İNGİLTERE'deki Francis Crick Enstitüsü'nün uzmanları, sebzeler sindirilirken kanserle mücadele eden kimyasalların salgılandığını tespit etti. Çalışmada, fareler ve laboratuvar ortamında büyütülen bağırsakların zarında sebzelerin nasıl değişikliklere yol açtığı incelendi. Bağırsakların yüzeyi de, deri gibi dört ila beş günde bir değişiyor.
İLTİHAPLANMAYA YOL AÇIYOR
Ancak sürekli gerçekleşen bu değişimin sıkı bir şekilde kontrol edilmesi gerekiyor, çünkü aksi takdirde kanser ya da bağırsak iltihaplanmasına yol açıyor. Bilim dergisi Immunity'de yayımlanan araştırmada, turpgillerden bitkilerin hayati önemde olduğu görüldü.
HÜCRELERİN DAVRANIŞLARINI DEĞİŞTİRİYOR
Uzmanlar, bu tür sebzelerin çiğnenmesiyle açığa çıkan indol-3-karbinol adlı bir kimyasalı inceledi. Çalışmayı gerçekleştiren uzmanlardan Dr. Gitta Stockinger "Bu sebzeleri fazla pişirmeyin, yani brokolileriniz hamur gibi olmasın" dedi. Bu kimyasal madde, sindirim sistemindeki yolculuğunu sürdürürken, midedeki asitler tarafından değişikliğe uğratılıyor. Bağırsakların alt kısmına ulaştığında, bağırsak zarını yenileyen kök hücrelerin ve iltihaplanmayı kontrol eden bağışıklık sistemi hücrelerinin davranışlarını değiştiriyor.