Saraçoğlu Mahallesi küllerinden doğacak

Cumhuriyet’in ilk toplu konut uygulamalarından biri olan Saraçoğlu Mahallesi, Emlak Konut GYO’nun kentsel dönüşüm projesiyle yeniden hayat bulacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Ekim 2017 Güncelleme 18 Ekim 2017, 00:00
Saraçoğlu Mahallesi küllerinden doğacak

İÇİNDEKİLER

Emlak Konut GYO, Ankara'da yeni bir kentsel dönüşüm projesine başlıyor. Şirket, Kızılay'ın merkezinde yer alan Saraçoğlu Mahallesi'ni özgün dokusunu koruyarak yeniden eski görkemine kavuşturacak. 3 Temmuz tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile dönüşümüne karar verilen Saraçoğlu Mahallesi'ndeki proje, Maliye Bakanlığı ve Emlak Konut ortaklığıyla hayata geçirilecek. Geleneksel Türk Evi kurgusuyla 1940'lı yıllarda Emlak Bankası tarafından kamu çalışanları için hayata geçirilen ve Cumhuriyet'in ilk toplu konut uygulamalarından biri olma özelliğine sahip Saraçoğlu Mahallesi, 121 bin metrekarelik alana yayılıyor. Çınar ve kestane ağaçlarıyla çevrelenmiş olan mahalle, doğal klima etkisiyle ve yemyeşil dokusuyla öne çıkıyor. Ancak bölge günümüzde kullanılamayan atıl alanlarıyla dikkat çekiyor.

TÜRK EVİ TEMASI
Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, Saraçoğlu Mahallesi'nin milli mimarlık anlayışının örneklerinden biri olduğunu belirterek, projeyi geçmişine uygun olarak Türk Evi teması yansıtacak şekilde projelendirdiklerini söyledi. Bu doğrultuda Saraçoğlu Mahallesi'nde geçmişin izlerini, mevcut yapıları ve ağaçları koruyarak ekolojik, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlik çerçevesinde bir proje uygulayacaklarını kaydeden Kurum, "Ülkemizin başkentine; tarihini yaşatan, dinamizmine ayak uyduran ve halkın ihtiyaçlarına yönelik, yeşil alanlarıyla 7/24 yaşayan nitelikli bir yaşam alanı kazandıracağız" dedi. Proje alanındaki yapıların ve ağaçların tescilli durumda olduğunu anlatan Murat Kurum, projenin Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonu ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan alınacak onaylar doğrultusunda hayata geçirileceğini kaydetti.

KIZILAY'IN MERKEZİNDE
Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum'un verdiği bilgiye göre; Saraçoğlu Mahallesi 'nin, doğayla birlikte yaşama imkanı sunan, insan odaklı ve bölge esnafıyla bütünleşen bir cazibe merkezi haline dönüştürülmesi planlanıyor. Proje alanı, Kızılay'da bulunduğu için oldukça kuvvetli bir toplu taşıma ağına yakın bir noktada yer alıyor. Metro bağlantıları ve otobüs hatları ile beraber çevresindeki geniş karayolu bağlantıları sayesinde alana erişim de kolaylıkla sağlanıyor.

Yavuz KARAMAN