İşçiye koruma kalkanı: Ücretsiz izne maaş | 10 adımda yeni sistem

Virüs salgını sürecinde ücretsiz izne çıkanlara maaş desteği için kollar sıvandı. Maaş tespitinde SGK bildirimleri dikkate alınacak, işçi değil işveren başvuracak.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Nisan 2020 Güncelleme 09 Nisan 2020, 10:50
İşçiye koruma kalkanı: Ücretsiz izne maaş | 10 adımda yeni sistem

İÇİNDEKİLER



Hükümet,
Coronavirüs salgını ile mücadelede vatandaşın mağdur olmaması için aldığı önlemlere ve hayata geçirdiği uygulamalara her gün yenilerini ekliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ücretsiz izne çıkarılan vatandaşlara da maaş desteğinin İŞKUR aracılığıyla yapılacağını açıkladı. Kabine toplantısında alınan 'ücretsiz izne çıkanlara da maaş desteği' kararının ardından, Çalışma Bakanlığı çalışma başlattı. Bu hafta sonu tamamlanması beklenen ve ilk kez uygulanacak programda sürece ilişkin 10 adım şöyle:



10 ADIMDA YENİ SİSTEM
● ÖDEME için yasal altyapı hızlı şekilde yapılacak.
● SOSYAL yardımlardan yararlanılmış olması, ücretsiz izin sürecinde maaş alınmasına engel olmayacak.
● KISA çalışmaya başvurmayanlar ya da koşulları uymayanlar için de gelir kapısı açılmış olacak.


● ÖDEMELER İşsizlik Fonu'ndan karşılanacak.
● BAŞVURULAR ve ödemeler İŞKUR üzerinden yapılacak.


● TALEPLER işverenlerin SGK'ya yaptığı bildirimlerde ücretsiz fiili hizmet gün sayılarına bakılarak değerlendirilecek. İşveren Mart ayı için çalışan bildirimlerini 23 Nisan'a kadar yapabiliyor. Bu tarihten itibaren çalışanların prim gün sayısı, ücretsiz izne ayrılıp ayrılmadığı görülebiliyor.
● KISA çalışma ödeneği azami 3 ay. Ücretsiz izne maaş için de benzeri bir süre öngörülmesi beklenirken, gerekli belgeler de birkaç güne kadar netleşecek.



● GEREKLİ belgelerin İŞKUR'a teslim edilmesinin ardından, uygunluk tespiti için iş teftiş grup başkanlıkları inceleme yapacak.
● KISA çalışmaya bin 752 lira ile 4 bin 380 lira aralığında ödeme yapılıyor. Ücretsiz izinde de bir limit belirlenecek.
● TALEBİN olumlu karşılanması durumunda çalışılmayan süreler için işçinin kendisine ve aylık olarak ödeme yapılması öngörülüyor. İş Kanunu'na göre, ücretsiz izin işçinin rızası ile gerçekleşebiliyor. Bu sürede iş sözleşmesi askıya alınıyor.

HAZAL ATEŞ