 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı girişi bulunan kişileri kapsayacağı belirtiliyor. 1999'da yürürlüğe alınan 4447 sayılı Kanun ile emeklilik yaşı kadın sigortalılıklarda 58, erkek sigortalılarda ise 60 olarak belirlenmişti. Emeklilik için prim gün sayısı da 7 bine çıkartılmıştı. Bu yüzden de EYT kanunu çıkarsa 8 Eylül 1999 öncesinde işe başlayan sigortalılar, kanunun kapsamında bulunacak.

EYT ÇIKARSA NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

EYT kanunun çıkması durumunda kamuoyunda EYT'liler olarak isimlendirilen emeklilikte yaşa takılan 6 milyon vatandaş bulunduğu belirtiliyor. Bu doğrultuda da EYT kanunun çıkmasından sonra ne zaman emekli olurum sorusu da gündeme geliyor. Ancak her vatandaşın sigortalılık durumunun farklı olması ve yanı sıra 4A/4B/4C şeklinde farklı sigorta kolları için belirlenmiş olan emeklilik koşulları farklılık gösterdiğinden, bu emeklilik tarihlerinin zamana yayılacağı tahmin ediliyor. Ne olursa olsun 6 milyon vatandaşın aniden emekli olmasının devlet bütçesi için oluşturacağı ciddi yük dolayısı ile gerçekçi bir yaklaşımda bu sürecin aniden olmasının mümkün olmadığı görülüyor.