Çeyrek ve gram altın fiyatları ne kadar, kaç TL oldu? 3 EKİM 2023 ALTIN NEDEN DÜŞÜYOR? Son 7 ayın en düşük seviyesi...

Pazartesi günü itibarıyla ons altın fiyatları 1841 dolar olarak belirlendi. Bu fiyatlar, son dönemde yaşanan hızlı düşüşün ardından bir miktar stabilizasyon gösterdi. Ancak piyasalar, ABD'den gelecek enflasyon verilerini bekleyerek altın fiyatlarındaki geleceği değerlendirmeye devam ediyor. İşte anlık altın fiyatları ve yorumlar...

Giriş Tarihi 03 Ekim 2023, 08:53 Güncelleme 03 Ekim 2023, 08:55
Çeyrek ve gram altın fiyatları ne kadar, kaç TL oldu? 3 EKİM 2023 ALTIN NEDEN DÜŞÜYOR? Son 7 ayın en düşük seviyesi...

İÇİNDEKİLER

3 Ekim 2023 Salı gününe ait çeyrek ve gram altın fiyatları yatırımcılar tarafından büyük bir ilgiyle takip ediliyor. Altın, son dönemde yaşadığı dalgalanmalar ve kayıplarla gündemde önemli bir yer tutuyor. İşte 3 Ekim 2023 Salı günü altın fiyatlarına ilişkin güncel veriler...

ALTIN NEDEN DÜŞTÜ?

Altın fiyatları son haftadaki düşüşünü sürdürüyor. Piyasalar ABD'den gelecek enflasyon verilerini bekliyor. Altın, doların 10 ayın zirvesinden inmesiyle bir miktar soluklanırken Hazine tahvili getirilerindeki son ralli de duraklamış gibi görünüyor. Altın fiyatları, Eylül ayında da ciddi kayıplar yaşamaya devam etti ve bu kayıpların büyük bir kısmı Fed'in, faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalacağını açıklamasının ardından geçtiğimiz hafta gerçekleşti.

Altın döviz ve borsada yön nedir? ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, A Haber canlı yayınında konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

İşte o açıklamalardan satır başları;

CİDDİ DÜŞÜŞLERİN KAPISI AÇILIR

Altında da çok güçlü bir düşüş gördük geçen hafta. Ons altın 1.920'lerden 1.840'lara kadar geri çekildi. Bu seviyelerde çok önemli bir destek buranın altına sarkarsa 1.810'a bakacağız. Hele ki bunun altına düşerse altın bu durumda ciddi düşüşlerin kapısı açılır diyebiliriz.

Çok dikkatli olmak lazım. ABD endeksleri tarafında altın tarafında yatırımları olan yatırımcıların çok dikkat etmesi lazım.

Cuma çok kritik tarım dışı istihdam raporu gelecek. Tüm piyasanın gözü bu hafta bu veride olacak. Burada da bir düşme bekleniyor. Bu iyi haber. Daha şahin Fed'e gerek yok fiyatlaması gündeme gelebilir.

Dolar endeksini gevşetir on yıllıkları gevşetebilir.

Gözler bir taraftan da Euro / Dolar paritesinde olacak. Dolar endeksindeki güçlenme baskılıyor. Dolayısıyla piyasada şöyle bir tahmin oluştu Euro çok ciddi bir düşüş yaşayacak beklentisi oluştu. Orayı takip ediyor olacağız.

Bu hafta ciddi bir akışın olacağı bir hafta.

GÖZLER YARIN ENFLASYON VERİSİNDE

Borsa tarafı çok güçlü kapadı. 8.334'ten hem haftalık hem günlük bazda tüm zamanların en yüksek düzeyinde kapanış yaptı. Dolayısıyla bu hafta içeride bugün imalat verisini takip ediyor olacağız gözler yarın enflasyon verisinde olacak.

BORSAYA YARAYABİLİR

Eylül ayına ilişkin aylık bazda yüzde 4.8 yıllık bazda yüzde 61.7'ye yükselen bir enflasyon beklentisi olacak.

Dolayısıyla beklentinin altında geliyor olması elbette Merkez Bankası'nın daha başarılı olduğu fiyatlaması ile kuru daha rahatlatabilir ama beklenti üstü gelmesi bir miktar borsaya yarayabilir. Özellikle perakende sektörü olumlu etkilenebilir kanaatindeyim. İçeride bu veri akışlarını takip ediyor olacağız.

DIŞARIDA HAVA BOZDU

Dışarıda ise hava çok bozdu geçen hafta. Özellikle dolar endeksi 106.4'e kadar yükseldi. Amerikan on yıllıkları son 17 yılın en yüksek seviyesi 4.70'lere kadar yükseldi. Sebebi sadece şahin Fed kararları değildi. ABD'de otomotiv şirketlerinde grev var. Buradan gelen olumsuz etki var.

ABD'de kalıcı bütçe onaylanamamıştı dün Biden imzaladı o sorun çözüldü ama geçen hafta ciddi bir risk yarattı piyasada. Petrol fiyatları 97 dolara kadar yükseldi dolayısıyla bu da enflasyon daha da artabilir Fed daha da şahin olabilir fiyatlamasını gündeme getirdi. Yine Fed üyeleri çok şahin konuşuyorlar. ABD'de şu an yüzde 5.5 düzeyindeki faizlerin yüzde 7'ye çıkabileceğini ima eden konuşma yaptı.

GÜVENLİ LİMAN TALEBİ ARTTI

Tüm bunlar küresel risk iştahını azalttı. Güvenli liman talebini artırdı. Yatırımcılar da altını değil güvenli liman olarak doları tercih ettiği için dolar endeksinde güçlü bir yükselme oldu.

YENİ HAFTA ALTIN FİYATLARI 2 EKİM 2023

Gram altın ne kadar oldu?

Ons altın ne kadar oldu?

Çeyrek altın ne kadar oldu?