Koroanvirüs salgını en çok Bill Gates'e yaradı! Ecolab'ın hisse değeri 200 milyar dolar oldu!

İlk olarak Çin’in Wuhan kentinde oraya çıkan ve giderek dünyayı esir alan yeni tip koronavirüs en çok Bill Gates’e yaradı. Virüs salgınını 5 yıl önceden bilen Bill Gates’in ortak olduğu hijyen pazarında faaliyet gösteren Ecolab'ın hisseleri uçtu. Değeri 200 milyar doları bulan Ecolab, ABD'de S&P 500'de ilk 250 şirket arasında yer alıyor

Giriş Tarihi 12 Nisan 2020, 08:39 Güncelleme 12 Nisan 2020, 08:43
Koroanvirüs salgını en çok Bill Gates’e yaradı! Ecolab’ın hisse değeri 200 milyar dolar oldu!

İÇİNDEKİLER

Koronavirüs salgınında beş yıl önceki açıklamalarıyla gündeme oturan dünyanın en zengin insanlarından birisi olan Microsoft'un kurucusu Bill Gates'in, salgın uyarılarının altından kendi yatırımı çıktı. Gates'in 2018'de büyük bir yatırım yaparak ana hissedarı olduğu su, hijyen ve enerji teknolojisi şirketi Ecolab, bugün dünyada koronavirüse karşı mücadele eden en büyük firma oldu.

HİSSELERİ UÇTU, GİTTİ
Amerika'da otellerden hastanelere kadar neredeyse tüm noktalar şirketin geliştirdiği yöntemlerle temizleniyor. Şirket Türkiye'deki hastanelerdeki dezenfeksiyon pazarında yüzde 50 payı var. Mart 2020'ye kadar şirketin hisseleri düşerken, 23 Mart itibarıyla hızlı bir sıçrama yaptı. 3 milyon müşterisi olan şirketin, iştirakleri ile beraber toplam cirosu 15 milyar dolar. 170 ülkede gıda, sağlık, konaklama, endüstri ve enerji alanlarında hizmet veriyor. Ecolab, ABD'de S&P 500'de ilk 250 şirket arasında yer alıyor. Bill Gates ve Bill&Melinda Gates Foundation, şirketin toplamda en büyük yatırımcısı ve hissedarı konumunda bulunuyor.

TÜRKİYE'DE DE VAR
Ecolab Türkiye Genel Müdürü Halit Kayatürk şu bilgileri verdi: "Ecolab, koronavirüsle mücadele kapsamında Türkiye'de 355'i özel olmak üzere 2.000 civarında yataklı hastaneye hizmet veriyor. Şirket, el hijyen uyumunu artırmak için yakın zamanda Ecolab El Hijyeni Takip Sistemi'ni Amerika'da sağlık profesyonellerinin hizmetine sundu. Sistemin kullanımıyla sağlık kurumlarında çok başarılı sonuçlar alındı ve enfeksiyon oranlarında ciddi düşüşler sağlandı. Bu sistem en kısa zamanda Avrupa ile birlikte Türkiye'de eş zamanlı olarak kurumlarımızın hizmetine sunulacak." 2030'da dünyada yüzde 25 enerji açığı, yüzde 35 yiyecek ve yüzde 40 su yetersizliğinin yaşanacağını belirten Kayatürk, "Ecolab bu gerçeklerden hareketle su, enerji, güvenli yiyecek, sağlıklı çevreortam merkezli bir çalışma prensibi programı geliştiriyor" diye konuştu.

2015'TE NE DEMİŞTİ?
Koroanvirüs salgını tüm dünyaya yayılırken, Bill Gates'in 2015'teki konuşması gündeme bomba gibi düşmüştü. Gates, konuşmasında "Önümüzdeki 10 yılda eğer bir şey 10 milyondan fazla insanın hayatına son verirse bu bir savaştan çok, yüksek derecede hızlı yayılan bir virüs olur" demişti. Bu açıklama günlerce tartışılmıştı. Virüsün biyolojik silah olabileceği yorumları yapılmıştı. (Sabah)