Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Faiz 27 ay sonra tek hane: %9

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu (PPK), yüzde 10.5 olan politika faizini 1.5 puan daha indirerek yüzde 9'a çekti. İşte sizler için derlediğimiz 25 Kasım tarihli TAKVİM gazetesi ekonomi haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Kasım 2022 Güncelleme 25 Kasım 2022, 06:58
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Faiz 27 ay sonra tek hane: %9

İÇİNDEKİLER

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu (PPK), yüzde 10.5 olan politika faizini 1.5 puan daha indirerek yüzde 9'a çekti. Bu hamle ile politika faizi Ağustos 2020'den bu yana ilk kez tek haneye gerilerken, son 4 PPK toplantısında 5 puanlık faiz indirimi yapılmış oldu. PPK kararı sonrası yapılan açıklamada, bu çerçevede kurulun politika faizinin 150 baz puan düşürülmesine karar verdiği kaydedilerek, "Ağustos ayında başlatılan faiz indirim döngüsünün sonlandırılmasına karar vermiştir" denildi. Konuyla ilgili bir paylaşım yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Uyguladığımız yeni model ve kurumlarımızın koordineli şekilde aldığı tedbirler ile politikakredi faizi makası kademeli biçimde kapanıyor. Bu sayede piyasadaki faizlerin de benzer biçimde tek haneli seviyelere inmesini bekliyoruz" ifadesini kullandı.



YAĞMUR YAĞMASA İSTANBUL'UN 4 AYLIK SUYU VAR
'Tarım Varsa Hayat Var' projesi kapsamında 'Türkiye Tarım Politikaları Toplantısı'nda konuşan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Bazı bölgelerimiz var geçtiğimiz yıllara göre barajlardaki doluluk anlamında uzun yıllar ortalamasının gerisinde, bazıları da uzun yıllar ortalaması olmasa da önceki yıla göre daha yüksekte. İstanbul için bugün herhangi bir yağış olmasa da bizim barajlarımızda 4 aylık ihtiyacımızı karşılayacak suyumuz var. 2002'de tüm Türkiye'de depolarımızda tutabildiğimiz suyun miktarı 133 milyar metreküptü. Yusufeli Barajı da dahil olunca bu 185 milyar metreküpe çıkacak. 2003'e göre yüzde 40 gibi de bir artış olacak. Bizden çok yerel yönetimlere de iş düşüyor. Bazı şehirlerimizde kayıp oranı yüzde 45-55. Ankara için ise 8 aylık suyumuz var" diye konuştu.

491 GEMİ GEÇTİ
Tahıl Koridoru'ndan 491 geminin geçtiğini söyleyen Kirişci, "11.9 milyon ton tahıl ve diğer ürünler buradan taşınmıştır. Türkiye'nin un, makarna, irmik ve bulgur sanayisindeki atıl kapasitesinin devreye sokularak yoksul ülkelere yardım konusunda yeni bir çalışma yürütüyoruz" dedi.



OTOYA İNDİRİM GELDİ
Sıfır otomobil almak isteyenlerin beklediği düzenleme yapıldı. 1600 cc altı otomobillerde ÖTV oranları korunurken; Cumhurbaşkanı kararı ile ÖTV dilimlerini belirleyen matrah, yani araçların vergisiz fiyatlarının limitleri artırıldı. Matrahların artırılmasıyla yüzde 80'in altında vergi dilimlerine daha çok modelin girmesi sağlandı. 1600 cc altı otomobillerde vergiler dahil satış fiyatı 594 bin 722 liranın üstünde olan otomobillerin fiyatında herhangi bir değişiklik olmazken, yeni kararın diğerlerine şöyle yansıması bekleniyor:
■ Yüzde 45 ÖTV oranı için esas alınan ÖTV matrah eşiğinin 120 bin liradan 184 bin liraya çıkarılmasıyla vergiler dahil satış fiyatı 212 bin 401-369 bin 104 lira arasında olan otomobillerin fiyatı 7 bin ila 54 bin lira arasında inecek.
■ Yüzde 50 ÖTV oranı için esas alınan ÖTV matrah eşiğinin 150 bin liradan 220 bin liraya çıkarılması neticesinde, vergiler dahil satış fiyatı 369 bin 106-467 bin 280 lira olan otomobillerin fiyatı 43 bin ila 78 bin lira arasında düşecek.
■ Yüzde 60 ÖTV oranı için esas alınan ÖTV matrah eşiğinin 175 binden 250 bin liraya çıkarılmasıyla vergiler dahil satış fiyatı 467 bin 282-531 bin lira olan otomobillerin fiyatı ortalama 52 bin ila 59 bin lira arasında gerilecek.
■ Yüzde 70 ÖTV oranı için esas alınan ÖTV matrah eşiğinin 200 bin liradan 280 bin liraya çıkarılması neticesinde, vergiler dahil satış fiyatı 530 bin 2 -594 bin 720 lira olan otomobillerin fiyatı 29 bin 500 ila 33 bin lira arasında düşecek.

SÖZLEŞMELİYE KADRO PAZARTESİ TAMAM
AK Parti MKYK toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, sözleşmeliye kadro konusunda müjde verdi. Bakan Bilgin, "Başkan Recep Tayyip Erdoğan, pazartesi günü kabine toplantısının ardından sözleşmeli personele kadro düzenlemesinin son halini açıklayacak" dedi.

COİN FONU!
Son dönemde büyük bir çöküş yaşaşan kripto piyasasında FTX depremi devam ediyor. Son iki haftada yaklaşık 300 milyar dolarlık zararın oluştuğu kripto piyasasındaki diğer kurumlar yeni depremlerin olmaması için sıkıntıdaki kripto borsalarına yardıma hazırlanmaya başladı. Bunlardan birisi de Binance'in CEO'su Changpeng Zhao... FTX krizinden sonra sıkıntıda olan kripto projelerini kurtarmak için bir 'sektör kurtarma fonu' oluşturacaklarını belirten Zhao, dün verdiği röportajında, fonun 1 milyar dolar büyüklüğünde olacağını, bu miktarın yeterli olmadığı durumda ise daha fazla ayırabileceklerini belirtti.

STAJ EYT'Lİ YAPACAK!
Yasalarımıza göre staj, sigorta başlangıcı olarak kabul edilmiyor. Ancak 2 istisna bulunuyor. Avukatlar ve annelere borçlanma imkanı sunuluyor. Üstelik bu imkan, EYT kapsamına girme yolunu da açabiliyor. Avukatlar, 1 yıllık staj sürelerini borçlanabiliyor. 8 Eylül 1999'dan sonra sigortalı olanlar, bu borçlanma ile başlangıcı bu tarihten önceye çekebiliyorsa EYT düzenlemesinden yararlanabiliyor. Kadınlar da sigortalı olduktan sonra yaptıkları doğumları borçlanabiliyor. Bu borçlanma, primi artırıyor ama başlangıcı geriye çekmiyor. Ancak anneler eğer stajdan sonra doğum yapmışlarsa bunları borçlanmak başlangıcı geriye çekiyor. Stajdan sonra doğum yapanlar borçlanma ile başlangıcını 8 Eylül 1999 öncesine çekebiliyorsa EYT'den yararlanabiliyor. Geçmişte staj yapanlar, bu imkanın kapsamının genişletilmesini bekliyor. Çığıl ÖN YENER

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN