Nikah yaşına dikkat! Sosyal Güvenlikte eşten maaşın detayları: Evlilikle beraber eş mirasçı olurken, vefat halinde iki taraf da aylık alabiliyor

Sosyal güvenlik hakları; evlilik, ayrılık, sigorta kollarına göre yaş farkı, vefat durumuna göre değişiyor. Evlilikle beraber eş mirasçı olurken, vefat halinde iki taraf da aylık alabiliyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Ekim 2023 Güncelleme 09 Ekim 2023, 07:01
Nikah yaşına dikkat! Sosyal Güvenlikte eşten maaşın detayları: Evlilikle beraber eş mirasçı olurken, vefat halinde iki taraf da aylık alabiliyor

İÇİNDEKİLER

Dul ve yetim aylığı, evlilik ve ayrılıkta sosyal haklar konusunda merak edilen pek çok detay bulunuyor.

-BOŞANMA DAVAMIZ SÜRERKEN EŞİMİ İŞ KAZASINDA KAYBETTİM. SSK'LI OLAN EŞİMDEN AYLIK ALABİLİR MİYİM?
İster SSK ister Bağ- Kur olsun boşanma davanız bitmediği için aylık alabilirsiniz. Ayrılık resmileşmediği için dul kalan eş aylığa hak kazanır.



-SSK, BAĞ-KUR, EMEKLİ SANDIĞI KAPSAMINDA EŞLER ARASINDA CİDDİ YAŞ FARKININ OLMASI AYLIK BAĞLANMASINI ETKİLER Mİ?
SSK, Bağ-Kur sigortalılarında vefat halinde eşe aylık bağlanmasında yaş farkına bakılmıyor. Ancak Emekli Sandığı Kanunu'nda durum farklı. Eşlerden biri 30 yaş ya da daha büyükse ölüm durumunda diğer eşe yarı oranda aylık bağlanır. Ancak evliliklerinin üzerinden 10 yıl geçmiş ve çocukları varsa diğer sigorta kollarında olduğu gibi hak ettiği oranda aylık bağlanır. Emekli olduktan sonra evlenenler için de aynı hüküm geçerli bulunuyor.



-MEMUR OLAN KARIMI, 4 AY ÖNCE KAYBETTİM, HİÇBİR SOSYAL GÜVENCEM YOK. DUL AYLIĞI ALABİLİR MİYİM?
Dul aylığı olarak bilinen ölüm aylığı sadece kadınlara ödenen bir para gibi algılanıyor. Kanuna göre bunun için bir cinsiyet ayrımı bulunmuyor. Eşi ölen erkek de ölüm aylığı alabiliyor. Kocanın çalışıyor ya da emekli olması da aylık bağlanmasına engel teşkil etmiyor. Vefat eden eşten dul aylığı alınması için resmi nikâhın olması yeterli bulunuyor.

-İMAM NİKâHLI EŞTEN DOĞAN ÇOCUK DA YETİM AYLIĞI ALABİLİR Mİ?
Medeni Kanun'a göre çocuk ve anne arasında soy bağı doğumla kuruluyor. Evlilik dışında dünyaya gelen çocuklar evlilik içinde doğanla aynı hükme tabi bulunuyor. Soy bağı düzeltilen, babalığı hükme bağlanan çocukları ile sigortalının ölümünden sonra doğan çocukları bağlanacak aylıktan faydalanabiliyor.

-KARDEŞLERDEN BİRİNİN EVLENMESİ DURUMUNDA DİĞERLERİNİN AYLIĞI ARTAR MI?
Evlilik ve ikramiyeden yararlanma durumunda diğer hak sahiplerinin aylıkları yeniden hesaplanır. 3 kardeş anne ya da babadan yetim aylığı alıyorsa birinin evlenmesi durumunda diğer ikisinin ya da ikisinin evlenmesi durumunda kalanın aylığı yükselecektir.

-VEFAT ESNAF EŞİMDEN DOLAYI MALUL DUL AYLIĞI BAĞLANDI. BAĞ-KUR'LU OLARAK ÇALIŞIRSAM AYLIĞIM KESİLİR Mİ?
Böyle bir durumda malul dul aylığı kesilmiyor. Ancak yeniden evlenme halinde dul aylığı kesilir.



EVLENENE TAZMİNAT
Nikah tarihinden itibaren bir yıl içinde işi bırakma durumunda biriken kıdem tazminatı alınabilir. Evlilik durumunda iş sözleşmesinin feshi halinde tarafların ihbar talep hakkı bulunmuyor.

SSK'lı olarak çalışan kadınlar evlilik durumunda 3 günlük evlilik izni kullanabilir, toplu sözleşmede varsa evlilik ikramiyesi alabilir. SSK, Bağ-Kur'dan yetim aylığı alanlar bunun 24, Emekli Sandığı'ndan alanlar da 12 katı kadar evlenme ödeneği talep edebilir. Evlilik ödeneği için resmi nikâhtan sonra en geç 5 yıl içinde başvuru zorunluluğu bulunuyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN