Gıdalardan koronavirüs bulaşır mı? İlk olarak Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve giderek yayılan yeni tip koronavirüs dünyayı esir aldı. Hemen hemen tüm ülkelerde görülen koronavirüs vakası Türkiye'de 947 olurken bu virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 21 oldu. Peki gıdalardan koronavirüs bulaşır mı? Tarım ve Orman Bakanlığı koronavirüsle mücadele kapsamında gıda güvenliği ve hayvanlardan bulaş riski ile ilgili merak edilen 15 soruyu yanıtladı. İşte o sorular ve cevapları…
Ekmekten bakliyata, kuruyemişten şekerlemeye tüm ürünlerin paketlenmesine vurgu yapan bakanlık, üreticilere üretim sürecinde, tüketicilere de evde gıdaları sofraya hazırlarken hijyen kurallarına mutlaka uyulması çağrısı yaptı.
İşte Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yayımladığı 15 soru ve yanıtları:
1 - Gıdalardan insanlara koronavirüs bulaşır mı?
Gıdalar yoluyla bulaştığına dair bilimsel bir kanıt henüz yok.
2 - Kovid-19 hastalığı yönünden gıdalar hazırlanırken nelere dikkat etmeliyiz?
Tüketime hazır ve çiğ ürünlere işlem yaparken çapraz bulaşmayı önlemeliyiz. Doğrama tahtası, bıçak vb. ekipmanlar her bir işlem için temizlenip tekrar kullanılmalı. Çiğ hayvansal gıdalar iyi pişirilmeli. Sebze ve meyveler bol suyla yıkanmalı.
EKMEĞE AMBALAJ
3 - Gıda işletmelerinin alması gereken önlemler nelerdir?
Personelin kişisel hijyen kurallarını en üst düzeye çıkarması sağlanmalı. Hijyen eğitim sıklığı artırılmalı. Gıda üretim yerlerinde hammadde ve ürün sevklerinde hijyen bariyerleri, sterilizasyon cihazları, el ve vücut için gerekli hijyen alet ve ekipmanı eksiksiz, sağlam ve çalışır şekilde olmalı. Üretim alanları ile personel sosyal alanlarına ait lavabo, duvar, zemin ve tavanların dezenfeksiyon sıklığı artırılmalı. Ekmek satış noktalarında ekmeklerin eldivenli personel tarafından önceden ambalajlı şekilde hazırlanması sağlanmalı. Kuruyemiş, bakliyat, şekerleme gibi açık sunumlar ortada kaldırılmalı.