Diyadin skandalı

Ağrı Diyadin'de 16 yaşındaki kıza tecavüz edilmesiyle başlayan olaylar, çok sayıda masumun yaralanmasına neden oldu. Talihsiz kız devlet korumasına alınırken annesi yetkililere isyan etti: Gelin bizi kurtarın

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Mayıs 2009 Güncelleme 18 Mayıs 2009, 03:09

İÇİNDEKİLER

Ağrı'nın Diyadin ilçesine bağlı Yukarı Dalören Köyü'nde yaşanan olaylar, geçen yıl 16 yaşındaki B.Y.'ye tecavüz edilmesiyle başladı. B.'ye, karşı köy olan Ulukent'te minibüsçülük yapan 5 çocuk babası Mehmet Şirin Akyurt (41) talip oldu. Akyurt eşine, "Bu kızı bana iste" dedi. Ancak Akyurt'un eşi, kuma işini geciktirmek için hain bir plan yaptı. Her iki köy mayıs ayında Kazı Yaylası'na çıkardı. İddiaya göre Akyurt'un eşi, çobanlık yapan 5 çocuk babası Mehmet Aladağ'a (35) giderek B.Y.'nin onun hakkı olduğunu söyledi. Eğer kızla birlikte olursa töre gereği kızı ona vermek zorunda kalacaklarını ve isterse B.Y.'yi gizlice yanına getirebileceğini söyledi. Çoban teklifi kabul etti.

AĞABEYLERİ ÖLDÜRECEKTİ

Ertesi gün kadın, koyun sağma bahanesiyle genç kızı yaylanın otlaklarına götürdü. Burada bekleyen Aladağ, genç kıza tecavüz etti. Hayatı bir anda cehenneme dönen genç kızın durumundan şüphelenen ağabeyleri onu takip etti. Ağabeyleri, dövdükleri B.Y.'yi bıçakla öldürmek üzereyken, genç kız kolundan yaralı halde kaçtı. Can havliyle dağ yolundan yürüyerek tecavüzcüsünün evine sığındı. Töre gereği kızın tecavüzcüsü Aladağ ile evlendirilmesine, ağabeylerine de 70 Cumhuriyet altını ve silah verilmesine karar verildi. Ağabeyler ek olarak "berdel" istedi. Ancak bu kabul edilmedi. Talihsiz kız, 5 çocuklu çobanın eşine kuma olarak gitti. Tek göz odada birlikte yaşadığı çobanın ilk eşi, kendisini her gün dövdü. Bir ay sonra yaylada B.Y.'nin erkek kardeşi Evren Y.'ye rastlayan Mehmet Şirin Akyurt, B.Y.'ye hakaret edince belindeki silahı çeken Evren, 8 el ateş etti.

AĞIR FATURA!

Akyurt'un sağ ayağı kesildi, yatalak hale geldi. Olay üzerine köye giden Savcı, genç kızın durumunu öğrendi. Baba evine dönmek istemeyen B.Y., koruma altına alındı. Aşiret mensupları ise B.Y.'nin ailesinin, Akyurt'a 100 bin TL ödemesine ve tüm topraklarını devrederek köyü terk etmesine karar verdi. Ancak kızın ailesi bunu kabul etmeyince taraflar yine silaha sarıldı. Bir ay sonra B.Y.'nin ağabeyi Ayhan Y. vuruldu. Yüzünden yaralanan ağabey Y. estetik operasyon için İstanbul'a gitti. Hala köye dönmedi. Bir yıl içinde her iki köyden çok sayıda kişi yaralandı. Yaylada çeşmeye giden B.Y.'nin amcasının 12 yaşındaki kızı bacağından vuruldu. Küçük kız dizinden sakat kaldı.

ANNENİN FERYADI
İkinci bir Bilge Köyü katliamının yaşanmasından korkulan Diyadin'deki gerginlik halen devam ediyor. Ulukent köylüleri, kan bedeli ödenmediği takdirde Yukarı Dalören köylülerini gördükleri yerde vuracaklarını söylüyor. Her iki taraf da yaylaya çıkmıyor. Çaresizlik ve korku içinde bekleyen gözü yaşlı anne Zübeyde Y. ise isyan etti. Tecavüz mağduru B.Y.'nin annesi Zübeyde Y., "Eşim 3 yıl önce gözlerimin önünde toprak meselesi yüzünden öldürüldü. Kızıma tecavüz edildi. Oğlum ve birçok akrabamız vuruldu. Diyadin'de kanun da yok, hukuk da. Korkudan 4 oğlumu İstanbul'a gönderdim. Devlet büyükleri gelip bizi kurtarsın" diye gözyaşı döktü.