Duyan şaşırıyordu! Cüzdanınızdaki 50-100 TL hakkındaki gerçek ortaya çıktı! Bu paradan varsa...

Gündelik ihtiyaçlarımızı karşılamak ve hayatımızı devam ettirmemiz için son derece önemli olan paralarla ilgili son dönemlerde pek çok haber ortaya çıktı. Hatalı basım banknotlar satış yapılan internet sitelerinde 50-75-150 bin liradan satışa çıkarıldı. Gaziantep'te Türkiye'nin ilk para müzesini işleten koleksiyoner Esat Kaplan, son günlerde medyada yer alan ve hatalı basım olduğu iddia edilen paraları koleksiyonculara satmaya çalışanlara tepki gösterdi. Yaklaşık 4 tonluk para koleksiyonuna sahip olan Kaplan, 20, 50 ve 100 TL'de eksik olan '0'ın hatalı basımdan kaynaklanmadığını ve zamanla silinme olduğunu söyledi.

Giriş Tarihi 22 Ekim 2020, 21:58 Güncelleme 22 Ekim 2020, 21:58
Duyan şaşırıyordu! Cüzdanınızdaki 50-100 TL hakkındaki gerçek ortaya çıktı! Bu paradan varsa...

İÇİNDEKİLER

Özellikle son dönemde internet sitelerinde yer alan hatalı basım banknot haberleri vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyordu. Cebinde bu paradan olan vatandaşlar ise internetten banknota 20 bin TL'den 200 bin TL'ye varan fiyatlar biçiyordu. Hatalı basım denilen paraların gündem olması nedeniyle Gaziantep'te para müzesi sahibi olan koleksiyoner Esat Kaplan aslında bu banknotların hiçbir değerinin olmadığını söyledi. Hatalı basılan paralara yüksek fiyat istenmesine, koleksiyoner Esat Kaplan itiraz etti. Kaplan, paraların hatalı basılmadığını, zamanla silinme yaşadığını ve bu tür paraların herhangi bir değerinin olmadığını söyledi.

EKSİK OLAN BİR 'SIFIR' KIYMET KATMIYOR

Gaziantep'te Milattan Önce ve sonraki 400'ü aşkın devlet ve milletin kullandığı paralardan oluşan yaklaşık 4 tonluk para koleksiyonu bulunan Esat Kaplan, son günlerde sayıları artan hatalı basım 20, 50 ve 100 TL'de eksik olan bir '0'ın bu paralara hiçbir kıymet katmadığını ifade etti.

BEN ZENGİN OLDUM HAYALİNE KAPILMASINLAR

Koleksiyonunu kendisine ait müzede sergileyen Kaplan, elinde bu paralardan olan vatandaşların 'ben zengin oldum' hayaline kapılmaması gerektiğini söyleyen Kaplan, o paraların bir kuruş fazla etmeyeceğini belirterek uyarılarda bulundu.

"BİR '0' EKSİK DİYE TEK KURUŞ FAZLA ETMEZ"

Koleksiyonunda birçok millete ait paralar bulunan koleksiyoner Esat Kaplan son günlerde artan hatalı para haberleriyle ilgili vatandaşlara seslenerek bu tür paraların tek kuruş fazla etmediğini söyledi.

"HATTA O PARA GEÇMEYEBİLİR"

Kaplan, "Son zamanlarda yok 50 TL'ye 75 bin TL ya da 100 TL'ye 150 bin TL rakamları hayalperestliktir. Yani paradan bir "0" eksik diye hiçbir iş adamı veya koleksiyoner tutup da bu paraları vermez. Paradan bir "0" eksik olması o paraları kıymetli kılmaz. Hatta o para geçmeyebilir. Onun için vatandaşların bu tür paraları bulduğunda zengin oldum hayaline kapılmasın" dedi.

"PARANIN ÜSTÜNDEKİ RESMİN YARISI YOKSA DEĞERLİDİR"

Koleksiyoner Kaplan, "Paranın üstündeki resmin yarısı yoksa o zaman koleksiyonerler için değerlidir. O zaman bile bu uçuk rakamlar verilmez. Örneğin bu dediğim şekil 10 TL getirirlerse, en fazla 50 TL'ye alırım.

Bunun için elinde bu paradan olan vatandaşlarımız hayallere kapılmasınlar. Eğer kapılırlarsa hayal kırıklığı yaşarlar. Bu paraların hiçbir kıymeti yoktur" diye konuştu.

'POLİSE ŞİKAYET EDERİM'

Merkez Bankası'nın son teknolojik sistemle baskı yaptığını hatırlatan Kaplan, şunları söyledi:

"Paralardaki eksik olan '0' aslında zamanla silinmiştir. Hatalı basım olayı olamaz. Merkez Bankası'nda basılan para yüzlerce sensör ile kontrol ediliyor. Bunları ortaya atanlar aslında Merkez Bankası'nı karalıyor. Bunlar spekülasyondan öte bir durum değil.

Bana getirseler o paraları sahte diye almam bile. Gider polise şikayet ederim. Bu paralarla koleksiyoncuların da başı belada. Eline bu paralardan geçiren arayarak yüksek fiyatlarla satmak istiyor. İşin doğrusu bu paraların hiçbir değeri yok."