Hava ısınıyor, kene mevsimi açılıyor

Havaların ısınmasıyla birlikte ölümlerin de artması, dikkatlerin tekrar keneden bulaşan öldürücü Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'na çevrilmesine neden oldu...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Mayıs 2009 Güncelleme 14 Mayıs 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

İlaçlamanın keneyle mücadelede ne kadar etkin olduğu tartışılırken, Tarım Bakanı Mehdi Eker'den, "Tüm tabiatı ilaçlayamayız" açıklaması geldi. Yanı sıra keneye karşı da uyarılar... Keneyi yok etmek için yapılan ilaçlamanın, meralar ve tabiatta yaşayan tüm diğer canlıları yok ettiğine dikkat çeken Tarım Bakanı, "İlaçla olacak bir şey değil. Tüm tabiatı ilaçlayamayız. İlaçlasan da yok edemezsin. Çünkü kene, bir anda milyonlarca larva birden bırakabiliyor. Bütün meraları, ormanları ilaçlarsan her tarafı zehirlersin. Canlı kalmaz" dedi.

PİKNİKTE KONTROL EDİN

Bakan Eker, keneyle yapılan mücadeleye rağmen açık havada, kene olasılığı bulunan yerlere yapılan piknik gibi gezilerin ardından mutlaka "kene kontrolü" yapılmasını önerdi.

24 SAAT FARK EDİLMEZ

Kenenin, vücutta 24 saat kalmadığı takdirde zararı olmadığını belirten Eker, "Kene, önce vücuda yapışıyor. Sonra kan emebilmek için tıpkı sondaj makinesi gibi derinin altına uzanıyor. Ancak deri altına uzanmadan önce anestezi içeren bir sıvı madde yayıyor. Dolayısıyla o sıvı nedeniyle de kenenin vücuda derinlemesine yapışması hissedilmiyor. Kene, bunu 24 saatte yapabiliyor" dedi.