Domuz gribi Türkiye'de

Domuz gribi virüsü, Türkiye'ye uçakla geldi. H1N1 virüsünü taşıyan kişinin Irak kökenli Sarkat Salman Ali olduğu termal kameralar tarafından tespit edildi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Mayıs 2009 Güncelleme 17 Mayıs 2009, 03:30

İÇİNDEKİLER

14 Mayıs'ta ABD- Amsterdam- İstanbul seferini yapan KLM havayollarına ait yolcu uçağı, Yeşilköy'deki Atatürk Havalimanı'na indi. Yolcular pasaport kontrolünden geçerken termal kameralar harekete geçti ve bir yolcunun vücut ısısında aşırı yükseklik fark edildi. Irak kökenli Sara Sarkat Salman Ali isimli ABD vatandaşı yolcu ve 5 yakını derhal izole edilerek Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.

AİLE TEDAVİ ALTINA ALINDI

Haseki Hastanesi'nde karantinaya alınan 6 kişiden kan örnekleri alındı. Ankara Refik Saydım Hıfzısıhha Merkezi'ne gönderilen örneklerden Sarkat Salman Ali'de, H1N1 olarak adlandırılan domuz gribi saptandı. Sonuç dün saat 01.00'de İstanbul'daki yetkililere bildirilince, Iraklı yolcuya İntaniye servisinde izole şekilde ilaç tedavisine başlandı.

ANNESİNDE DE VİRÜS ÇIKTI...
Sarkat Salman Ali ve ailesi, gözetim altında tutulurken, Iraklı hastanın annesi Z.S.A'nın da H1N1 virüsü taşıdığı ortaya çıktı. 27 yaşındaki Ali'nin annesi de Haseki Hastanesi'nde tedavi görmeye başladı. Aile 21 Mayıs'a kadar gözetim altında olacak.

TERMAL KAMERA SAYISI ARTIRILIYOR
Türkiye'de hava ve kara limanlarında 10 termal kamera kurulmuştu. Pazartesi günü 17 termal kamera daha monte edilecek. Kameralar deniz turizminin yoğun olduğu Karaköy ve Kuşadası limanlarına da yerleştirilecek.

2 MİLYON BROŞÜR HAZIRLANDI...
Sağlık Bakanlığı tarafından domuz gribiyle ilgili 2 milyon broşür hazırlandı ve tüm illere gönderildi. Ayrıca 500 bin afiş, TV ve radyo spotları hazırlandı. TV ve radyo spotlarının 20 gündür yayınlandığı belirtildi.

YOLCULARA ULAŞILIYOR
İstanbul Atatürk Havalimanı'nda 'domuz gribi' tespit edilmesinin ardından, basın toplantısı düzenleyen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Sarkat Salman Ali adlı yolcuya domuz gribi teşhisi konduğunu doğruladı. Akdağ, Sarkat Salman Ali ile aynı uçakta yolculuk eden kişilerin de adreslerine ulaşıldığını bildirdi. Uçaktaki 166 yolcudan bazılarına ulaşılamayınca Akdağ, günün ilerleyen saatlerinde ikinci bir basın toplantısı düzenledi. Akdağ, "Ulaşamadığımız kişilerin yapması gereken 112'yi arayarak 'Ben bu sefer sayılı uçaktaydım' demek" diye uyardı.

BİR YOLCU HASEKİ'YE GİTTİ

Akdağ'ın bu açıklamasından sonra Sarkat Salman Ali ile aynı uçakta seyahat eden yolculardan biri Haseki Hastanesi'ne başvurdu. Bu yolcunun yanı sıra hastane personelinden bir kişi de 'domuz gribi' şüphesiyle tedavi altına alındı.

DÜNYADA 72 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), domuz gribinden ölenlerin sayısının 72 olduğunu, hastalığa yakalananların sayısının 36 ülkede 8 bin 451'e çıktığını açıkladı. WHO'ye göre, gribin ortaya çıktığı Meksika'da, 66 kişinin öldüğü hastalığa yakalananların sayısı 2 bin 895. ABD'de ise 4 ölüm dahil kesinleşmiş vaka sayısı 4 bin 714. Kanada'da H1N1 virüsünden bir kişi öldü, 496 kişi hastalandı. İspanya'da 100, İngiltere'de 78, Panama'da ise 43 kesinleşmiş vaka bulunuyor.

