KHK'lı 4/D'li taşeron işçi enflasyon ve asgari ücret zammı için açıklama geldi mi?

Taşeron işçi - Taşerondan kadroya geçen işçilerin 2020 Ocak tediye ikramiye ödemeleri ne zaman ve ne kadar ödeme yapılacak? Kamu işçileri (4-D) tediye ilk taksit ve ikinci taksit tarihleri..4/D'li taşeron işçiler asgari ücret zammı alabilecek mi? Ek ödeme alabilecekler mi? İşte detaylar... Taşerondan kadroya geçen çalışanlar, 4-d kamu işçilerin maaş haklarının iyileştirilmesi için çalışma yapılmasını beklemekteler.

Giriş Tarihi 20 Ocak 2020, 09:18 Güncelleme 26 Ocak 2020, 17:09
KHK’lı 4/D’li taşeron işçi enflasyon ve asgari ücret zammı için açıklama geldi mi?

İÇİNDEKİLER

Taşeron işçi - Kadroya geçen 900 bin işçinin aldığı ödemelerin başında ilave tediye ikramiye ödemesi geliyor. 2019 yılının Aralık ayında son taksitler ödenmişti. Çalışanlar yeni yıldan itibaren ilave tediye ödemesini almaya başlayacak. İlk taksit ödemesi ile 3 Mart tarihine kadar gerçekleştirilecek. Taşerondan kadroya geçen çalışanlar, 4-d kamu işçilerin maaş haklarının iyileştirilmesi için çalışma yapılmasını beklemekteler.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

TAŞERON İŞÇİ SON DAKİKA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

NE KADAR İKRAMİYE ÖDEMESİ YAPILACAK?

İlave tediye ödemesi maaşa göre hesaplanır. Buna göre işçilerin brüt ücretlerine göre yapılan hesaplamalar sonucunda 2020 ilk taksit ödemesi en az 920 Tl olması bekleniyor. Öncelikle resmi gazetede Cumhurbaşkanlığı kararı açıklanması bekleniyor.

TAŞERON İŞÇİLERİN TEDİYE İKRAMİYESİ ÖDEMELERİ

Öncelikle taşeron işçilerin tediye ikramiyeleri maaş oranlarına göre belirlenecek. Burada taşeron işçilerin brüt maaşları önem kazanıyor. Taşeron işçilerin brüt maaşlarına göre yapılacak olan ödemeler 53 gün üzerinden hesaplanıyor. Daha sonra bu tutar 4'e bölünüyor Bu kapsamda taşeron işçiler tediye ikramiyesi ödemelerini 4 taksit halinde alacaklar. Tüm bu bilgilerin ışığında Ocak ayı sonunda 2020 yılının ilk tediye ödemesini alacak olan taşeron işçilere en az 926 TL olarak yapılacak.

Bu ödemeler en düşük taşeron işçi brüt maaşı olan 3 bin 60 TL için yapılacak. Kamu kurumlarında çalışan 4/D'li kamu işçilerinin 2020 yılında alacakları diğer tediye ödemeleri ise Haziran, Ağustos ve Aralık dönemlerinde olacak.

TAŞERON İŞÇİLER İYİLEŞTİRME BEKLİYOR!

Taşerondan kadroya geçen çalışanlar, 4-d kamu işçilerin maaş haklarının iyileştirilmesi için çalışma yapılmasını beklemekteler. Diğer yandan Ocak ayında yüzde 4 oranında maaş artışı gerekleştirilecek. Maaşı asgari ücretin altında olan işçilerin daha önce alınan karara göre maaşları asgari ücret düzeyine çıkartılacak. Yaklaşık 50 Bin KİT işçisi 2020 yılında kadroya geçmeyi bekliyor. Geçtiğimiz haftalarda 2020 programında yer almıştı.

ASGARİ ÜCRETLİYE YENİ ZAM ORANLARINDA SON DURUM NE?

Taşeron işçiler ile kamuya geçen işçilerin maaş zamlarının belirlenmesi için 2020 yılında görüşmeler sağlanacak. Yapılacak görüşmelerde ise işçilerin maaş zammı hedeflenen enflasyon oranına göre olacak.

TAŞERON İŞÇİLERE ASGARİ ÜCRET ZAMMI UYGULANACAK MI?

Kurumlarda çalışan taşeron işçilerin maaşlarına asgari ücret seviyesinde zam geleceği konusunda henüz bir açıklama yapılmadı. Kurumlarda 4/D statüsünde çalışan taşeron işçilerin maaşları konusunda bazı belediyeler seçimden önce önemli adımlar atmışlardı. Kocaeli Belediyesi tarafından atılan adımda taşeron işçilerin maaşlarına günlük 21 TL aylık ise 635 TL zam yapılmıştı. Bu gibi kararlar seçimlerden hemen önce birkaç belediye tarafından alındı.

TAŞERON İŞÇİYE EK ÖDEME VAR MI?

Kamuda çalışan binlerce kişiyi ilgilendiren karar Ankara 24. İş Mahkemesi'nden geldi. Hizmet İŞ Sendikası tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Sendikamız Hukuk Müşavirliğince, 696 Sayılı KHK ile mahalli idarelerin iktisadi teşebbüsleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen ve asgari ücretin katlarına (%10, %20, %30,vb.) çalışan adına, geçiş sonrası asgari ücretin yüzdelik katlarının uygulanmaması nedeniyle açılan dava işçiler lehinde sonuçlandı. Sağlık Bakanlığı'na karşı Ankara 24. İş Mahkemesi'ne açılan davada yerel mahkeme, 10 Eylül 2019 tarihli duruşmada itiraz yolu açık olmak üzere davamızın kabulüne karar verdi.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI DETAYI

Aralık ayında asgari ücret görüşmeleri başlayacak. 2019 yılının son haftasında yapılacak açıklamada 2020 yılının tamamında geçerli olacak Asgari ücret görüşmeleri öncesi bugün bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada asgari ücretin 2020 yılında 2500 TL seviyesinde olmasının beklendiği bildirildi. Kadroya geçen işçiler ise 2020 yılı Ocak ayında yüzde 4 YHK zammı alacak. Ancak şimdi 2020 TL alan bir işçinin maaşı 2020 yılında 2108 TL , 2200 TL alan bir işçinin maaşı , yüzde 4 zamla 2020 yılınca 88 TL zamlanıp 2288 TL olacak. Bu da asgari ücretin altında bir maaş alacaklar anlamına gelmektedir.

İYİLEŞTİRME YAPILACAK

Asgari ücretin 2500 TL olması durumunda taşeron işçilerin maaşlarında da iyileştirme yapılacak ve asgari ücretin üzerine çıkarılacak. Asgari ücretin 2500 TL olması durumunda ise kadroya geçen taşeron işçilerin en düşük maaşı 2600 TL olacak.