Vergisiz telefon fiyatları ne kadar, kaç TL oldu 2023? ÖTV'siz General Mobile, Samsung, Xiaomi, Casper, OPPO, OMIX, Reeder telefon vergisiz fiyat listesi 2023!

Üniversite öğrencileri için vergisiz cep telefonları ve ücretsiz internet kampanyası, öğrencilerin ekonomik yükünü hafifletmeyi amaçlamaktadır. Bu sayede, öğrenciler daha verimli bir şekilde eğitim alabilirler ve bilgiye daha kolay bir şekilde ulaşabilirler.

Giriş Tarihi 26 Eylül 2023, 23:31 Güncelleme 26 Eylül 2023, 23:31
Vergisiz telefon fiyatları ne kadar, kaç TL oldu 2023? ÖTV’siz General Mobile, Samsung, Xiaomi, Casper, OPPO, OMIX, Reeder telefon vergisiz fiyat listesi 2023!

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin gündeminde yerini alan vergisiz cep telefonları ve ücretsiz internet kampanyası, yaklaşan Kabine Toplantısı kararları arasında heyecanla bekleniyor. Milyonlarca öğrencinin umudu haline gelen bu proje, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanması beklenen detaylarla şekilleniyor. Vergisiz cep telefonlarına ek olarak, öğrencilere 10 GB ücretsiz internet de sunulacak. İşte konu hakkında detaylar...

VERGİSİZ TELEFON BAŞVURU İŞLEMLERİ KABİNE TOPLANTISI ARDINDAN BEKLENİYOR!

25 Eylül Pazartesi günü yapılması beklenen Kabine toplantısı ile üniversite öğrencilerine vergisiz telefon ve bilgisayar projesinin aktarılması bekleniyor. Başkan Erdoğan'ın aktardığına göre sıradaki toplantıda detaylar paylaşılacak:

''Yüksek öğretimde okuyan öğrencilerimize taahhüdümüz olan 10 GB internet ve cep telefonu desteği konusunu değerlendirdik. Cumhurbaşkanı Yardımcımızı ve ilgili bakanlarımızı Kabinemize sundukları çalışmayı tekemmül ettirmeleri konusunda talimatlandırdık.

Nihai çalışmaya göre, bir sonraki toplantımızda her iki konu ile ilgil detayları gençlerimizle paylaşacağız. Aile ve gençlik bankası ile evlenecek geçlerimize uygun şartlarda kredi meselesi de yakın takibimizdedir.

Milletimize meydanlarda verdiğimiz sözlerin ülkemizin ve küresel ekonominin şartların da göz önünde bulundurarak hayata geçiriyoruz.''

BAKAN URALOĞLU AÇIKLADI: VERGİSİZ TELEFON MARKALARI VE MODELLERİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu vergisiz telefon markalar ve modeller hakkında açıklama yaptı. Açıklamada, Türkiye'de üretilen telefonları kapsayacağını dile getirdi:

"ÖTV ve KDV'siz cep telefonundan, üniversite öğrencilerinin tamamı gelirlerine bakılmaksızın, yüksek okul ve açıköğretimde okuyanlar dahil, 7 milyon öğrenci yararlanacak. Aylık 10 GB bedava internetle birlikte başlayacak. Vergisiz telefon tüm model ve markaları kapsamayacak. Türkiye'de üretilen telefonları kapsayacak ve bunlar için de bir üst sınır olacak."

BAKAN MEHMET ŞİMŞEK'TEN AÇIKLAMA! ÖĞRENCİLERE VERGİSİZ TELEFON SATIŞI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Vergisiz telefon kampanyası ile ilgili çalışmalar tüm hızıyla devam ederken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten konuya ilişkin açıklama geldi:

Kabine Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Şimşek'e, yükseköğrenimdeki gençlere bir defaya mahsus cep telefonu ve bilgisayar ediniminde vergi muafiyeti sağlanmasına ilişkin bir çalışma olup olmadığı soruldu.

Şimşek, konunun TBMM'nin yeni yasama yılına başlamasıyla gündeme gelip gelmeyeceğine ilişkin soruya da "Yasal düzenleme gerektiren konularda tabii ki Meclis'in açılması gerekir. İdari karar gerektirenler, idari kararla yapılır. Ne zamanlama ne içerik konusunda kesinleşmemiş konularda değerlendirme yapmayacağım." yanıtını verdi.

Bakan Şimşek, çalışmanın tamamlanmadığı konularda değerlendirme yapmasının doğru olmayacağını vurguladı.

NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Kabine Toplantısının Eylül ayında yapılması proje detaylarının aktarılmasıyla birlikte projenin Ekim ayı itibarıyla başlaması bekleniyor. Projenin başvurularında GSB portalının kullanılması öngörülenenlar arasında.

VERGİSİZ TELEFON FİYATLARI NE KADAR OLACAK?

Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte gençler vergi muafiyetinin yanı sıra her ay 10 GB ücretsiz internet kullanım hakkına da sahip olacak.

ÖTV ve KDV kaldırıldığında cep telefonu fiyatlarında çarpıcı bir düşüş yaşanacak. Örneğin bir üniversite öğrencisi, ÖTV ve KDV muafiyetinin beraber uygulanması durumunda 50 bin TL'ye satılan bir telefonu 25 bin 450 TL'ye satın alabilecek.

40 bin TL'ye satılan bir cep telefonu ÖTV ve KDV kalktığında 20 360 bin TL'ye alınabilecek. Ancak sadece ÖTV muafiyeti uygulanması durumunda fiyatı kaba hesapla 30 bin TL'ye satılacak.

HANGİ MODELLER VERGİSİZ SATILACAK, FİYATLARI NE KADAR?

****Henüz hangi modellerin kapsama gireceği resmi olarak açıklanmadı. Detaylar geldiğinde haberimizde yer alacaktır...

CEP TELEFONU VERGİ ORANLARI

Telefonlardan alınan vergiler sırasıyla;

%1 oranında Kültür ve Turizm Bakanlığı Payı,

%12 oranında TRT Bandrol Ücreti, ÖTV,

%18 oranında KDV alınıyor.

Telefonun fiyatına göre ÖTV oranı %25, %40 ve %50 olarak değişebiliyor.

10 MARKA 51 MODEL

Biz de kapsamlı bir araştırma yaparak, Türkiye'de üretilen tüm güncel akıllı telefon modellerine ve projeye dahil edilmesi netleşen ilk modellere ulaştık.

Buna göre, Eylül 2023 itibarıyla Türkiye'de 10 farklı marka tarafından 51 adet akıllı telefon üretimi gerçekleşiyor. Bu modellerin güncel fiyatları ortalama 5 bin TL ila 12 bin TL arasında değişiyor. Listenin dikkat çeken markalarından Güney Koreli Samsung, Galaxy A ve Galaxy M serisine ait 10 farklı akıllı telefon modelini Türkiye'de üretiyor. Yine Xiaomi çatısı altında yer alan Redmi'nin 9, Pocco'nun 1 modelinin üretimi Türkiye'de gerçekleşiyor.

İŞTE O MODELLER

İşte üretimleri Türkiye'de yapılan ve "vergisiz telefon" adayı olan tüm modeller:

Casper (VIA X30, VIA X30 Plus ve VIA M35),

General Mobile (GM 24 Pro, GM 23, GM 23 SE, GM 22S, GM 22 Pro ve GM 22 Plus),

Omix (X300, X400, X500, X600, X700, X3 ve X5)

Pocco C40,Reeder (S19 Max, S19 Max Pro, S19 Max Pro S ve S23 Pro Max),

Realme (10, C55 ve C53),

Samsung (Galaxy A04e,Galaxy A54 5G, Galaxy A34 5G, Galaxy A14, Galaxy A24, Galaxy A04s, Galaxy A32, Galaxy A23, Galaxy M14 5G ve Galaxy M13),

TCL (303, 30 SE),

Xiaomi (Redmi 9C, Redmi 9T, Redmi 10 2020, Redmi 10C, Redmi 12C, Redmi Note 10S, Redmi Note 11, Redmi Note 12 ve Redmi 12),

Vivo (Y15s, Y16, Y21, Y22s, Y35 ve Y36).

İLK ÖTV VE KDV'SİZ MODELLER NETLEŞTİ

-Ekim ayında TBMM'nin açılmasıyla yürürlüğe girmesi beklenen vergisiz telefon kapsamına alınacak ilk modeller ise belli oldu. Hürriyet'in edindiği bilgilere göre, Türkiye'de üretilen telefonlar arasında yer alan General Mobile'ın GM 24 Pro, GM 23, GM 23 SE, GM 22S, GM 22 Pro, GM 22 Plus modelleri ve E-tab 20 tableti öğrenciler tarafından vergisiz satın alınabilecek.

Reeder'ın da S19 Max Pro S, S23 Pro Max, S19 Max Pro ve S19 Max isimli Akıllı Telefon modelleri proje kapsamına alınacak. Yine Vivo'nun Y15s, Y16, Y21, Y22s, Y35 ve Y36 akıllı telefonları da projeye dahil edilecek.