Ankara simidi kanser mi yapıyor

Pazartesi 28.07.2009

"Ankara simidi kanser yapıyor" iddiası ortalığı karıştırdı. Ankaralı simitçiler sert tepki gösterdi. Sağlık Bakanlığı'nın, "Kanser riski yok" açıklaması vatandaşı rahatlattı

Ünlü Ankara simidinde pekmez yerine yanık şeker kullanıldığı, bunun da kanser riskini artırdığı iddiası ortalığı karıştırdı. Antalya Halk Ekmek Fabrikası Müdürü Mükremin Asil, "Ankara simidi" gibi kızarmış simitlerde pekmez yerine yanık şeker kullanıldığını iddia ederek, bunun da kanserojen etkisi olduğunu belirtti. Simitlerde rengin daha kızarmış olmasının nedeninin pekmez olduğunu belirten Asil, "Maliyeti düşürmek için pekmez yerine daha ucuz bir yöntem olan yanık şeker kullanılıyor. Yakılan şekerin ise kanserojen etkisi araştırmalar sonucunda ortaya çıkarıldı" dedi.

Önünü kesmek için
Mükremin Asil'in bu iddiası Başkenti karıştırdı. Ankaralı simit esnafı yapılan açıklamanın insafsızca olduğunu belirterek, "Simitten on binlerce kişi ekmek yiyor. Dayanaksız açıklama yapacaklarına, yetkililer devreye girsin, denetimler sıklaşsın" diye yakındı. İddianın kaynağının Antalya Belediyesi olduğunu savunan simit esnafı, Antalya'da halk ekmek fabrikalarıyla simit yapmaya başlayan belediyenin Ankara simidinin önünü kesmek için böyle bir iddia ortaya attığını savundu.

Bakanlık: Risk yok
Simitte kanser iddiası Sağlık Bakanlığı'nı da harekete geçirdi. Sağlık Bakanlığı Kanser Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, konuyla ilgili inceleme başlattıklarını söyledi. Simidin içinde şeker ve yağ düzeyinin çok az olduğunu vurgulayan Tuncer, bu nedenle kanserojen olma ihtimalinin de çok az olduğunu söyledi. İddialar üzerine Ankara'nın çeşitli bölgelerinden simit numuneleri alınarak, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'nde inceleneceğini söyleyen Tuncer, "Simidin yapımında kullanılan maddeler anti kanserojen özellik taşıyor dedi.

Nasıl yapılır?
Mayalanan hamur ince uzun şekilde yuvarlanır. Önce pekmezli suya batırılır, ardından susama bulanarak fırına verilir.
BİZE ULAŞIN