Vurun devlete!

Türkiye'de elini sallasan bir dolandırıcıya çarpmaya başladı. Şanlıurfa Konya, İstanbul ve Balıkesir'de yapılan operasyonlarda yüzlerce kişi gözaltına alındı. Çetelerin devlete günlük zararı, 1.5 milyon dolardı!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Temmuz 2009 Güncelleme 03 Temmuz 2009, 00:17

İÇİNDEKİLER

Çetelerin kol gezdiği ülkemizde dolandırıcıların en büyük hedefi devlet haline geldi. Polis dün birçok ilde operasyon yaparken en dikkat çeken yolsuzluklardan birisi Şanlıurfa'da yaşandı. Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) Müessese Müdürlüğü yetkililerinin de aralarında bulunduğu 44 kişi, önceki gün gözaltına alındıktan sonra dün adliyeye sevk edildi. Operasyon, DEDAŞ'ın abone işlemlerini ihale ettiği müteahhit firma ve bazı kurum görevlilerinin ortak hareket ederek, kaçak elektrik kullanımından doğan enerji kaybını evrak üzerinde bertaraf ettikleri, haksız kazanç temin ettikleri ve devletin zarara uğratıldığı iddiasıyla başlamıştı.

Enerjide rekor tüketim
Yapılan araştırmada zanlıların, kaçak elektrik kullanan ve faturalarını ödemeyenlerden rüşvet alarak kayıtlarda düşük rakam gösterdikleri tespit edildi. Bu yolsuzlukla, DEDAŞ Şanlıurfa İl Müdürlüğü'nün günlük kaybının 1 milyon 500 bin dolar civarında olduğu öğrenildi. Öyle ki 2008'den bu yana devletin uğratıldığı zarar 500 milyon doları buldu. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi sanayi kentlerinin yanı sıra Şanlıurfa'nın en çok elektrik tüketen iller arasında yer alması, vurgunun boyutlarını gözler önüne serdi! Operasyonda çok sayıda belgenin dosyalandığı klasörler 3 sivil polis tarafından adliyeye getirildi. Öte yandan, bundan 7 yıl önce de geçici görevle Adana'dan DEDAŞ'a atanan elektrik mühendisi Hasan Balıkçı, Şanlıurfa'da öldürülmüştü.

* * *
İstanbul
Ahırdaki oto pazarı
Gözü dönmüş çeteler, ahırı da oto pazarına çevirdi! İstanbul'da yaşanan otomobil ve kamyon hırsızlığına karşı harekete geçen polis, bir şebekeyi takibe aldı. İstanbul, Ankara ve Sakarya'da gerçekleştirilen operasyonda, 9 kişi gözaltına alındı. Zanlıların, çaldıkları kamyon ve otomobilleri Sakarya'da bir ahıra götürerek burada bir kısmını parçaladıkları, bir kısmının da şasi ve motor numaralarını değiştirerek sahte belge ve plaka uyarlayarak, piyasaya sattıkları belirlendi. Liderliğini cezaevinde bulunan Selahattin Yaman'ın yaptığı çetenin, Yaman'ın kendisini ziyarete gelen sevgilisi Eda Düzgün'e verdiği talimatla hareket ettiği de belirlendi.

* * *
Konya
Cüzdana sağlık!

Bir diğer vurgun haberi de Konya'dan geldi. Organize Suçlar polisi, özel rehabilitasyon merkezlerinde yolsuzluk yapılması suretiyle devletin zarara uğratıldığı iddiaları üzerine bazı kurumları takibe aldı. Aylarca süren çalışmanın ardından Konya merkezli Niğde, Adana ve Eskişehir'de düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda 38 kişi gözaltına alındı. Aralarında çok sayıda doktor, öğretmen ve memurların da olduğu öğrenilen zanlıların, sağlıklı çocukları özürlü gibi gösterip devletten para aldıkları ve bu çocukları rehabilitasyon merkezinde eğitim alıyormuş gibi gösterdikleri ortaya çıktı.

* * *
Balıkesir
Çek-senet mafyası
Devlete çalım atmaya kalkışan çetelerin bir başka adresi Balıkesir oldu! Kent polisi, yaklaşık 10 aydır takip ettiği bir uyuşturucu çetesine geçtiğimiz gün operasyon düzenleyerek 34 kişiyi gözaltına aldı. Fakat çetenin elinin altında, uyuşturucuyla birlikte birçok karanlık suç daha bulunduğu tespit edildi. Elebaşılığını A.Z.'nin yaptığı çetenin Şanlıurfa, Batman, Antalya, İzmir, Çanakkale ve Afyonkarahisar'dan getirdiği yüklü miktardaki uyuşturucu maddeyi Edremit'te piyasaya sürdüğü ileri sürüldü. Örgütün ayrıca halk üzerindeki korkutma ve baskı gücünü kullanarak, borcu olan şahısların çek ve senetlerini alacaklılarından tahsil ettiği iddia edildi.

Basına saldırdılar
Zanlılar, dün Edremit Adliyesi'ne iki otobüsle götürüldü. Ve tabii ki hepsi basın mensuplarına saldırdı.