Emekli zammı sonrası dul ve yetim aylığı ücreti zamlandı mı?

Koronavirüs salgını sonrasında bir dizi önlem paketi hükümet tarafından açıklanmıştı. En dikkat çekici olan ise emekli maaşlarına yapılan zam olmuştu. 2020 dul ve yetim aylıkları, emekli maaş zammı sonrası vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı.

Giriş Tarihi 07 Nisan 2020, 09:42 Güncelleme 15 Nisan 2020, 12:15
Emekli zammı sonrası dul ve yetim aylığı ücreti zamlandı mı?

İÇİNDEKİLER

Dul ve yetim aylığı ne kadar oldu? Emeklilerin en düşük maaşlarının 1500 TL'ye yükseltilmesinin ardından dul ve yetim aylıklarının artıp artmadığı merak edilmeye başlandı. Emekli veya hizmet süresi 5 yılı doldurmuş ancak vefat eden kişilerin yasayla belirli şartları taşıyan eş, çocuk ve anne babasına aylık bağlanıyor.

DUL VE YETİM AYLIĞINDA MAĞDURİYET SONA ERDİ

Ödemenin öne çekilmesi, genel olarak memnuniyet yaratmakla birlikte, ilk defa gelir veya emekli, dul ve yetim aylığı almaya başlayacaklar açısından mağduriyete neden olabiliyordu. Ancak son yapılan yasa değişikliği ile bu mağduriyetin önüne geçildi.

Değişiklik öncesi düzenlemede, SGK'ca 5510 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat uyarıca gelir ve aylık ödemesi yapılanlara, "ödemenin yapılacağı tarihte" gelir ve aylık alma şartıyla, ikramiye ödeneceği öngörülüyordu. Diğer bir deyişle, ikramiye için, ödemenin yapılacağı tarihte SGK'dan aylık alıyor olma şartı aranıyordu.

DUL VE YETİM AYLIKLARI NE KADAR OLDU?

Artıştan, maaşı bin 500 liranın altında olan vefat etmiş emeklilerin hak sahibi dul ve yetimleri de yararlanacak. Aylıklar, bin 500 liralık yeni emekli aylığı üzerinden, hisse oranına göre hesaplanacak.

Örneğin; vefat etmiş emeklinin aylığı bin liraysa bin 500 liraya çıkacağı için eşine; aylık oranı yüzde 75 ise 750 lira yerine bin 125 lira, yüzde 50 ise 500 lira yerine 750 lira ödenecek. Yüzde 25 ölüm aylığı oranı olan çocuğuna ise 250 lira yerine 375 lira verilmeye başlanacak.

2020 YILINDA NE KADARDI?

2020 yılı başında, toplam TÜFE 6.5 oranında geldi ve dul ile yetim maaşlarına yüzde 6.5 oranında zam yapılmıştı. Bu zammın ardından en düşük dul ile yetim aylıkları şu şekilde olmuştu:

- Dul aylığı 587 TL,

- Yetim aylığı ise 293 TL.

KIZ ÇOCUĞUN YETİM AYLIĞI NE ZAMAN KESİLİR?

Yetim aylığı almakta olan kız çocuğun maaşı ise aşağıdaki hallerde kesilir:

– Çalışmaya başladıklarında

– Herhangi bir aylık almaya başladıklarında (Malul aylığı, yaşlılık aylığı vb.)

– Evlendiklerinde

– Eğer tekrar işsiz kalınırsa ya da evlilik sonra ererse, talep halinde yine maaş bağlanmaktadır.

– Kız çocuğu evlenme ödeneği yani çeyiz parası almışsa ve sonra boşanmışsa, bu kız çocuğuna yetim aylığı hemen bağlanmamaktadır. SGK'dan çeyiz parası aldıktan sonra 2 yıl geçmesi gerekmektedir. Bu iki yılın sonunda yetim aylığı tekrar bağlanabilir.

– Evlenen ve maaşı kesilen kız çocuğunun eşi ölürse ve bu nedenle aylık almaya hak kazanırsa, yetim aylığı ya da dul aylığından birisini tercih etmek zorundadır.

– Eşinden boşandığı halde birlikte yaşadığı tespit edilenlere ödenen maaşlar geri alınmaktadır

EMEKLİ YETİME AYLIK BAĞLANIR MI?

SORU: 3 yıl önce Emekli Sandığı'ndan emekli oldum. Eşimden ayrıldım. Babam SSK emeklisi idi. 1994 yılında vefat etti. Annem halen babamdan dul maaşı alıyor. Bana babamdan maaş bağlanır mı? Z. E.

CEVAP: SSK emeklisi babadan kız çocuğuna aylık bağlanabilmesi için evli olmaması, evli olmakla birlikte sonradan boşanmış veya dul kalmasının yanı sıra, sosyal güvenlik kanunları kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaması veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık almıyor olması gerekiyor. Eşinizden ayrılmış olsanız da kendi sigortalılığınız nedeniyle Emekli Sandığı'ndan emekli aylığı aldığınızdan SSK emeklisi babanızdan aylık bağlanmaz.