Esnafa sigorta müjdesi: Sosyal güvenlik sisteminde yeni reformlar yolda! Hangi adımlar atılacak?

Nüfusun yaşlanmasının sosyal güvenlik sistemi üzerindeki etkilerinin azaltılması için "Bakım Sigortası" ve mesleki rehabilitasyon uygulamaları hayata geçirilecek. Düşük gelirli esnaf, sanatkar, çiftçiler ve mevsimlik çalışanlar gibi gruplara özel sosyal sigorta programları oluşturulacak.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Ekim 2023 Güncelleme 20 Ekim 2023, 07:00
Esnafa sigorta müjdesi: Sosyal güvenlik sisteminde yeni reformlar yolda! Hangi adımlar atılacak?

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nca hazırlanan 2024-2028 yıllarına ilişkin 12. Kalkınma Planı'na göre, sosyal güvenlik sisteminin kapsamı genişletilerek prim tabanı güçlendirilecek. Sisteme girişlerin kolaylaştırılması için farklı meslek ve gelir gruplarına yönelik yeni uygulamalar geliştirilecek.

Bununla birlikte kolay işverenlik uygulaması yaygınlaştırılacak. Düşük gelirli esnaf, sanatkar, çiftçiler ve mevsimlik çalışanlar gibi gruplara özel sosyal sigorta programları oluşturulacak. Sosyal güvenlik mevzuatı ve uygulamaları değişen iş gücü piyasası koşullarına ve yeni nesil esnek çalışma modellerine uyumlu hale getirilecek.

Aylık bağlama sistemi kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik edecek şekilde yeniden düzenlenecek. Nüfusun yaşlanmasının sosyal güvenlik sistemi üzerindeki etkilerinin azaltılması için bakım sigortası ve mesleki rehabilitasyon uygulamaları hayata geçirilecek. Yaşlı bakım hizmetlerinin finansmanı için bakım sigortası kurulacak.

ETKİN TEŞVİK
İstihdam teşviklerinden etkin olmayanlar sonlandırılacak, kadın, genç ve engellilere yönelik teşviklerin ağırlığı artırılarak sistemin sade ve etkin bir yapıya kavuşturulması sağlanacak. Sosyal güvenlik sistemi, emekli refahının artırılması ve kişilere ilave sağlık güvencesi sağlanması amacıyla tamamlayıcı emeklilik ve sağlık sistemleriyle desteklenecek.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN