7 formül maaşınızı 2'ye katlıyor! 4A, 4B, 4C'li SSK BAĞKUR'lu tüm çalışanlar yaşadı

Emekli olduktan sonra birçoğumuzun hayalini süsleyen şeylerden biri de yüksek bir emekli maaşı almak oluyor. Ancak bu hayalin gerçeğe dönüşmesi için bugün atılan adımların büyük bir önemi var. Özellikle de gelecekte yüksek bir maaş almak istiyorsanız bugün ödenen sigorta primlerinin miktarı hayati bir rol oynuyor. Çalıştığınız yer ve ödediğiniz prim miktarı emekli maaşınızı belirleyen temel faktörlerden oluyor. Çalıştığınız kurum veya şirket, özellikle de ödediğiniz sigorta priminin miktarı, ileride alacağınız emekli maaşını belirleyen temel faktörler arasında yer alıyor.

Giriş Tarihi 23 Kasım 2023, 08:45 Güncelleme 23 Kasım 2023, 08:45
7 formül maaşınızı 2’ye katlıyor! 4A, 4B, 4C’li SSK BAĞKUR’lu tüm çalışanlar yaşadı

İÇİNDEKİLER

Çalışma hayatında emeklilik maaşınızı doğrudan etkileyen formüller bulunuyor. Bu formüller, 4A, 4B, 4C'li tüm çalışanları kapsıyor. Gelecekte alacağınız emekli aylığının temeli çalıştığınız dönemde yatırılan primlere dayanıyor. Eğer iş yeriniz tarafından yüksek bir prim ödemesi yapılıyorsa bu direkt olarak alacağınız maaşı artırıyor.

AYLIKLAR NASIL HESAPLANIYOR?

Emekli maaşları hesaplanırken çalışma hayatınız boyunca SGK'ya bildirdiğiniz kazançların tamamı ele alınır. Bu nedenle, prime esas kazancınız olan SGK'ya bildirilen brüt maaşınız önemlidir.

Asgari ücretten gösterilen bir maaşın, elde kalan maaşın düşük olmasına neden olduğunu unutmamak önemlidir. Çünkü asgari ücretten prim yatıranlar ileride emekli aylıkları konusunda dezavantajlı olabilirler. Bugün emekli maaşı hesaplanırken üç ayrı dönem dikkate alınır.

Birinci Dönem: 9 Eylül 1999 Öncesi Çalışılan Dönem
İkinci Dönem: 9 Eylül 1999 - 1 Ekim 2008 Arası Çalışılan Dönem
Üçüncü Dönem: 1 Ekim 2008 Sonrası Dönem

En basit haliyle, emekli maaşı ortalama aylık kazancın Aylık Bağlama Oranı (ABO) ile çarpılması sonucu bulunur. Dönemlere göre ABO şu şekildedir:

1999'a Kadar Süre

25 yıl sigortalılık süresi (9.000 gün) için %76
3.600 gün için %70
1999-2008 Arası:

Bu dönemde oran %65'e çekilir.

Ekim 2008 Sonrası

Sosyal güvenlik kurumlarının birleştirilmesiyle oran %50'ye kadar düşer.
Eski dönemde yüksek kazançlara sahip olanlar daha avantajlı durumdadır.

ALTIN KURALLARA GÖZ ATALIM

Çalışanlar için emeklilik maaşı henüz hesaplanmadığı için fırsatlar hala mevcuttur. İleride alacağınız maaşı artırmak için şu altın kurallara dikkat edin:

Prime Esas Kazancınız Yüksek Olmalı

Emekli maaşı hesaplanırken en önemli parametre, prime esas kazancınız yani brüt maaşınızdır. Bu nedenle, maaşınızın yüksek olmasına rağmen asgari ücretten gösterilmesine izin vermeyin. Gerçek maaşınızın doğru bir şekilde gösterildiğinden emin olun.

Brüt Maaş Asgari Ücretin Üzerinde Olmalı

Emekli maaşınızın her yıl artması için brüt maaşınızın asgari ücretin üzerinde olması önemlidir. Bunu sağlarsanız artışlar elde edebilirsiniz.

Prim Tavanından Ödeme Yapın

Primlerinizi kendiniz ödüyorsanız, tavandan ödemeye gayret edin. Bu, emekli maaşınızı artırmanıza yardımcı olacaktır.

İki Yerde Sigortalı Olun

Eğer imkanınız varsa, hem Bağ-Kur'lu hem de SSK'lı olun. Aynı anda iki yerden sigortalı olduğunuzda prime esas kazancınız toplanacak ve yüksek olacaktır.

Çalışma Şartlarına Dikkat Edin

Emekli maaşınızı artırmak için hangi şartlarda çalıştığınız önemlidir. Aynı işyerinde, aynı süre çalışanların emekli maaşları farklı olabilir. Prim gün sayılarını sürekli kontrol edin.

Emeklilik Planını Ertelemeyin

Ne kadar erken emeklilik planı yaparsanız o kadar avantajlı olursunuz.

Bakmakla Yükümlü Olduğunuz Kişi Sayısını Bildirin

Emeklilik başvurusu sırasında eş, çocuk gibi bakmakla yükümlü olduğunuz kişi sayısını tam bildirin. Bu, emekli maaşınızı olumlu etkiler.