500 SAĞLIKÇI İŞ BAŞINDA
Türkiye, domuz gribinde tedbiri elden bırakmıyor. Hastalığın dünyada görülmesiyle birlikte, Atatürk Havalimanı'na yerleştirilen termal kameraların faydası görüldü. Domuz gribi virüsü taşıyan bir kişinin ülkeye girerken tespit edilmesi, hastalığın Türkiye içinde kimseye yayılmadan müdahale edilmesini sağladı.

SINIRLARDA KONTROL

Sağlık Bakanlığı, yoğun giriş çıkış sirkülasyonu yaşanmayan tüm sınır kapılarını da kontrol altına aldı. 27 termal kamera, yoğun geçişin yaşandığı havaalanı ve limanlara konulurken, havaalanları, limanlar ve sınır kapılarına 500 kişiden oluşan sağlık ekibi yerleştirdi.

MEDYAYA UYARI YAPILDI
Uçaktaki yolcularla ilgili detay verilmezken Sağlık Bakanı Recep Akdağ, medyadan yolcuların peşine düşmemelerini istedi. Yolcuların hangi illerde olduğunu açıklamayan Akdağ, "Avrupa ülkelerinin hemen hepsinde vaka var. Ama biz onların televizyonlarında bu kişilerle ilgili bir haber görmedik. Bu çok önemli. Hiçbir çağdaş ülkede böyle görüntüler ortaya çıkmadı" dedi.

MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞINA BENZİYOR
Domuz gribinin belirtileri mevsimsel grip hastalığına benziyor. Ateş, öksürme, boğaz ağrısı, vücut ağrısı, baş ağrısı, üşüme, halsizlik gibi belirtiler görülüyor. Uzmanlar, bazı kişilerde ishalle birlikte kusmanın da izlendiğini bildirirken, ölümler akciğer enfeksiyonu ve solunum yetmezliğine bağlı olarak gelişiyor. Ancak hastalık mevsimsel grip hastalığı gibi yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıflamış olanlarda daha kötü seyrediyor.

ÖKSÜRME, HAPŞIRMA VE TEMASLA
Uzmanlar, domuz gribinin insandan insana öksürme, hapşırma yoluyla bulaştığını belirtiyor. Hastalığın, eller yoluyla bulaşması da mümkün. Kişi hastalandıktan ancak henüz şikayetler başlamadan 1 gün öncesinden şikayetlerinin başlamasından itibaren 7 gün boyunca bulaştırıcıdır. Gençlerde ve çocuklarda bulaştırıcılık daha uzun sürebilir. Yani kişiler hasta olduklarını henüz bilmiyorlarken bulaştırmaya başlamıştır. Virüs yüzeylerde bir süre canlılığını sürdürebilir. Bu nedenle ortak kullanım alanlarında bulunan masa, kapı kolları gibi yüzeylerden temasla bulaşabilir.

HASTALIK İÇİN MEVCUT BİR AŞI YOK
H1N1 virüse karşı bir aşı olmadığını belirten uzmanlar, virüsün tedavisinin mümkün olduğunu belirtiyor. Şikayetlerin başlamasından sonraki 2 gün içinde ilacın başlanması gerekiyor. Korunmada ilk ve en önemli yöntem ise el yıkamak. Su ve sabunla 15 - 20 saniye süreyle ve sık el yıkamak hastalık riskini azaltabilir. Alkol bazlı el dezenfektanı içeren jeller ve mendiller el yıkayamadığımız durumlarda alternatif olarak kullanılabilir. Zorunluluk olmadıkça hastalığın ülkelere seyahatlerin ertelenmesi, seyahat edilmesi zaruri ise kişisel korunma önlemlerine uyulması gerekiyor.