Türkiye'de en çok tüketilen içecekler başında çay geliyor. Milyonlarca insan sabah kahvaltının yanı sıra gün içerisinde de çay içiyor. Çay tiryakileri çayın sıcak içilmesi gerektiğini söylerken, uzmanlar ise çayı sıcak tüketenleri kanser riskine karşı uyarıyor. İşte detaylar...
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasemin Bilgin Büyükkarabacak, son yıllarda giderek artan yemek borusu kanserine sebep olan en büyük etkenlerden birinin "Sıcak çay" içilmesi olduğunu söyledi.
ERKEKLERDE DAHA ÇOK
Yemek borusu kanserinin, yemek borusunun içini döşeyen hücrelerden kaynaklanan yutma fonksiyonunun değişik evrelerde çeşitli derecelerde etkileyen agresif bir sindirim sistemi hastalığı olduğunu, erkeklerde kadınlardan daha çok görüldüğünü belirten Doç. Dr. Yasemin Bilgin Büyükkarabacak, bu kanserin, dünyada ölüme sebebiyet veren kanserler sıralamasında 6. sırada yer aldığını açıkladı.
Sıcak çay tüketimi ile ilgili bilgiler veren Doç. Dr. Yasemin Bilgin Büyükkarabacak, "Yemek borusu kanserlerinin en büyük etmenlerinin bir tanesi sıcak çay içilmesidir. Ülkemizde özellikle Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Orta Anadolu Bölgesi'nde sıcak ve semaver çayı içilmesi çok sıkıntılı bir durumdur.