Borsada yeni rekor: Tüm zamanların en yüksek kapanışı!

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,31 değer kazancıyla günü 8.513,54 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu 8.562,70 puana taşıdı. İşte sizler için derlediğimiz 4 Ekim tarihli TAKVİM gazetesi ekonomi haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Ekim 2023 Güncelleme 04 Ekim 2023, 07:03
Borsada yeni rekor: Tüm zamanların en yüksek kapanışı!

İÇİNDEKİLER

Borsa İstanbul rekorlarına devam ediyor. Hem yatırımcı sayısında hem de BIST 100 endeksinde yeni rekorlar geliyor. Hisse senedi piyasasında yatırımcı sayısı 7.8 milyona ulaşırken, BIST 100 endeksi, dün gün içerisinde 8.562,70 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.600 ve 8.700 seviyesinin direnç, 8.500 ve 8.400 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.



TL MEVDUAT ZİRVE YAPTI
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, bankacılık sisteminde TL mevduatın büyüklüğü 27 Eylül itibariyle 7 trilyon 936 milyar liraya ulaşarak, tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Mevduatta TL'nin payı yüzde 59.17'ye çıkarken, dövizin payı ise yüzde 40.83'e geriledi. TL mevduatta Ağustos'un son haftasından bu yana yaşanan artış ise 500 milyar TL oldu. Döviz hesaplarında 8 Eylül'den sonra yaşanan çözülme ise 4 milyar dolara ulaştı.



MAZOT-GÜBRE DESTEĞİ ERKEN ÖDENEBİLECEK
Hububatta 2023 üretim yılına ilişkin mazot ve gübre desteği bu yıldan itibaren ödenebilecek. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre, tarımsal destek tutarları, bu tutarları hak etmiş üreticilerin talep etmeleri halinde, Ziraat Bankası'nca, destek amacına uygun şekilde kullanılmak şartıyla, 29 Mart 2024 vadeli kredi kullandırılmak suretiyle ödenebilecek.



5 BİN 604 TOGG TESLİM EDİLDİ
Otomobil ve hafif ticari araç pazarı, geçen ay yüzde 55.9 büyüyerek 96 bin 793 adet olurken, bu tüm zamanların en yüksek Eylül ayı olarak kayıtlara geçti. İlk 9 ayda ise otomobil ve hafif ticari araç toplam satışları yüzde 64.8 artarak 857 bin 575 adet olarak gerçekleşti. Togg, sadece Eylül ayında 2 bin 204 adet, teslimata başlanılan Mayıs'tan bu yana ise 5 bin 604 adet T10X'i kullanıcılarla buluşturdu.

BANKACILIK OKULU YENİ DÖNEME BAŞLADI
Türkiye'nin İlk bankacılık okulu olan Ziraat Bankası Bankacılık Okulu'nun yeni eğitim dönemi açıldı. Ziraat Bankası'nın Ankara Ulus'ta bulunan Tarihi Genel Müdürlük Binası'nda yapılan açılış töreninde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "İstanbul Finans Merkezi, küresel finans açısından önemli bir cazibe merkezi potansiyeline sahip. Bu potansiyeli gerçeğe dönüştürecek en önemli unsurlardan biri de dünya ile rekabet ederek, geleceği yönlendiren nesillerin bankacılık sektörümüzde çalışmasıdır. Ziraat Bankası'nın girişimi ile ziraat, finans ve teknoloji unsurlarını bir araya getirecek şekilde kuracağımız üniversite ile bu konuda çok önemli bir adımı daha atıyoruz" dedi.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar da şunları söyledi: "Bankamızın 160 yıldır ekonomi ve finans sektörünün yanı sıra kültürsanat, spor, eğitim vb. alanlarda verdiği desteği bir adım daha öteye taşıyacak olan üniversitenin temellerini atıyoruz. Bu amaçla kurduğumuz Ziraat Bankası Eğitim Vakfı, Aralık başında düzenlenecek 'Bankacılığın Geleceği' konulu uluslararası sempozyum ile de akademik alanda katkı sunmaya başladı."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN